6 pomysłów na smaczny i zdrowy kisiel
Masz ochotę na smaczny i zdrowy deser, którego przygotowanie nie pochłonie zbyt dużo czasu? Idealnym rozwiązaniem jest kisiel. Do jego przyrządzenia będziemy potrzebowali zaledwie kilku łatwo dostępnych składników, choć możemy też poeksperymentować i wykorzystać np. mało popularną w Polsce tapiokę.
Kisiel z borówek
Borówki poprawiają pracę układu krążenia, zapobiegają nowotworom oraz wzmacniają wzrok. Bez problemu można z nich wyczarować prawdziwe przysmaki, choćby pyszny kisiel.
Owoce (30 dag) myjemy, po czym zalewamy wodą (100 ml), dodajemy łyżkę miodu lub ksylitolu (ilość słodzika zależy od naszych preferencji smakowych), doprowadzamy do zagotowania i pozostawiamy w tym stanie przez 3-4 minuty. Następnie do gotujących się owoców dolewamy zawiesinę przygotowaną z mąki ziemniaczanej (łyżka) rozprowadzonej w wodzie (100 ml), ciągle mieszając powstającą masę. Jeszcze ciepły kisiel przelewamy do naczyń. Najlepiej smakuje z dodatkiem spienionego jogurtu naturalnego.
Kisiel pomarańczowy
Smaczny deser możemy przygotować zarówno ze świeżych owoców, jak i z wyciśniętego z nich soku, który sprawdzi się np. podczas przyrządzania kisielu pomarańczowego.
Pyszne placuszki z kaszy manny. Pół godziny i mamy deser
Sok, najlepiej świeżo wyciśnięty (300 ml) doprowadzamy do zagotowania, a następnie powoli dolewamy zawiesinę przygotowaną z mąki ziemniaczanej (łyżka) rozprowadzonej w zimnej wodzie (pół szklanki). Dodajemy łyżkę miodu lipowego i cały czas mieszamy na małym ogniu, aż do zgęstnienia masy. Kisiel podajemy na ciepło lub zimno, najlepiej z dodatkiem kawałków pomarańczy.
Kisiel z tapioki i czarnej porzeczki
Tapioka, czyli rozdrobnione, suszone i prażone bulwy manioku, wykorzystywana jest do przygotowywania modnego na całym świecie napoju – bubble tea, ale świetnie sprawdza się również jako zagęszczacz kisieli.
Zadanie jest bardzo proste. Kulki tapioki (około pół szklanki) zalewamy sokiem z czarnej porzeczki (litr) i odstawiamy na 2-3 godziny. Następnie zagotowujemy, cały czas mieszając. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez kwadrans, nie zapominając o mieszaniu. Kisiel podajemy na ciepło lub zimno, z jogurtem naturalnym i gałązkami świeżej mięty.
Kisiel z siemienia lnianego i jabłek
Przyrządzając kisiel możemy zastąpić mąkę ziemniaczaną innym zagęstnikiem, choćby nasionami lnu. Siemię lniane od wieków jest cenione za walory lecznicze, jako skuteczne remedium na wzdęcia, zaparcia, nieżyty żołądka, nadkwasotę czy dolegliwości menstruacyjne.
Trzy łyżki siemienia zalewamy wodą (1,5 szklanki) i gotujemy na małym ogniu przez około kwadrans, aż do uzyskania gęstej masy. Dodajemy do niej dorodne jabłko (wcześniej obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na mniejsze kawałki), miód (łyżka), cynamon (łyżeczka) i szczyptę mielonego imbiru. Blendujemy i serwujemy, na ciepło lub zimno.
Kisiel ze śliwek
Dojrzałe, słodkie i aromatyczne śliwki są doskonałą bazą rozmaitych przetworów. Przygotujemy z nich również pyszny kisiel.
Śliwki, najlepiej węgierki (ok. 30 dag) myjemy, pozbawiamy pestek, kroimy na kawałki, przekładamy do rondelka, zalewamy wodą (szklanka) i gotujemy na małym ogniu, przez około kwadrans. Mąkę ziemniaczaną (2 łyżki) rozprowadzamy w zimnej wodzie (pół szklanki), a powstałą zawiesinę wlewamy do owoców. Jeśli lubimy słodkości możemy też dolać 1-2 łyżki syropu klonowego. Wszystko gotujemy na małym ogniu przez 5-8 minut i serwujemy. Kisiel śliwkowy można też zmiksować.
Kisiel z truskawek
Pyszny kisiel można przygotować zarówno ze świeżych, jak i mrożonych owoców. Świetnie sprawdzą się słodkie i aromatyczne truskawki.
Owoce (30-40 dag) myjemy, zalewamy wodą (1,5 szklanki), zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy przez 5-6 minut. Skrobię kukurydzianą (2-3 łyżki) rozprowadzamy w wodzie (pół szklanki), a powstałą zawiesinę dodajemy do truskawek, razem z syropem daktylowym (2 łyżki). Jeszcze raz zagotowujemy, trzymamy na małym ogniu przez 2-3 minuty, po czym przelewamy do salaterek. Kisiel truskawkowy najlepiej smakuje na ciepło