Kiedy sałatka przestaje być zdrowa? Uważaj na dodatki

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 6Sałatka nie zawsze jest zdrowym wyborem

Obraz
© 123RF

Sałatka na lunch? Brzmi zdrowo, prawda? Niestety nie zawsze sałatka jest zdrową opcją posiłku – wystarczy kilka pozornie nieszkodliwych dodatków, by z dietetycznego posiłku sałatka zamieniła się w źle zbilansowaną bombę kaloryczną. Sprawdź, czy nie popełniasz tych błędów.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Za dużo oleju

Obraz
© 123RF

Liście zielonej sałaty i porządny chlust oliwy z oliwek. Brzmi jak samo zdrowie? Niekoniecznie. Niestety nawet tłuszcze roślinne, bogate w kasy omega-3 i omega-6, mogą być zgubne dla zdrowia, jeśli nie zachowamy umiaru. Zamiast więc hojnego chlustu wystarczy jedna, starannie odmierzona łyżka.

/ 6Uwaga na dodatki

Obraz
© 123RF

Sałatka z powodzeniem może zastąpić cały, duży posiłek – nawet obiad. Wystarczy wrzucić do niej sycące dodatki. Ale tutaj także warto zachować umiar – suszone pomidory, kapary czy oliwki nie zaszkodzą naszej linii, ale garść grzanek z białego pieczywa czy za duża ilość orzechów i pestek sprawi, że sałatka będzie sycąca aż nadto. Nasz układ trawienny na pewno nam nie podziękuje za taką niedźwiedzią przysługę.

/ 6Oszczędnie z serem

Obraz
© 123RF

Wiele kultowych sałatek zawiera ser – parmezan czy fetę. Ale uwaga – ser ma być skromnym dodatkiem, który delikatnie podkręca smak sałatki. Jeśli pałasz ogromną miłością do sera, zachowaj ostrożność – pamiętaj o równowadze pomiędzy serem a warzywnymi składnikami sałatki.

/ 6Nie przesadzaj z białkiem

Obraz
© 123RF

Poza serem źródłem białka w pysznych sałatkach może być pierś z kurczaka, tuńczyk bądź inne dodatki mięsne, a nawet jajko. Nie przesadź z nimi – sałatka musi pozostać sałatką, w przeciwnym wypadku równie dobrze możesz postawić na stek z frytkami. Jeśli jest to możliwe, nie sięgaj po smażony bekon, a raczej po grillowaną, pieczoną lub gotowaną na parze pierś z kurczaka. Pamiętaj, że chodzi o sałatkę z dodatkiem mięsa, a nie mięso z dodatkiem zieleniny.

/ 6"Nie" dla gotowych sosów

Obraz
© 123RF

To nie wszystko jedno z czego robisz sos do sałatki – sprawdź, jakie składniki zawiera sos w proszku, który trzymasz w kuchennej szafce. Może się okazać, że nie tylko nie przysłuży się twojemu zdrowiu, ale w dodatku będzie zawierał puste kalorie. Tymczasem dressing bez trudu wykonasz samodzielnie – wystarczy sok z cytryny, oliwa i woda.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum