Kawoł ciula i zsiodłe mleko lub żyntyca na kaca
Wyruszamy w niezwykłą kulinarną podróż z Andrzejem Polanem w duchu "cudze chwalicie, swego nie znacie". W swojej nowej książce szef kuchni zebrał regionalne i sezonowe przepisy z różnych zakątków Polski. Wśród nich znajdziemy babkę ziemniaczaną, ukrywającą się pod intrygującą nazwą "kawoł ciula". Do tego szklanka żyntycy lub zsiadłego mleka i doskonały zestaw na kaca gotowy.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Składniki:
- 500 g ziemniaków surowych
- 500 g ziemniaków gotowanych
- 200 g plastrów pikantnej kiełbasy
- 4 jajka
- 3 cebule
- 150 g pieczarek
- 200 ml śmietany 36 proc. proc.
- masło klarowane do smażenia
- zsiadłe mleko lub żyntyca (to, co mamy)
- koperek, natka pietruszki, szczypiorek
- sól, pieprz czarny, cząber, kminek mielony, gałka muszkatołowa
- Ścieramy ziemniaki na tarce o dużych oczkach, później odciskamy nadmiar soku, zbieramy skrobię i dodajemy ją do startych ziemniaków.
- Przeciskamy przez praskę ugotowane ziemniaki i dodajemy je do startych. Niepowtarzalny smak uzyska się wtedy, gdy ziemniaki na babkę są gotowane w mundurkach.
- Oczywiście przed gotowaniem trzeba je dokładnie umyć. Można dodać cebulę surową albo przesmażoną. Optuję za przesmażoną na sporej ilości masła klarowanego, bo jak powszechnie wiadomo, ziemniak lubi się z masłem.
- Świeżość aromatu cebuli surowej zastąpimy natomiast posiekanym drobno szczypiorkiem, który załatwi sprawę po dżentelmeńsku. Dodajemy pozostałe przyprawy, zioła, jajka i gotowe.
- Jeśli zaś chodzi o śmietanę, to 100 ml przeznaczamy do masy, reszta trafi na wierzch. Na dno naczynia układa¬my plasterki pikantnej kiełbasy, na nie wykładamy masę ziemniaczaną, na wierzch wylewamy resztę śmietany.
- Pozostałe plasterki kiełbasy wrzucamy niczym kropki na sukni dziewczyny i wstawiamy do pieczenia na ok. 40 minut w temperaturze 190 st. towarzystwie żyntycy lub zsiadłego mleka nikt nie zapomni tej wyjątkowej babki.
Przepis pochodzi z książki Andrzeja Polana "Cztery pory roku na Polanie Smaków"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze