Kawa w ekspresie ciśnieniowym czy przelewowym? Obie smakują inaczej
Poranna kawa jest jednym z powodów, dla których warto rano wstać z łóżka. Niezależnie od tego, czy potrzebujesz rozbudzenia, czy chcesz delektować się smakiem, przyda ci się ekspres spełniający wymagania. Pytanie brzmi: przelewowy czy ciśnieniowy?
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Poniżej znajdziesz zalety obu tych urządzeń. Każde spełni inne wymagania i przeznaczony jest dla innych użytkowników. Różnią się zarówno sposobem przygotowywania, jak i smakiem gotowego napoju.
Ekspres przelewowy – kawa w hurcie
Ten rodzaj cieszy się dużą popularnością, która swoje apogeum osiągnęła ponad dekadę temu. Największą zaletą ekspresu przelewowego jest wydajność. Za jednym razem można zrobić kawę dla kilku osób, wszystko zależy od pojemności dzbanka. Sposób przygotowywania jest bardzo prosty, wystarczy wsypać kawę do papierowego filtra, napełnić pojemnik wodą i włączyć. Metoda przygotowania jest bardzo podobna do zwykłego parzenia kawy, jedyną różnicą jest brak fusów, które zostają w woreczku. Na plus ekspresów przelewowych przemawia również to, że kawa w dzbanku długo zachowuje wysoką temperaturę, dzięki podgrzewanej podstawce.
Tego typu ekspres z oczywistych względów nie nadaje się do przygotowywania kawy dla jednej osoby. Jeśli jednak cała twoja rodzina zaczyna dzień od filiżanki kawy, to rozwiązanie będzie jak najbardziej odpowiednie. To również dobry zakup dla osób, którym zależy na kawie z dużą ilością kofeiny. Choć ekspres przelewowy przystosowany jest do robienia jednego rodzaju kawy, to wyciąga z niej wszystkie składniki i naturalny smak.
Ekspres ciśnieniowy
Ekspresy ciśnieniowe to sprzęt dla wytrawnych smakoszy kawy, którzy chcą wyciągnąć z niej to, co najlepsze. Tłoczona pod ciśnieniem gorąca woda tworzy napar o intensywnym smaku, który jest podstawą innych napojów, takich jak cappuccino czy latte. Przy wybieraniu ekspresu trzeba zwrócić uwagę na ciśnienie, odpowiednio wysokie zagwarantuje espresso o jednolitej, jasnobrązowej piance i delikatnym smaku.
W porównaniu z ekspresem przelewowym, ciśnieniowy może się wydawać mało wydajny, jednocześnie przygotowywana jest jedna lub dwie filiżanki espresso. Największym atutem tego typu kawy jest delikatność, podczas parzenia z ziaren wydobywane są substancje o najlepszych walorach smakowych. Co za tym idzie, pomimo intensywnego smaku, do napoju nie przedostają się składniki, które mogą podrażnić żołądek.
Niższe ciśnienie – niższa cena
Osobnym wariantem tych urządzeń są proste ekspresy niskociśnieniowe, zwane potocznie kawiarkami. Nad zbiorniczkiem na wodę znajduje się sitko, na które należy wsypać kawę. Podobnie jak w ekspresie ciśnieniowym para przepływa przez kawę i skrapla się w imbryku, wtedy napój jest już gotowy. Przygotowanie jednej filiżanki trwa jednak dobrych kilka minut.
Jeśli jesteś osobą, która lubi raczyć się kawą w samotności, kawiarka będzie idealnym rozwiązaniem. Musisz jednak nauczyć się odpowiednio ją obsługiwać. Najczęściej popełnianym błędem jest stawianie jej na zbyt wysokim ogniu. Wtedy zamiast zagotować wodę, spalisz kawę, a co za tym idzie napój będzie bardzo gorzki.
Wybór ekspresu zależy od potrzeb. Jedni potrzebują wydajnego sprzętu, który szybko napełni kilka filiżanek, inni piją kawę sporadycznie, racząc się niepowtarzalnym aromatem. Niezależnie od potrzeb warto wybrać ekspres, który spełni oczekiwania.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.