Kiełki na wiosnę
Bomba witaminowa
Zajadają się nimi przede wszystkim wegetarianie, jednak dietetycy zachęcają, by wszyscy wprowadzili kiełki do codziennej diety. Te niewielkie roślinki to prawdziwa bomba witamin i cennych składników odżywczych.
Zajadają się nimi przede wszystkim wegetarianie, jednak dietetycy zachęcają, by wszyscy wprowadzili kiełki do codziennej diety. Te niewielkie roślinki to prawdziwa bomba witamin i cennych składników odżywczych.
- Kiełki należą do grupy tzw. superproduktów. Dodają energii i sił witalnych, wspaniale odżywiają organizm. Dostarczają mu białka, cennych enzymów, błonnika, witamin i minerałów. Są też bardzo bogate w kwasy nukleinowe DNA i RNA, które mają regenerujący wpływ na organizm - tłumaczy dietetyk medyczny Dominika Stefankiewicz z Akademii Skutecznej Diety w Gdańsku. - Po kiełki warto sięgać przez cały rok, jednak na początku wiosny, gdy brakuje świeżych warzyw, włączenie ich do diety jest szczególnie istotne.
Wszystkie kiełki są zdrowe i wspaniale uzupełnią codzienną dietę. Nie znaczy to jednak, że zawierają te same składniki i mają identyczny wpływ na nasz organizm. Jakie więc wybrać?
AD/mmch/kuchnia.wp.pl