Trwa ładowanie...
d322i7d
03-12-2021 10:40

Kawoł ciula i zsiodłe mleko lub żyntyca na kaca

Przepis

Wyruszamy w niezwykłą kulinarną podróż z Andrzejem Polanem w duchu "cudze chwalicie, swego nie znacie". W swojej nowej książce szef kuchni zebrał regionalne i sezonowe przepisy z różnych zakątków Polski. Wśród nich znajdziemy babkę ziemniaczaną, ukrywającą się pod intrygującą nazwą "kawoł ciula". Do tego szklanka żyntycy lub zsiadłego mleka i doskonały zestaw na kaca gotowy.

d322i7d
2.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

fot. Grzegorz Grzeszczak
Źródło: fot. Grzegorz Grzeszczak
Składniki

Składniki:

  • 500 g ziemniaków surowych
  • 500 g ziemniaków gotowanych
  • 200 g plastrów pikantnej kiełbasy
  • 4 jajka
  • 3 cebule
  • 150 g pieczarek
  • 200 ml śmietany 36 proc. proc.
  • masło klarowane do smażenia
  • zsiadłe mleko lub żyntyca (to, co mamy)
  • koperek, natka pietruszki, szczypiorek
  • sól, pieprz czarny, cząber, kminek mielony, gałka muszkatołowa
Przepis
  • Ścieramy ziemniaki na tarce o dużych oczkach, później odciskamy nadmiar soku, zbieramy skrobię i dodajemy ją do startych ziemniaków.
  • Przeciskamy przez praskę ugotowane ziemniaki i dodajemy je do startych. Niepowtarzalny smak uzyska się wtedy, gdy ziemniaki na babkę są gotowane w mundurkach.
  • Oczywiście przed gotowaniem trzeba je dokładnie umyć. Można dodać cebulę surową albo przesmażoną. Optuję za przesmażoną na sporej ilości masła klarowanego, bo jak powszechnie wiadomo, ziemniak lubi się z masłem.
  • Świeżość aromatu cebuli surowej zastąpimy natomiast posiekanym drobno szczypiorkiem, który załatwi sprawę po dżentelmeńsku. Dodajemy pozostałe przyprawy, zioła, jajka i gotowe.
  • Jeśli zaś chodzi o śmietanę, to 100 ml przeznaczamy do masy, reszta trafi na wierzch. Na dno naczynia układa¬my plasterki pikantnej kiełbasy, na nie wykładamy masę ziemniaczaną, na wierzch wylewamy resztę śmietany.
  • Pozostałe plasterki kiełbasy wrzucamy niczym kropki na sukni dziewczyny i wstawiamy do pieczenia na ok. 40 minut w temperaturze 190 st. towarzystwie żyntycy lub zsiadłego mleka nikt nie zapomni tej wyjątkowej babki.

Przepis pochodzi z książki Andrzeja Polana "Cztery pory roku na Polanie Smaków"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Kawoł ciula i zsiodłe mleko lub żyntyca na kaca
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d322i7d
d322i7d
d322i7d
d322i7d
Więcej tematów
d322i7d

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj