Kiełki i nasiona kiełkujące - tylko po ugotowaniu
W związku ryzykiem zakażenia bakterią E. coli O104 wszelkie kiełki i nasiona kiełkujące powinny być spożywane wyłącznie po ugotowaniu - zaleca Europejska Agencja Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) oraz Europejskie Centrum Kontroli Chorób (ECDC).
"Obydwa ośrodki nie rekomendują również hodowli żadnych kiełków na własne potrzeby w warunkach domowych" - poinformował dr Paweł Grzesiowski z Instytutu Profilaktyki Zakażeń. Takie zalecenie będzie obowiązywać przynajmniej do zakończenia dochodzenia co było przyczyną fali zakażeń wywołanych przez ten szczep bakterii E. coli.
Grzesiowski dodaje, że według badanej hipotezy przyczyną zakażeń E. coli O104 są kiełki, najprawdopodobniej nasion kozieradki pospolitej (łac. trigonellum foenum, ang. fanugreek) stosowanych najczęściej jako dodatek do potraw (zioło lecznicze pochodzenia azjatyckiego).
"Kiełki są produkowane przez lokalne gospodarstwa i dystrybuowane w obrębie najbliższych regionów. Ziarna kozieradki są zwykle sprzedawane w mieszankach różnych nasion, istnieje więc możliwość ich skażenia na każdym etapie produkcji, pakowania i transportu" - twierdzi dr Grzesiowski.
Według ECDC, od 1 maja do 27 czerwca zgłoszono w Niemczech 838 przypadki zespołu hemolityczno-mocznicowego oraz 3 063 przypadków biegunki, zmarło 47 osób. Do 28 czerwca w całej Unii Europejskiej 12 krajów zgłosiło zachorowania, łącznie 878 przypadków zespołu hemolityczno-mocznicowego oraz 3134 przypadków biegunki, łącznie 48 osób zmarło.
We Francji wykryto nowe ognisko zachorowań (w regionie Bordeaux), które do dnia 28 czerwca 2011 r. objęło 15 przypadków zakażeń. "Nie ma ono jednak żadnego powiązania z zachorowaniami w Niemczech, a także ze zgłoszeniem pojedynczego zachorowania 28 czerwca 2011 r. w Szwecji" - twierdzi dr Grzesiowski. (PAP)
zbw/ agt/
Zobacz również: