Trwa ładowanie...
d3jf3g4
01-06-2022 09:04

Zapiekana kasza gryczana na słodko

Przepis

Kasza gryczana kojarzy się głównie z wytrawnymi daniami. Podajemy ja jako dodatek do mięsnych sosów, używamy do farszów i zapiekanek. Jednak kasza gryczana (szczególnie niepalona) wyśmienicie smakuje również na słodko. Zapiekana ze śmietaną kremówka, cynamonem i bakaliami sprawdzi się na śniadanie lub podwieczorek.

d3jf3g4
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • sól
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki słodkiej śmietany
  • szczypta cynamonu i imbiru
  • 30 dag rodzynek
  • 2 łyżki masła
Przepis
  • Dwie szklanki wody zagotować, osolić, wsypać kaszę. Przykryć, gotować 30 minut na małym ogniu. Odstawić.
  • Śmietanę, cukier, jajko, rodzynki i przyprawy dodać do kaszy i wymieszać.
  • Żaroodporne foremki wysmarować masłem, włożyć kaszę.
  • Zapiekać 15 minut w temp. 180 st. C.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zapiekana kasza gryczana na słodko
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3jf3g4
d3jf3g4
d3jf3g4
d3jf3g4
Więcej tematów
d3jf3g4