Kawoł ciula i zsiodłe mleko lub żyntyca na kaca

Wyruszamy w niezwykłą kulinarną podróż z Andrzejem Polanem w duchu "cudze chwalicie, swego nie znacie". W swojej nowej książce szef kuchni zebrał regionalne i sezonowe przepisy z różnych zakątków Polski. Wśród nich znajdziemy babkę ziemniaczaną, ukrywającą się pod intrygującą nazwą "kawoł ciula". Do tego szklanka żyntycy lub zsiadłego mleka i doskonały zestaw na kaca gotowy.

Kawoł ciula i zsiodłe mleko lub żyntyca na kacaKawoł ciula i zsiodłe mleko lub żyntyca na kaca
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki:

  • 500 g ziemniaków surowych
  • 500 g ziemniaków gotowanych
  • 200 g plastrów pikantnej kiełbasy
  • 4 jajka
  • 3 cebule
  • 150 g pieczarek
  • 200 ml śmietany 36 proc. proc.
  • masło klarowane do smażenia
  • zsiadłe mleko lub żyntyca (to, co mamy)
  • koperek, natka pietruszki, szczypiorek
  • sól, pieprz czarny, cząber, kminek mielony, gałka muszkatołowa

Przepis

  • Ścieramy ziemniaki na tarce o dużych oczkach, później odciskamy nadmiar soku, zbieramy skrobię i dodajemy ją do startych ziemniaków.
  • Przeciskamy przez praskę ugotowane ziemniaki i dodajemy je do startych. Niepowtarzalny smak uzyska się wtedy, gdy ziemniaki na babkę są gotowane w mundurkach.
  • Oczywiście przed gotowaniem trzeba je dokładnie umyć. Można dodać cebulę surową albo przesmażoną. Optuję za przesmażoną na sporej ilości masła klarowanego, bo jak powszechnie wiadomo, ziemniak lubi się z masłem.
  • Świeżość aromatu cebuli surowej zastąpimy natomiast posiekanym drobno szczypiorkiem, który załatwi sprawę po dżentelmeńsku. Dodajemy pozostałe przyprawy, zioła, jajka i gotowe.
  • Jeśli zaś chodzi o śmietanę, to 100 ml przeznaczamy do masy, reszta trafi na wierzch. Na dno naczynia układa¬my plasterki pikantnej kiełbasy, na nie wykładamy masę ziemniaczaną, na wierzch wylewamy resztę śmietany.
  • Pozostałe plasterki kiełbasy wrzucamy niczym kropki na sukni dziewczyny i wstawiamy do pieczenia na ok. 40 minut w temperaturze 190 st. towarzystwie żyntycy lub zsiadłego mleka nikt nie zapomni tej wyjątkowej babki.
Wybrane dla Ciebie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟