Kawa w awokado. Ekologiczny patent na latte

W mediach społecznościowych co jakiś czas pojawiają się oryginalne patenty na kawę. Była już tęczowa, różana, z buraka czy z jajkiem. Teraz czas na avolatte. Żart australijskich baristów okazał się prawdziwym hitem. Zobaczcie, jak przygotować kawę w awokado.

Kawa w awokado. Ekologiczny patent na latte
Źródło zdjęć: © Instagram.com
Katarzyna Gileta

Awokado sprawdzi się na kanapce, w zupie czy jako dodatek do chipsów. W wydrążonym owocu możemy serwować też jajka, sałatkę, a także... ulubioną kawę. Na taki pomysł wpadli bariści z Truman Cafe w Melbourne. Jak opowiadają, któregoś dnia klient poprosił o kawę w łupinie awokado. Pracownicy kawiarni spełnili zachciankę swojego gościa, a wideo z nalewaniem kawy do łupinki opublikowali na Instagramie.

Nie spodziewali się tak dużego odzewu. Bariści z australijskiego lokalu śmieją się, że ze względu na duże zainteresowanie tym oryginalnym napojem, być może na stałe wprowadzą go do swojej karty. Tymczasem, avolatte, możemy w prosty sposób zrobić w domu. Jak? Wystarczy przekroić owoc na pół, usunąć pestkę i wydrążyć miąższ. Do tak powstałego „naczynia” wlewamy kawę z mlekiem. Po wypiciu takiego napoju nie musimy uruchamiać zmywarki. Być może już niedługo wypijemy ten specjał także w polskich kawiarniach?

Co zrobić z miąższem, który nam zostanie po wydrążeniu owocu? Skropiony sokiem z cytryny będzie pysznym i zdrowym dodatkiem do sałatek. Można go też stosować jako zamiennik masła smarować nim np. pieczywo czy ser. Czasem środek owocu dodaje się do sushi. Świetnie smakuje też w połączeniu z jajkami, owocami morza czy serami. Imprezowym hitem jest natomiast guacamole, czyli pasta z awokado.

Zobacz wideo: Przepis na jesienną kawę

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów