Kiedyś tylko u najbiedniejszych. Dziś jako przysmak serwują ją najlepsze restauracje

Pyszna, niedroga i sycąca. Kiszka ziemniaczana to klasyk podlaskiej kuchni, który popularność zyskał w całym kraju. Przy odrobinie czasu i wysiłku możesz zrobić ją samemu w swojej kuchni, a przepis zdradzam poniżej.

Kiszka ziemniaczana to podlaski specjałKiszka ziemniaczana to podlaski specjał
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Tradycje i specyfika województwa podlaskiego sprawiają, że regionalna kuchnia obfituje w niedrogie, proste dania na bazie ziemniaków, jak na przykład baba ziemniaczana lub kartacze. W tej wyliczance nie można pominąć kiszki ziemniaczanej, której popularność wykroczyła już poza Podlasie. Jest popularnym wyborem na grilla, ale można ją też piec w piekarniku. Klasyczna kiszka ziemniaczana opiera się głównie na ziemniakach, cebuli i wędzonce, więc taki też przepis proponuję poniżej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Biała kiełbasa z piekarnika zapiekana w pysznym sosie. Tylko 5 składników i przyprawy

Przepis na kiszkę ziemniaczaną

Jelita potrzebne do zrobienia kiszki ziemniaczanej znajdziesz w większości sklepów mięsnych lub na stoiskach garmażeryjnych. Przed użyciem należy je bardzo dokładnie wypłukać w zimnej wodzie, a jeśli są solone, to dodatkowo wymoczyć przez kilkanaście minut. Aby kiszka dobrze trzymała formę, najlepiej namoczyć jelita przez około 2 godziny, bo dzięki temu staną się bardziej elastyczne i mniej podatne na pękanie podczas pieczenia. Pamiętaj też, by przy nadziewaniu nie rozciągać ich zbyt mocno –zbyt duże naprężenie to najczęstszy powód, dla którego kiszka pęka w piekarniku.

Składniki:

  • 3,5 kg ziemniaków,
  • 4 cebule,
  • 700 g wędzonego boczku (można też połączyć z dobrej jakości kiełbasą),
  • jelito wieprzowe do nadziewania,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki mąki,
  • garść suszonego majeranku,
  • sól i pieprz – wedle uznania.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnej tarce albo użyj robota kuchennego. Cebulę zetrzyj na tej samej tarce, a czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystko razem połącz w jednej dużej misce.
  2. Dopraw masę ziemniaczaną solą, pieprzem i majerankiem, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj – masa powinna być jednolita.
  3. Boczek i pozostałą cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni, aż się lekko zarumienią. Kiedy lekko przestygną, dorzuć je do masy ziemniaczanej i wszystko razem wymieszaj.
  4. Teraz czas na nadziewanie jelit – rób to ostrożnie, nie upychaj farszu zbyt mocno, żeby kiszka nie pękła podczas pieczenia.
  5. Gotową kiszkę delikatnie posmaruj tłuszczem i piecz przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C, aż się ładnie zarumieni.

Wybrane dla Ciebie

Znajomy ogrodnik zdradził mi sposób. Od tej pory moje marchewki i pietruszki są ogromne i zdrowe
Znajomy ogrodnik zdradził mi sposób. Od tej pory moje marchewki i pietruszki są ogromne i zdrowe
Te płatki owsiane to najgorszy wybór na śniadanie. Wielu z nas myśli, że są zdrowe
Te płatki owsiane to najgorszy wybór na śniadanie. Wielu z nas myśli, że są zdrowe
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne