Kawa dla ambitnych. Co trzeba wiedzieć o ekspresach kolbowych?

Kiedy kawa z ekspresu kapsułkowego wydaje się być nijaka, a korzystanie z urządzenia automatycznego jest zbyt proste, to pozostaje jeszcze jedna opcja, a jest nią ekspres kolbowy. Dzięki niemu robienie kawy zmieni się w magiczny rytuał, a wy przez chwilę poczujecie się jak bariści w kawiarniach. Jak z każdą przygodą bywa, tak również ta wymaga pewnych przygotowań i wiedzy.

Ekspres kolbowy pozwala wynieść rytuał picia kawy na nowy poziomEkspres kolbowy pozwala wynieść rytuał picia kawy na nowy poziom
Źródło zdjęć: © Pixabay

Ziarnko do ziarnka

Choć sprzęt jest ważny, to oczywiście równie istotny jest wybór odpowiedniej kawy. W zależności od oczekiwanego efektu czeka was podróż przez różne regiony świata i szkoły palenia. Jasno palone będą dobre do latte, średnio palone są uważane za bardziej uniwersalne, a ciemno palone pozwolą na przygotowanie doskonałego espresso. To jednak nie wszystko, ponieważ kolejna istotna kwestia to pochodzenie. Na przykład kawa z Ameryki Południowej będzie zawierała nuty owocowe, z Afryki zachwyci mocą i może zaskoczyć czekoladowym posmakiem. Kolejna kwestia to arabika kontra robusta. Ta pierwsza ma rozległy smak, a druga - jest gorzka i mocna. Palarnie często przygotowują mieszanki w różnych proporcjach arabiki i robusty. Ostatecznie proces poszukiwania ulubionej kawy to niezwykle ciekawa przygoda.

Nie ma dróg na skróty

Ekspres kolbowy jest przeznaczony do przygotowywania kawy z wcześniej zmielonych ziaren. Na rynku jest wiele kaw mielonych i perspektywa pójścia do celu prostą drogą może być kusząca. Jeżeli jednak nie uznajecie kompromisów i lubicie mieć kontrolę nad całym procesem parzenia, to należy zaopatrzyć się w młynek. Przy elektrycznych traficie na podział ze względu na sposób mielenia. Tak oto rozróżniamy młynki udarowe i żarnowe. Udarowe mielą przy pomocy dwóch ostrzy. Im dłużej są wprawione w ruch, tym drobniej zmielona będzie kawa. Cechuje je jednak mniejsza dokładność i skłonność do przegrzewania się. Młynki żarnowe mogą mielić kawę bardzo drobno, obracając się z odpowiednią siłą i częstotliwością. Dodatkowo nie przepalają ziaren. Wreszcie mamy młynki ręczne, które uchodzą za mniej dokładne, a więc możecie mieć problem z przygotowaniem dobrego espresso.

Sztuka wyboru

Wreszcie przechodzimy do kwestii ekspresu kolbowego i tu można dostać prawdziwego zawrotu głowy. Już na etapie sposobu podgrzewania wody występują spore różnice. Są ekspresy z jednym lub dwoma bojlerami albo wymiennikiem ciepła. W pierwszym przypadku, jeżeli chcecie zrobić np. cappuccino, to najpierw przygotujecie kawę, a dopiero w drugiej kolejności mleczną pianę. Przy dwóch bojlerach lub wymienniku ciepła możecie zrobić to w tym samym momencie. Stawiając na drugą opcję, musicie wiedzieć, że główny bojler jest odpowiedzialny za generowanie pary do spienienia mleka, a z jego ciepła korzysta mniejszy bojler podgrzewający wodę na kawę. To oznacza, że nie ma możliwości osobnej regulacji temperatury.

Skoro przy temperaturze jesteśmy, to oczywiście wiadomo, że espresso parzy się w temperaturze 95 stopni Celsjusza. Ekspresy kolbowe mają dwa rodzaje regulacji - analogowy z użyciem termostatu oraz cyfrowy, gdzie kontroler steruje pracą grzałek. To drugie rozwiązanie uchodzi za bardziej precyzyjne. Kolejny element to pompa i tu traficie na tańszą wibracyjną oraz nieco droższą rotacyjną, która zapewnia większą wydajność. Są też ekspresy z przyłączem wody, programatorem dozowania wody i wreszcie dyszą do spieniania mleka.

Praktyczne wskazówki

Parzenie kawy w ekspresie kolbowym może być łatwe, jeśli zastosujecie kilka trików. Pierwszy z nich to uruchomienie ekspresu na kilka minut przed porą na kawę. Dzięki temu urządzenie odpowiednio się nagrzeje. Kolbę warto opłukać gorącą wodą. Warto zaopatrzyć się w tamper, który ubije kawę wsypaną do kolby. Po napełnieniu stuknijcie kolbą w blat, żeby ziarna się dobrze ułożyły, a następnie dociśnijcie tamperem. Jeżeli przygotowujesz macchiato, to warto mieć przeźroczyste szklanki termiczne, dzięki którym będzie można cieszyć się nie tylko smakiem, ale również widokiem. Do espresso powinno się używać filiżanek o eliptycznym kształcie. Najlepiej żeby miały białe wnętrze lub całe były w takim kolorze. Dzięki temu skupisz się tylko na smakowaniu kawy.

Wybrane dla Ciebie

Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane