Kiedyś tylko u najbiedniejszych. Dziś jako przysmak serwują ją najlepsze restauracje

Pyszna, niedroga i sycąca. Kiszka ziemniaczana to klasyk podlaskiej kuchni, który popularność zyskał w całym kraju. Przy odrobinie czasu i wysiłku możesz zrobić ją samemu w swojej kuchni, a przepis zdradzam poniżej.

Kiszka ziemniaczana to podlaski specjałKiszka ziemniaczana to podlaski specjał
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Tradycje i specyfika województwa podlaskiego sprawiają, że regionalna kuchnia obfituje w niedrogie, proste dania na bazie ziemniaków, jak na przykład baba ziemniaczana lub kartacze. W tej wyliczance nie można pominąć kiszki ziemniaczanej, której popularność wykroczyła już poza Podlasie. Jest popularnym wyborem na grilla, ale można ją też piec w piekarniku. Klasyczna kiszka ziemniaczana opiera się głównie na ziemniakach, cebuli i wędzonce, więc taki też przepis proponuję poniżej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Biała kiełbasa z piekarnika zapiekana w pysznym sosie. Tylko 5 składników i przyprawy

Przepis na kiszkę ziemniaczaną

Jelita potrzebne do zrobienia kiszki ziemniaczanej znajdziesz w większości sklepów mięsnych lub na stoiskach garmażeryjnych. Przed użyciem należy je bardzo dokładnie wypłukać w zimnej wodzie, a jeśli są solone, to dodatkowo wymoczyć przez kilkanaście minut. Aby kiszka dobrze trzymała formę, najlepiej namoczyć jelita przez około 2 godziny, bo dzięki temu staną się bardziej elastyczne i mniej podatne na pękanie podczas pieczenia. Pamiętaj też, by przy nadziewaniu nie rozciągać ich zbyt mocno –zbyt duże naprężenie to najczęstszy powód, dla którego kiszka pęka w piekarniku.

Składniki:

  • 3,5 kg ziemniaków,
  • 4 cebule,
  • 700 g wędzonego boczku (można też połączyć z dobrej jakości kiełbasą),
  • jelito wieprzowe do nadziewania,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki mąki,
  • garść suszonego majeranku,
  • sól i pieprz – wedle uznania.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnej tarce albo użyj robota kuchennego. Cebulę zetrzyj na tej samej tarce, a czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystko razem połącz w jednej dużej misce.
  2. Dopraw masę ziemniaczaną solą, pieprzem i majerankiem, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj – masa powinna być jednolita.
  3. Boczek i pozostałą cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni, aż się lekko zarumienią. Kiedy lekko przestygną, dorzuć je do masy ziemniaczanej i wszystko razem wymieszaj.
  4. Teraz czas na nadziewanie jelit – rób to ostrożnie, nie upychaj farszu zbyt mocno, żeby kiszka nie pękła podczas pieczenia.
  5. Gotową kiszkę delikatnie posmaruj tłuszczem i piecz przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C, aż się ładnie zarumieni.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce