Kiedyś tylko u najbiedniejszych. Dziś jako przysmak serwują ją najlepsze restauracje

Pyszna, niedroga i sycąca. Kiszka ziemniaczana to klasyk podlaskiej kuchni, który popularność zyskał w całym kraju. Przy odrobinie czasu i wysiłku możesz zrobić ją samemu w swojej kuchni, a przepis zdradzam poniżej.

Kiszka ziemniaczana to podlaski specjałKiszka ziemniaczana to podlaski specjał
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Tradycje i specyfika województwa podlaskiego sprawiają, że regionalna kuchnia obfituje w niedrogie, proste dania na bazie ziemniaków, jak na przykład baba ziemniaczana lub kartacze. W tej wyliczance nie można pominąć kiszki ziemniaczanej, której popularność wykroczyła już poza Podlasie. Jest popularnym wyborem na grilla, ale można ją też piec w piekarniku. Klasyczna kiszka ziemniaczana opiera się głównie na ziemniakach, cebuli i wędzonce, więc taki też przepis proponuję poniżej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Biała kiełbasa z piekarnika zapiekana w pysznym sosie. Tylko 5 składników i przyprawy

Przepis na kiszkę ziemniaczaną

Jelita potrzebne do zrobienia kiszki ziemniaczanej znajdziesz w większości sklepów mięsnych lub na stoiskach garmażeryjnych. Przed użyciem należy je bardzo dokładnie wypłukać w zimnej wodzie, a jeśli są solone, to dodatkowo wymoczyć przez kilkanaście minut. Aby kiszka dobrze trzymała formę, najlepiej namoczyć jelita przez około 2 godziny, bo dzięki temu staną się bardziej elastyczne i mniej podatne na pękanie podczas pieczenia. Pamiętaj też, by przy nadziewaniu nie rozciągać ich zbyt mocno –zbyt duże naprężenie to najczęstszy powód, dla którego kiszka pęka w piekarniku.

Składniki:

  • 3,5 kg ziemniaków,
  • 4 cebule,
  • 700 g wędzonego boczku (można też połączyć z dobrej jakości kiełbasą),
  • jelito wieprzowe do nadziewania,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki mąki,
  • garść suszonego majeranku,
  • sól i pieprz – wedle uznania.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnej tarce albo użyj robota kuchennego. Cebulę zetrzyj na tej samej tarce, a czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystko razem połącz w jednej dużej misce.
  2. Dopraw masę ziemniaczaną solą, pieprzem i majerankiem, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj – masa powinna być jednolita.
  3. Boczek i pozostałą cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni, aż się lekko zarumienią. Kiedy lekko przestygną, dorzuć je do masy ziemniaczanej i wszystko razem wymieszaj.
  4. Teraz czas na nadziewanie jelit – rób to ostrożnie, nie upychaj farszu zbyt mocno, żeby kiszka nie pękła podczas pieczenia.
  5. Gotową kiszkę delikatnie posmaruj tłuszczem i piecz przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C, aż się ładnie zarumieni.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje