Kawoł ciula i zsiodłe mleko lub żyntyca na kaca

Wyruszamy w niezwykłą kulinarną podróż z Andrzejem Polanem w duchu "cudze chwalicie, swego nie znacie". W swojej nowej książce szef kuchni zebrał regionalne i sezonowe przepisy z różnych zakątków Polski. Wśród nich znajdziemy babkę ziemniaczaną, ukrywającą się pod intrygującą nazwą "kawoł ciula". Do tego szklanka żyntycy lub zsiadłego mleka i doskonały zestaw na kaca gotowy.

Kawoł ciula i zsiodłe mleko lub żyntyca na kacaKawoł ciula i zsiodłe mleko lub żyntyca na kaca
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki:

  • 500 g ziemniaków surowych
  • 500 g ziemniaków gotowanych
  • 200 g plastrów pikantnej kiełbasy
  • 4 jajka
  • 3 cebule
  • 150 g pieczarek
  • 200 ml śmietany 36 proc. proc.
  • masło klarowane do smażenia
  • zsiadłe mleko lub żyntyca (to, co mamy)
  • koperek, natka pietruszki, szczypiorek
  • sól, pieprz czarny, cząber, kminek mielony, gałka muszkatołowa

Przepis

  • Ścieramy ziemniaki na tarce o dużych oczkach, później odciskamy nadmiar soku, zbieramy skrobię i dodajemy ją do startych ziemniaków.
  • Przeciskamy przez praskę ugotowane ziemniaki i dodajemy je do startych. Niepowtarzalny smak uzyska się wtedy, gdy ziemniaki na babkę są gotowane w mundurkach.
  • Oczywiście przed gotowaniem trzeba je dokładnie umyć. Można dodać cebulę surową albo przesmażoną. Optuję za przesmażoną na sporej ilości masła klarowanego, bo jak powszechnie wiadomo, ziemniak lubi się z masłem.
  • Świeżość aromatu cebuli surowej zastąpimy natomiast posiekanym drobno szczypiorkiem, który załatwi sprawę po dżentelmeńsku. Dodajemy pozostałe przyprawy, zioła, jajka i gotowe.
  • Jeśli zaś chodzi o śmietanę, to 100 ml przeznaczamy do masy, reszta trafi na wierzch. Na dno naczynia układa¬my plasterki pikantnej kiełbasy, na nie wykładamy masę ziemniaczaną, na wierzch wylewamy resztę śmietany.
  • Pozostałe plasterki kiełbasy wrzucamy niczym kropki na sukni dziewczyny i wstawiamy do pieczenia na ok. 40 minut w temperaturze 190 st. towarzystwie żyntycy lub zsiadłego mleka nikt nie zapomni tej wyjątkowej babki.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia