Każdy miłośnik herbaty powinien to wiedzieć

Herbata nazywana jest winem buddyzmu, jej serwowanie jest sztuką podobną do serwowana wina. Tak, jak w świecie win, tak wśród herbaciarzy także są kiperzy – znawcy, którzy o herbacie wiedzą niemal wszystko – jak prawidłowo ją przyrządzać, podawać, a nawet jaki gatunek serwować do jakich potraw. Parzenie herbaty to sztuka i ceremonia. Na co dzień, w domach rzecz jasna nie mamy czasu, by ceremonialnie zaparzać sobie herbatę, ale by wydobyć z niej to, co najlepsze, należy wiedzieć, jak prawidłowo ją przygotować. Jaka temperatura wody i czas parzenia jest optymalny dla danego rodzaju herbaty i w czym możemy sobie pomóc, sięgając po różne herbaciane napary.

zioła herbata ziołowa ziółka napar naturalna medycyna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)

Herbata najlepiej liściasta

Miłośnicy herbaty zapewne bojkotują jej wersje ekspresowe i sięgają jedynie po herbaty liściaste. Super, bo rzeczywiście sypana herbata to najlepszy wybór. 100 proc. liści, bez zbędnych dodatków, skład widzisz na dłoni, jeśli uważasz, że liście są słabej jakości, więcej nie wybierasz tego producenta. Proste! W torebkach natomiast może kryć się herbaciany śmietnik – m.in. sproszkowane łodygi, które nie mają ani smaku, ani zdrowotnych właściwości. Co gorsza, nie widzimy tego, dopóki nie rozerwiemy torebki. Dodatkowo badania wykazały, że torebki zalane gorącą wodą uwalniają mikroplastik. Jednak istnieją także niezłe alternatywy ekspresowych herbat. Np. te zamknięte w piramidkach – taki kształt torebki pozwoli liściom herbaty, na rozwiniecie się i odpowiednie zaparzenie.

Czas i temperatura parzenia

Ręka do góry, kto, przygotowując herbatę po prostu zalewa ją wrzątkiem i pije z torebką lub liśćmi w środku? Przyznaję, że moja ręka powędrowała do góry… Tymczasem kluczowymi dla herbaty kwestiami są: temperatura wody i czas parzenia. Dzięki stosowaniu się do tych wytycznych liście uwolnią maksimum smaku, aromatu i dobroczynnych dla naszego zdrowia składników.

Czarna herbata: woda w temperaturze 95-98 st. C, czyli zaraz po zagotowaniu.

Czas parzenia: 2-3 minuty dla właściwości pobudzających; 5 min., by napar działał relaksująco.

Im dłużej parzymy czarną herbatę, tym więcej bardziej gorzki napar otrzymamy.

Zielona herbata: woda w temperaturze 70-80 st. C.

Czas parzenia: 2-3- minuty.

Zieloną herbatę można parzyć kilkukrotnie. Z tych samych liści uzyskasz min. trzy napary. Każde kolejne parzenie wydłużaj o minutę.

Biała herbata: woda w temperaturze 70-80 st.

Czas parzenia: 5-7 minut.

Białą herbatę także można zaparzać kilkukrotnie za każdym razem nieco dłużej.

Czerwona herbata: woda w temperaturze 90 st.

Czas parzenia: 1-3 minut.

Liście czerwonej herbaty można parzyć nawet trzy razy, za każdym razem wydłużając czas parzenia o minutę.

Właściwości i pozyskiwanie

Każdy z kolorów herbaty to liście pochodzące z tego samego drzewa. Różnica polega na momencie ich zrywania i sposobie suszenia. Herbata biała jest najdelikatniejsza, bo zrywana jest najwcześniej. Górne listki oraz pąki krzewów herbacianych zbiera się wczesną wiosną i od razu suszy. Herbata zielona nie jest poddawana procesowi fermentacji. Świeżo zerwane liście pozostawia się do przeschnięcia, a następnie w wyniku obróbki cieplnej proces fermentacji zostaje wstrzymany. Zupełnie inaczej postępuje się z herbatami czerwoną i czarną. Czerwona herbata pu erh to w uproszczeniu czarna herbata, której nie pozwolono do końca sfermentować. Czarna to z kolei to całkowicie sfermentowana herbata, która właśnie fermentacji zawdzięcza swój kolor i smak.

Zupełnie innym rodzajem herbaty jest rooibos. Nie pochodzi z krzewu herbacianego, a z czerwonokrzewu afrykańskiego. Nie zawiera kofeiny, dlatego można go podawać także dzieciom. Zalewa się go wrzątkiem i zaparza przez 3-5 minut.

Każdy rodzaj herbaty ma szereg innych właściwości. Herbaty czarna i zielona z pierwszego parzenia działają pobudzająco. Zielona herbata z drugiego parzenia uspokaja i relaksuje. Biała herbata ma sporą zawartość przeciwutleniaczy, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia. Czerwona herbata usprawnia metabolizm i obniża poziom cholesterolu.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej