Kawa zbożowa - jest zdrowa i smakuje lepiej niż latte

Kawa zbożowa jest mało kaloryczna. W 100 gramach zawiera od 5 do 50 kalorii. Jest to więc napój szczególnie polecany osobom, które chcą utrzymać szczupłą sylwetkę.

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez potężnej dawki kofeiny w postaci małej czarnej. Jednak z powodów zdrowotnych często nie możemy pozwolić sobie na kawowe pobudzenie. W takiej sytuacji wato sięgnąć po kawę zbożową. Choć kojarzy nam się z napojem dla dzieci coraz więcej dorosłych po nią sięga. To świetna alternatywa dla klasycznej czarnej czy kawy rozpuszczalnej.

Z popularnej zbożówki można przygotować latte, napój rozgrzewający z dodatkiem imbiru i cynamonu czy smoothie. Kawa zbożowa dostępna jest w różnych wersjach. Od granulowanej, po rozpuszczalną, w saszetkach czy w formie sypkiej.

- Kawę zbożową przyrządza się tak samo jak zwykłą kawę. Nie używamy żadnego cukru, bo jest niezdrowy. Możemy dodać mleko, najlepiej jakieś roślinne, kokosowe albo sojowe. Ciekawym dodatkiem będzie miód, imbir, kardamon czy nawet bita śmietana - mówi Agata Ziemnicka-Łaska, dietetyczka, psycholożka.

Choć w kawie zbożowej nie ma kofeiny, to duże ilości węglowodanów w niej zawartych korzystnie wpływają na pracę mózgu. Kawa przyspiesza też przemianę materii oraz ułatwia trawienie. Jest więc polecana osobom, które się odchudzają, a także tym, które mają problemy z żołądkiem czy nadciśnieniem.

Kawa zbożowa jest niskokaloryczna. W 100 gramach zawiera od 5 do 50 kalorii. Jest to więc napój szczególnie polecany osobom, które chcą utrzymać szczupłą sylwetkę.

Źródło artykułu: Newseria
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟