Kawa kapsułkach - rozwiązanie wygodne, ale czy zdrowe?

Masz ochotę na małą czarną? A może wolisz esencjonalne espresso lub kremowe cappuccino? Dziś przygotowanie ulubionego napoju stało się wyjątkowo proste – wystarczy umieścić odpowiednią kapsułkę w ekspresie i nacisnąć przycisk. Rozwiązanie jest wygodne, ale czy równie korzystne dla smaku oraz walorów zdrowotnych kawy?

Kawa kapsułkach - rozwiązanie wygodne, ale czy zdrowe?
Źródło zdjęć: © 123RF
24

Masz ochotę na małą czarną? A może wolisz esencjonalne espresso lub kremowe cappuccino? Dziś przygotowanie ulubionego napoju stało się wyjątkowo proste - wystarczy umieścić odpowiednią kapsułkę w ekspresie i nacisnąć przycisk. Rozwiązanie jest wygodne, ale czy równie korzystne dla smaku oraz walorów zdrowotnych kawy?

Legenda głosi, że pierwszym wielbicielem kawy był etiopski pasterz z IX wieku, który zaobserwował nadzwyczajne pobudzenie kóz, które zajadały się ziarnami kawowca. Mężczyzna przyrządził z nich napar i zachwycił się jego właściwościami. Niedługo później napój upowszechnił się w we wszystkich krajach arabskich, a od XVI wieku także w Europie.

Dziś kawa jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych na świecie. Jak wynika z danych CBOS, 60 proc. Polaków sięga po nią co najmniej raz dziennie, a blisko 16 proc. nawet kilka razy w ciągu doby. W sondażu przeprowadzonym przez INSE Research na zlecenie marki MK Cafe większość miłośników aromatycznego napoju przyznało, że zaczyna dzień od kawy z mlekiem (47 proc.) lub filiżanki espresso (34 proc).

W ostatnich 10 latach spożycie tego napoju w naszym kraju wzrosło o ponad 80 proc., a przeciętny Polak wypija rocznie 95 litrów kawy. To m.in. zasługa najnowszego wynalazku, czyli ekspresów na specjalne kapsułki z różnymi rodzajami kawowych mieszanek. Szacuje się, że globalny rynek tego typu produktów jest wart blisko 7 miliardów dolarów i błyskawicznie rośnie.

Ile kawy w kawie

W polskich sklepach możemy przebierać w kapsułkowych urządzeniach oferowanych przez mniej lub bardziej renomowanych producentów. Różnią się wyglądem i designem, ale zasada działania tych ekspresów jest podobna. Przygotowanie napoju jest proste i szybkie, a poza tym nie wymaga później dodatkowego sprzątania czy mycia.

Sekret jakości tych urządzeń kryje się zazwyczaj w różnorodności oraz składzie aluminiowych kapsułek, które chronią aromaty świeżo mielonej kawy. Takie opakowanie otwierane jest dopiero w momencie ekstrakcji, czyli przepływania przez niego wody pod ciśnieniem, co umożliwia uzyskanie aromatycznego napoju.

W jednej kapsułce znajduje się zazwyczaj 5-7 gramów świeżo mielonej kawy. Możemy wybierać z szerokiego asortymentu mieszanek i smaków, przygotowując ulubione espresso, latte, cappuccino czy macchiato.

Jednak z jakością kawy w kapsułkach bywa różnie. Niekiedy jest to tylko mechanicznie przetworzony ekstrakt, który uniemożliwia zidentyfikowanie jakości surowca, z jakiego został przygotowany. Dlatego warto wybierać kapsułki zawierające kawę naturalną, sprowadzaną z kraju pochodzenia: Brazylii, Etiopii czy Kolumbii. Pamiętajmy, że miejsce pochodzenia, transport i sposób przechowywania mają ogromny wpływ na późniejszy smak napoju.

Uwaga na furan

W kapsułkowych ekspresach możemy przygotowywać różne napoje na bazie kawy i mleka. Najzdrowszym, ale i najsmaczniejszym rozwiązaniem jest stosowanie urządzeń wyposażonych w pojemniki na świeże mleko. Jednak wielu producentów proponuje ten dodatek w kapsułkach. Warto pamiętać, że zazwyczaj kryje się w nich odtłuszczone mleko w proszku, a czasami tylko aromat mleczny z chemicznie uzyskiwanego białka mlecznego, który ma jedną zaletę – nie zawiera laktozy, co docenią osoby cierpiące z powodu nietolerancji tego związku organicznego.

Sproszkowany produkt powstaje przez odparowanie mleka krowiego. Surowiec jest oczywiście dokładnie przebadany, musi być świeży i mieć wysoką jakość biologiczną, ale warto pamiętać, że im bardziej przetworzony tym mniej odżywczy.

Najwięcej kontrowersji budzi jednak inny składnik kapsułek kawowych – furan, czyli toksyczny związek uwalniający się podczas próżniowego pakowania smakołyku. Substancja kumuluje się w wątrobie oraz nerkach, uszkadzając komórki i zwiększając ryzyko zachorowania na nowotwory wątroby, pęcherzyka żółciowego czy jelit.

Furan znajdziemy w każdym rodzaju kawy, ale hiszpańscy naukowcy doszli do wniosku, że największe stężenie szkodliwego związku występuje właśnie w napoju przygotowywanym z kapsułek. W kawie rozpuszczalnej jest go nawet dziesięciokrotnie mniej.

Oczywiście nie należy wpadać w panikę, ponieważ, mimo dużego stężenia furenu w kapsułkach, musielibyśmy wypijać dziennie kilkanaście takich kaw, żeby przekroczyć dopuszczalne normy. Poza tym związek dość szybko odparowuje, dlatego warto poczekać 1-2 minuty zanim zaczniemy raczyć się aromatycznym napojem.

Rafał Natorski/mp/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść banany na pusty żołądek? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść banany na pusty żołądek? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Kiszona kapusta nie jest zdrowa dla każdego. Oto kto powinien się trzymać od niej z daleka
Kiszona kapusta nie jest zdrowa dla każdego. Oto kto powinien się trzymać od niej z daleka
Wielu wyrzuca, myśląc, że to odpad. A te liście odświeżają oddech i wspomagają trawienie
Wielu wyrzuca, myśląc, że to odpad. A te liście odświeżają oddech i wspomagają trawienie
Spróbowałam tej sałatki ziemniaczanej u znajomej w Niemczech. Od razu poprosiłam o przepis
Spróbowałam tej sałatki ziemniaczanej u znajomej w Niemczech. Od razu poprosiłam o przepis
Używam zamiast soli. Ma więcej wapnia i pomoże obniżyć ciśnienie
Używam zamiast soli. Ma więcej wapnia i pomoże obniżyć ciśnienie
Zamiast sięgać po kolejną filiżankę kawy, zjedz te owoce. Zastrzyk energii gwarantowany
Zamiast sięgać po kolejną filiżankę kawy, zjedz te owoce. Zastrzyk energii gwarantowany
Zbija wysoki cukier i spowalnia starzenie. Cukrzycy mogą jeść bez obaw
Zbija wysoki cukier i spowalnia starzenie. Cukrzycy mogą jeść bez obaw
Sekret długowieczności Japończyków. Odkrycie tego enzymu było przełomowe dla medycyny
Sekret długowieczności Japończyków. Odkrycie tego enzymu było przełomowe dla medycyny
Katarzyna Bosacka grzmi. Najgorszy rodzaj czekolady, nie kupuj pod żadnym pozorem
Katarzyna Bosacka grzmi. Najgorszy rodzaj czekolady, nie kupuj pod żadnym pozorem
Nie dolewaj tego do kawy. Chyba że masz ochotę na kolejkę górską glukozy
Nie dolewaj tego do kawy. Chyba że masz ochotę na kolejkę górską glukozy
Weź z kuchni i podlej ogórki. Zbiór będzie tak ogromny, że nie nadążysz z kiszeniem
Weź z kuchni i podlej ogórki. Zbiór będzie tak ogromny, że nie nadążysz z kiszeniem
Moja mama podsypuje nim fasolkę szparagową. Nie nadąża ze zbieraniem plonu
Moja mama podsypuje nim fasolkę szparagową. Nie nadąża ze zbieraniem plonu