Kawa w awokado. Ekologiczny patent na latte
W mediach społecznościowych co jakiś czas pojawiają się oryginalne patenty na kawę. Była już tęczowa, różana, z buraka czy z jajkiem. Teraz czas na avolatte. Żart australijskich baristów okazał się prawdziwym hitem. Zobaczcie, jak przygotować kawę w awokado.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Awokado sprawdzi się na kanapce, w zupie czy jako dodatek do chipsów. W wydrążonym owocu możemy serwować też jajka, sałatkę, a także... ulubioną kawę. Na taki pomysł wpadli bariści z Truman Cafe w Melbourne. Jak opowiadają, któregoś dnia klient poprosił o kawę w łupinie awokado. Pracownicy kawiarni spełnili zachciankę swojego gościa, a wideo z nalewaniem kawy do łupinki opublikowali na Instagramie.
Trwa ładowanie wpisu: instagram
Nie spodziewali się tak dużego odzewu. Bariści z australijskiego lokalu śmieją się, że ze względu na duże zainteresowanie tym oryginalnym napojem, być może na stałe wprowadzą go do swojej karty. Tymczasem, avolatte, możemy w prosty sposób zrobić w domu. Jak? Wystarczy przekroić owoc na pół, usunąć pestkę i wydrążyć miąższ. Do tak powstałego „naczynia” wlewamy kawę z mlekiem. Po wypiciu takiego napoju nie musimy uruchamiać zmywarki. Być może już niedługo wypijemy ten specjał także w polskich kawiarniach?
Co zrobić z miąższem, który nam zostanie po wydrążeniu owocu? Skropiony sokiem z cytryny będzie pysznym i zdrowym dodatkiem do sałatek. Można go też stosować jako zamiennik masła smarować nim np. pieczywo czy ser. Czasem środek owocu dodaje się do sushi. Świetnie smakuje też w połączeniu z jajkami, owocami morza czy serami. Imprezowym hitem jest natomiast guacamole, czyli pasta z awokado.
Zobacz wideo: Przepis na jesienną kawę
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.