Zapiekana kasza gryczana na słodko
Kasza gryczana kojarzy się głównie z wytrawnymi daniami. Podajemy ja jako dodatek do mięsnych sosów, używamy do farszów i zapiekanek. Jednak kasza gryczana (szczególnie niepalona) wyśmienicie smakuje również na słodko. Zapiekana ze śmietaną kremówka, cynamonem i bakaliami sprawdzi się na śniadanie lub podwieczorek.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- sól
- 1 jajko
- 0,5 szklanki słodkiej śmietany
- szczypta cynamonu i imbiru
- 30 dag rodzynek
- 2 łyżki masła
Przepis
- Dwie szklanki wody zagotować, osolić, wsypać kaszę. Przykryć, gotować 30 minut na małym ogniu. Odstawić.
- Śmietanę, cukier, jajko, rodzynki i przyprawy dodać do kaszy i wymieszać.
- Żaroodporne foremki wysmarować masłem, włożyć kaszę.
- Zapiekać 15 minut w temp. 180 st. C.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl