Trwa ładowanie...

6 pomysłów na smaczny i zdrowy kisiel

Masz ochotę na smaczny i zdrowy deser, którego przygotowanie nie pochłonie zbyt dużo czasu? Idealnym rozwiązaniem jest kisiel. Do jego przyrządzenia będziemy potrzebowali zaledwie kilku łatwo dostępnych składników, choć możemy też poeksperymentować i wykorzystać np. mało popularną w Polsce tapiokę.

Pyszny kisiel można przygotować zarówno ze świeżych, jak i mrożonych owoców Pyszny kisiel można przygotować zarówno ze świeżych, jak i mrożonych owoców Źródło: Adobe Stock
d3zrlz5
d3zrlz5

Kisiel z borówek

Borówki poprawiają pracę układu krążenia, zapobiegają nowotworom oraz wzmacniają wzrok. Bez problemu można z nich wyczarować prawdziwe przysmaki, choćby pyszny kisiel.

Owoce (30 dag) myjemy, po czym zalewamy wodą (100 ml), dodajemy łyżkę miodu lub ksylitolu (ilość słodzika zależy od naszych preferencji smakowych), doprowadzamy do zagotowania i pozostawiamy w tym stanie przez 3-4 minuty. Następnie do gotujących się owoców dolewamy zawiesinę przygotowaną z mąki ziemniaczanej (łyżka) rozprowadzonej w wodzie (100 ml), ciągle mieszając powstającą masę. Jeszcze ciepły kisiel przelewamy do naczyń. Najlepiej smakuje z dodatkiem spienionego jogurtu naturalnego.

Kisiel pomarańczowy

Smaczny deser możemy przygotować zarówno ze świeżych owoców, jak i z wyciśniętego z nich soku, który sprawdzi się np. podczas przyrządzania kisielu pomarańczowego.

Pyszne placuszki z kaszy manny. Pół godziny i mamy deser

Sok, najlepiej świeżo wyciśnięty (300 ml) doprowadzamy do zagotowania, a następnie powoli dolewamy zawiesinę przygotowaną z mąki ziemniaczanej (łyżka) rozprowadzonej w zimnej wodzie (pół szklanki). Dodajemy łyżkę miodu lipowego i cały czas mieszamy na małym ogniu, aż do zgęstnienia masy. Kisiel podajemy na ciepło lub zimno, najlepiej z dodatkiem kawałków pomarańczy.

d3zrlz5

Kisiel z tapioki i czarnej porzeczki

Tapioka, czyli rozdrobnione, suszone i prażone bulwy manioku, wykorzystywana jest do przygotowywania modnego na całym świecie napoju – bubble tea, ale świetnie sprawdza się również jako zagęszczacz kisieli.

Zadanie jest bardzo proste. Kulki tapioki (około pół szklanki) zalewamy sokiem z czarnej porzeczki (litr) i odstawiamy na 2-3 godziny. Następnie zagotowujemy, cały czas mieszając. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez kwadrans, nie zapominając o mieszaniu. Kisiel podajemy na ciepło lub zimno, z jogurtem naturalnym i gałązkami świeżej mięty.

Kisiel z siemienia lnianego i jabłek

Przyrządzając kisiel możemy zastąpić mąkę ziemniaczaną innym zagęstnikiem, choćby nasionami lnu. Siemię lniane od wieków jest cenione za walory lecznicze, jako skuteczne remedium na wzdęcia, zaparcia, nieżyty żołądka, nadkwasotę czy dolegliwości menstruacyjne.

Trzy łyżki siemienia zalewamy wodą (1,5 szklanki) i gotujemy na małym ogniu przez około kwadrans, aż do uzyskania gęstej masy. Dodajemy do niej dorodne jabłko (wcześniej obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na mniejsze kawałki), miód (łyżka), cynamon (łyżeczka) i szczyptę mielonego imbiru. Blendujemy i serwujemy, na ciepło lub zimno.

d3zrlz5

Kisiel ze śliwek

Dojrzałe, słodkie i aromatyczne śliwki są doskonałą bazą rozmaitych przetworów. Przygotujemy z nich również pyszny kisiel.

Śliwki, najlepiej węgierki (ok. 30 dag) myjemy, pozbawiamy pestek, kroimy na kawałki, przekładamy do rondelka, zalewamy wodą (szklanka) i gotujemy na małym ogniu, przez około kwadrans. Mąkę ziemniaczaną (2 łyżki) rozprowadzamy w zimnej wodzie (pół szklanki), a powstałą zawiesinę wlewamy do owoców. Jeśli lubimy słodkości możemy też dolać 1-2 łyżki syropu klonowego. Wszystko gotujemy na małym ogniu przez 5-8 minut i serwujemy. Kisiel śliwkowy można też zmiksować.

Kisiel z truskawek

Pyszny kisiel można przygotować zarówno ze świeżych, jak i mrożonych owoców. Świetnie sprawdzą się słodkie i aromatyczne truskawki.

d3zrlz5

Owoce (30-40 dag) myjemy, zalewamy wodą (1,5 szklanki), zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy przez 5-6 minut. Skrobię kukurydzianą (2-3 łyżki) rozprowadzamy w wodzie (pół szklanki), a powstałą zawiesinę dodajemy do truskawek, razem z syropem daktylowym (2 łyżki). Jeszcze raz zagotowujemy, trzymamy na małym ogniu przez 2-3 minuty, po czym przelewamy do salaterek. Kisiel truskawkowy najlepiej smakuje na ciepło

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3zrlz5
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3zrlz5
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj