Trwa ładowanie...
dk7t36p
oprac. Katarzyna Gileta

Kasza jaglana zapiekana z jabłkami

Przepis

Kasza jaglana zapiekana z jabłkami i cynamonem jest doskonała na deser, śniadanie lub podwieczorek. Pyszna, niezwykle aromatyczna i pożywna, a na dodatek szybka i prosta do przygotowania. Jeśli jeszcze jej nie próbowaliście, to koniecznie musicie nadrobić te zaległości.

dk7t36p
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 500 ml wody
  • 2 soczyste jabłka
  • 120 ml słodkiej śmietanki kremówki
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego
  • cukier, szczypta soli
Przepis
  • Kaszę jaglaną przepłukać wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. Odcedzić i zalać wodą, dodać szczyptę soli i łyżeczkę masła. Gotować na małym ogniu 20 minut, w razie potrzeby dolać troszkę wody.
  • Do ugotowanej kaszy dodać miód oraz cynamon, wymieszać.
  • Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, włożyć ugotowaną kaszę.
  • Polać połową słodkiej śmietanki. Jabłka umyć i pokroić w plasterki bez obierania. Ułożyć je na kaszy, posypać cukrem i cynamonem, zalać resztą śmietanki i posypać płatkami migdałowymi.
  • Zapiekać w 180 st. C przez 30-40 minut.

Przepis pochodzi z książki Joanny Tołłoczko "Polskie jabłka"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Kasza jaglana zapiekana z jabłkami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
dk7t36p

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dk7t36p
dk7t36p
dk7t36p
dk7t36p
Więcej tematów
dk7t36p