Kiełki i nasiona kiełkujące - tylko po ugotowaniu

W związku ryzykiem zakażenia bakterią E. coli O104 wszelkie kiełki i nasiona kiełkujące powinny być spożywane wyłącznie po ugotowaniu - zaleca Europejska Agencja Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) oraz Europejskie Centrum Kontroli Chorób (ECDC).

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

"Obydwa ośrodki nie rekomendują również hodowli żadnych kiełków na własne potrzeby w warunkach domowych" - poinformował dr Paweł Grzesiowski z Instytutu Profilaktyki Zakażeń. Takie zalecenie będzie obowiązywać przynajmniej do zakończenia dochodzenia co było przyczyną fali zakażeń wywołanych przez ten szczep bakterii E. coli.

Grzesiowski dodaje, że według badanej hipotezy przyczyną zakażeń E. coli O104 są kiełki, najprawdopodobniej nasion kozieradki pospolitej (łac. trigonellum foenum, ang. fanugreek) stosowanych najczęściej jako dodatek do potraw (zioło lecznicze pochodzenia azjatyckiego).

"Kiełki są produkowane przez lokalne gospodarstwa i dystrybuowane w obrębie najbliższych regionów. Ziarna kozieradki są zwykle sprzedawane w mieszankach różnych nasion, istnieje więc możliwość ich skażenia na każdym etapie produkcji, pakowania i transportu" - twierdzi dr Grzesiowski.

Według ECDC, od 1 maja do 27 czerwca zgłoszono w Niemczech 838 przypadki zespołu hemolityczno-mocznicowego oraz 3 063 przypadków biegunki, zmarło 47 osób. Do 28 czerwca w całej Unii Europejskiej 12 krajów zgłosiło zachorowania, łącznie 878 przypadków zespołu hemolityczno-mocznicowego oraz 3134 przypadków biegunki, łącznie 48 osób zmarło.

We Francji wykryto nowe ognisko zachorowań (w regionie Bordeaux), które do dnia 28 czerwca 2011 r. objęło 15 przypadków zakażeń. "Nie ma ono jednak żadnego powiązania z zachorowaniami w Niemczech, a także ze zgłoszeniem pojedynczego zachorowania 28 czerwca 2011 r. w Szwecji" - twierdzi dr Grzesiowski. (PAP)

zbw/ agt/

Zobacz również:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟