Kasza jaglana zapiekana z jabłkami
Kasza jaglana zapiekana z jabłkami i cynamonem jest doskonała na deser, śniadanie lub podwieczorek. Pyszna, niezwykle aromatyczna i pożywna, a na dodatek szybka i prosta do przygotowania. Jeśli jeszcze jej nie próbowaliście, to koniecznie musicie nadrobić te zaległości.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Okazja: |
- 100 g kaszy jaglanej
- 500 ml wody
- 2 soczyste jabłka
- 120 ml słodkiej śmietanki kremówki
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka płatków migdałowych
- 1 łyżeczka masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego
- cukier, szczypta soli
- Kaszę jaglaną przepłukać wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. Odcedzić i zalać wodą, dodać szczyptę soli i łyżeczkę masła. Gotować na małym ogniu 20 minut, w razie potrzeby dolać troszkę wody.
- Do ugotowanej kaszy dodać miód oraz cynamon, wymieszać.
- Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, włożyć ugotowaną kaszę.
- Polać połową słodkiej śmietanki. Jabłka umyć i pokroić w plasterki bez obierania. Ułożyć je na kaszy, posypać cukrem i cynamonem, zalać resztą śmietanki i posypać płatkami migdałowymi.
- Zapiekać w 180 st. C przez 30-40 minut.
Przepis pochodzi z książki Joanny Tołłoczko "Polskie jabłka"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze