Kiełki nadal trendy. Jak uprawiać je w domu?
Siła z nasionka
Na Dalekim Wschodzie były zawsze traktowane jako rośliny uzdrawiające. Dzięki temu są tam tak bardzo popularne do dzisiaj. Potrafią regulować pracę całego organizmu poprzez działanie na układ nerwowy, hormonalny i układ krążenia. Łagodzą objawy klimakterium, a nie obciążają organizmu jak farmaceutyki. Zapobiegają miażdżycy, działają przeciwutleniająco, więc zapobiegają starzeniu się. Regulują poziom cholesterolu. Mają dobroczynny wpływ na włosy, paznokcie i skórę, co powinny docenić zwłaszcza panie.
Największe bogactwo wartości odżywczych to ziarno. W nim skumulowane są witaminy, białko, minerały w takich ilościach, aby roślina, która wyrośnie z tego ziarna, była silna i zdrowa. Kiełek ze zdrowego nasionka to takie roślinne niemowlę, czyli organizm nieskażony niczym z zewnątrz. Stąd właśnie siła kiełków jest doceniana na całym świecie. Zawierają minerały (wapń, fosfor, żelazo, magnez, jod, cynk, mangan, selen, potas)
, witaminy (A, B, C, D, E, K), kwasy tłuszczowe omega-6, błonnik i beta karoten. Są lekkostrawne i niskokaloryczne.