Kiełki i nasiona kiełkujące - tylko po ugotowaniu

W związku ryzykiem zakażenia bakterią E. coli O104 wszelkie kiełki i nasiona kiełkujące powinny być spożywane wyłącznie po ugotowaniu - zaleca Europejska Agencja Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) oraz Europejskie Centrum Kontroli Chorób (ECDC).

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

"Obydwa ośrodki nie rekomendują również hodowli żadnych kiełków na własne potrzeby w warunkach domowych" - poinformował dr Paweł Grzesiowski z Instytutu Profilaktyki Zakażeń. Takie zalecenie będzie obowiązywać przynajmniej do zakończenia dochodzenia co było przyczyną fali zakażeń wywołanych przez ten szczep bakterii E. coli.

Grzesiowski dodaje, że według badanej hipotezy przyczyną zakażeń E. coli O104 są kiełki, najprawdopodobniej nasion kozieradki pospolitej (łac. trigonellum foenum, ang. fanugreek) stosowanych najczęściej jako dodatek do potraw (zioło lecznicze pochodzenia azjatyckiego).

"Kiełki są produkowane przez lokalne gospodarstwa i dystrybuowane w obrębie najbliższych regionów. Ziarna kozieradki są zwykle sprzedawane w mieszankach różnych nasion, istnieje więc możliwość ich skażenia na każdym etapie produkcji, pakowania i transportu" - twierdzi dr Grzesiowski.

Według ECDC, od 1 maja do 27 czerwca zgłoszono w Niemczech 838 przypadki zespołu hemolityczno-mocznicowego oraz 3 063 przypadków biegunki, zmarło 47 osób. Do 28 czerwca w całej Unii Europejskiej 12 krajów zgłosiło zachorowania, łącznie 878 przypadków zespołu hemolityczno-mocznicowego oraz 3134 przypadków biegunki, łącznie 48 osób zmarło.

We Francji wykryto nowe ognisko zachorowań (w regionie Bordeaux), które do dnia 28 czerwca 2011 r. objęło 15 przypadków zakażeń. "Nie ma ono jednak żadnego powiązania z zachorowaniami w Niemczech, a także ze zgłoszeniem pojedynczego zachorowania 28 czerwca 2011 r. w Szwecji" - twierdzi dr Grzesiowski. (PAP)

zbw/ agt/

Zobacz również:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟