Kiełki i nasiona kiełkujące - tylko po ugotowaniu

W związku ryzykiem zakażenia bakterią E. coli O104 wszelkie kiełki i nasiona kiełkujące powinny być spożywane wyłącznie po ugotowaniu - zaleca Europejska Agencja Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) oraz Europejskie Centrum Kontroli Chorób (ECDC).

Kiełki i nasiona kiełkujące - tylko po ugotowaniu
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

"Obydwa ośrodki nie rekomendują również hodowli żadnych kiełków na własne potrzeby w warunkach domowych" - poinformował dr Paweł Grzesiowski z Instytutu Profilaktyki Zakażeń. Takie zalecenie będzie obowiązywać przynajmniej do zakończenia dochodzenia co było przyczyną fali zakażeń wywołanych przez ten szczep bakterii E. coli.

Grzesiowski dodaje, że według badanej hipotezy przyczyną zakażeń E. coli O104 są kiełki, najprawdopodobniej nasion kozieradki pospolitej (łac. trigonellum foenum, ang. fanugreek) stosowanych najczęściej jako dodatek do potraw (zioło lecznicze pochodzenia azjatyckiego).

"Kiełki są produkowane przez lokalne gospodarstwa i dystrybuowane w obrębie najbliższych regionów. Ziarna kozieradki są zwykle sprzedawane w mieszankach różnych nasion, istnieje więc możliwość ich skażenia na każdym etapie produkcji, pakowania i transportu" - twierdzi dr Grzesiowski.

Według ECDC, od 1 maja do 27 czerwca zgłoszono w Niemczech 838 przypadki zespołu hemolityczno-mocznicowego oraz 3 063 przypadków biegunki, zmarło 47 osób. Do 28 czerwca w całej Unii Europejskiej 12 krajów zgłosiło zachorowania, łącznie 878 przypadków zespołu hemolityczno-mocznicowego oraz 3134 przypadków biegunki, łącznie 48 osób zmarło.

We Francji wykryto nowe ognisko zachorowań (w regionie Bordeaux), które do dnia 28 czerwca 2011 r. objęło 15 przypadków zakażeń. "Nie ma ono jednak żadnego powiązania z zachorowaniami w Niemczech, a także ze zgłoszeniem pojedynczego zachorowania 28 czerwca 2011 r. w Szwecji" - twierdzi dr Grzesiowski. (PAP)

zbw/ agt/

Zobacz również:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie