Kiedyś tylko u najbiedniejszych. Dziś jako przysmak serwują ją najlepsze restauracje

Pyszna, niedroga i sycąca. Kiszka ziemniaczana to klasyk podlaskiej kuchni, który popularność zyskał w całym kraju. Przy odrobinie czasu i wysiłku możesz zrobić ją samemu w swojej kuchni, a przepis zdradzam poniżej.

Kiszka ziemniaczana to podlaski specjałKiszka ziemniaczana to podlaski specjał
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Tradycje i specyfika województwa podlaskiego sprawiają, że regionalna kuchnia obfituje w niedrogie, proste dania na bazie ziemniaków, jak na przykład baba ziemniaczana lub kartacze. W tej wyliczance nie można pominąć kiszki ziemniaczanej, której popularność wykroczyła już poza Podlasie. Jest popularnym wyborem na grilla, ale można ją też piec w piekarniku. Klasyczna kiszka ziemniaczana opiera się głównie na ziemniakach, cebuli i wędzonce, więc taki też przepis proponuję poniżej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Biała kiełbasa z piekarnika zapiekana w pysznym sosie. Tylko 5 składników i przyprawy

Przepis na kiszkę ziemniaczaną

Jelita potrzebne do zrobienia kiszki ziemniaczanej znajdziesz w większości sklepów mięsnych lub na stoiskach garmażeryjnych. Przed użyciem należy je bardzo dokładnie wypłukać w zimnej wodzie, a jeśli są solone, to dodatkowo wymoczyć przez kilkanaście minut. Aby kiszka dobrze trzymała formę, najlepiej namoczyć jelita przez około 2 godziny, bo dzięki temu staną się bardziej elastyczne i mniej podatne na pękanie podczas pieczenia. Pamiętaj też, by przy nadziewaniu nie rozciągać ich zbyt mocno –zbyt duże naprężenie to najczęstszy powód, dla którego kiszka pęka w piekarniku.

Składniki:

  • 3,5 kg ziemniaków,
  • 4 cebule,
  • 700 g wędzonego boczku (można też połączyć z dobrej jakości kiełbasą),
  • jelito wieprzowe do nadziewania,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki mąki,
  • garść suszonego majeranku,
  • sól i pieprz – wedle uznania.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnej tarce albo użyj robota kuchennego. Cebulę zetrzyj na tej samej tarce, a czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystko razem połącz w jednej dużej misce.
  2. Dopraw masę ziemniaczaną solą, pieprzem i majerankiem, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj – masa powinna być jednolita.
  3. Boczek i pozostałą cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni, aż się lekko zarumienią. Kiedy lekko przestygną, dorzuć je do masy ziemniaczanej i wszystko razem wymieszaj.
  4. Teraz czas na nadziewanie jelit – rób to ostrożnie, nie upychaj farszu zbyt mocno, żeby kiszka nie pękła podczas pieczenia.
  5. Gotową kiszkę delikatnie posmaruj tłuszczem i piecz przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C, aż się ładnie zarumieni.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary