Sałatka nie zawsze jest zdrowym wyborem
Sałatka na lunch? Brzmi zdrowo, prawda? Niestety nie zawsze sałatka jest zdrową opcją posiłku – wystarczy kilka pozornie nieszkodliwych dodatków, by z dietetycznego posiłku sałatka zamieniła się w źle zbilansowaną bombę kaloryczną. Sprawdź, czy nie popełniasz tych błędów.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Za dużo oleju
Liście zielonej sałaty i porządny chlust oliwy z oliwek. Brzmi jak samo zdrowie? Niekoniecznie. Niestety nawet tłuszcze roślinne, bogate w kasy omega-3 i omega-6, mogą być zgubne dla zdrowia, jeśli nie zachowamy umiaru. Zamiast więc hojnego chlustu wystarczy jedna, starannie odmierzona łyżka.
Uwaga na dodatki
Sałatka z powodzeniem może zastąpić cały, duży posiłek – nawet obiad. Wystarczy wrzucić do niej sycące dodatki. Ale tutaj także warto zachować umiar – suszone pomidory, kapary czy oliwki nie zaszkodzą naszej linii, ale garść grzanek z białego pieczywa czy za duża ilość orzechów i pestek sprawi, że sałatka będzie sycąca aż nadto. Nasz układ trawienny na pewno nam nie podziękuje za taką niedźwiedzią przysługę.
Oszczędnie z serem
Wiele kultowych sałatek zawiera ser – parmezan czy fetę. Ale uwaga – ser ma być skromnym dodatkiem, który delikatnie podkręca smak sałatki. Jeśli pałasz ogromną miłością do sera, zachowaj ostrożność – pamiętaj o równowadze pomiędzy serem a warzywnymi składnikami sałatki.
Nie przesadzaj z białkiem
Poza serem źródłem białka w pysznych sałatkach może być pierś z kurczaka, tuńczyk bądź inne dodatki mięsne, a nawet jajko. Nie przesadź z nimi – sałatka musi pozostać sałatką, w przeciwnym wypadku równie dobrze możesz postawić na stek z frytkami. Jeśli jest to możliwe, nie sięgaj po smażony bekon, a raczej po grillowaną, pieczoną lub gotowaną na parze pierś z kurczaka. Pamiętaj, że chodzi o sałatkę z dodatkiem mięsa, a nie mięso z dodatkiem zieleniny.
"Nie" dla gotowych sosów
To nie wszystko jedno z czego robisz sos do sałatki – sprawdź, jakie składniki zawiera sos w proszku, który trzymasz w kuchennej szafce. Może się okazać, że nie tylko nie przysłuży się twojemu zdrowiu, ale w dodatku będzie zawierał puste kalorie. Tymczasem dressing bez trudu wykonasz samodzielnie – wystarczy sok z cytryny, oliwa i woda.