WAŻNE
TERAZ

Immunitet Zbigniewa Ziobry. Głosowanie w Sejmie

Kiedy sałatka przestaje być zdrowa? Uważaj na dodatki

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 6Sałatka nie zawsze jest zdrowym wyborem

Obraz
© 123RF

Sałatka na lunch? Brzmi zdrowo, prawda? Niestety nie zawsze sałatka jest zdrową opcją posiłku – wystarczy kilka pozornie nieszkodliwych dodatków, by z dietetycznego posiłku sałatka zamieniła się w źle zbilansowaną bombę kaloryczną. Sprawdź, czy nie popełniasz tych błędów.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Za dużo oleju

Obraz
© 123RF

Liście zielonej sałaty i porządny chlust oliwy z oliwek. Brzmi jak samo zdrowie? Niekoniecznie. Niestety nawet tłuszcze roślinne, bogate w kasy omega-3 i omega-6, mogą być zgubne dla zdrowia, jeśli nie zachowamy umiaru. Zamiast więc hojnego chlustu wystarczy jedna, starannie odmierzona łyżka.

/ 6Uwaga na dodatki

Obraz
© 123RF

Sałatka z powodzeniem może zastąpić cały, duży posiłek – nawet obiad. Wystarczy wrzucić do niej sycące dodatki. Ale tutaj także warto zachować umiar – suszone pomidory, kapary czy oliwki nie zaszkodzą naszej linii, ale garść grzanek z białego pieczywa czy za duża ilość orzechów i pestek sprawi, że sałatka będzie sycąca aż nadto. Nasz układ trawienny na pewno nam nie podziękuje za taką niedźwiedzią przysługę.

/ 6Oszczędnie z serem

Obraz
© 123RF

Wiele kultowych sałatek zawiera ser – parmezan czy fetę. Ale uwaga – ser ma być skromnym dodatkiem, który delikatnie podkręca smak sałatki. Jeśli pałasz ogromną miłością do sera, zachowaj ostrożność – pamiętaj o równowadze pomiędzy serem a warzywnymi składnikami sałatki.

/ 6Nie przesadzaj z białkiem

Obraz
© 123RF

Poza serem źródłem białka w pysznych sałatkach może być pierś z kurczaka, tuńczyk bądź inne dodatki mięsne, a nawet jajko. Nie przesadź z nimi – sałatka musi pozostać sałatką, w przeciwnym wypadku równie dobrze możesz postawić na stek z frytkami. Jeśli jest to możliwe, nie sięgaj po smażony bekon, a raczej po grillowaną, pieczoną lub gotowaną na parze pierś z kurczaka. Pamiętaj, że chodzi o sałatkę z dodatkiem mięsa, a nie mięso z dodatkiem zieleniny.

/ 6"Nie" dla gotowych sosów

Obraz
© 123RF

To nie wszystko jedno z czego robisz sos do sałatki – sprawdź, jakie składniki zawiera sos w proszku, który trzymasz w kuchennej szafce. Może się okazać, że nie tylko nie przysłuży się twojemu zdrowiu, ale w dodatku będzie zawierał puste kalorie. Tymczasem dressing bez trudu wykonasz samodzielnie – wystarczy sok z cytryny, oliwa i woda.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika