Karnawałowe pączki na Tłusty Czwartek. Słodkie i proste do zrobienia

Słodkim symbolem Karnawału bez dwóch zdań są pączki. Zanim pokusimy się na tanie podróbki, lepiej kupić składniki na domowe pączusie. Wg sprawdzonego przepisu, prosto z bloga "Daylicooking", pączki wyjdą puszyste i lekkie, a na drugi dzień naprawdę niewiele tracą na świeżości i smaku.

Karnawałowe pączki na Tłusty Czwartek. Słodkie i proste do zrobieniaKarnawałowe pączki na Tłusty Czwartek. Słodkie i proste do zrobienia
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 saszetka drożdży suszonych instant
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 120 g masła
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia (ja używam oleju rzepakowego)
  • dżem lub marmolada do nadziewania
  • cukier puder do obsypania

Przepis

Mąkę przesiać do miski. Dodać 1 łyżkę cukier, drożdże i sól. Wszystko razem wymieszać. Jajka ubić lekko z resztą cukru, najłatwiej mikserem. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Mleko podgrzać, aby było ciepłe, ale nie gorące. Do mąki wlać mleko i jajka, zagnieść ciasto. Masło stopić i lekko przestudzić. Dodawać je partiami do ciasta i zagniatać, aż do całkowitego wchłonięcia masła i powstania gładkiego ciasta. Ciasto przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.

Przepis

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Nie odrywać, lecz odcinać. Każdą część rozwałkować na blacie podsypanym lekko mąką, na grubość około 2 cm. Kubkiem lub szklanką wycinać kółka. Na ich środek nakładać nadzienie (dżem, marmolada, owoce etc.), przykrywać drugim kółkiem. Brzegi sklejać podobnie jak pierogi, a na końcu w dłoniach formować lekko spłaszczone kulki. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do lekkiego podrośnięcia.

Przepis

W głębokiej patelni lub płaskim garnku z grubym dnem zagrzać tłuszcz. Zanim zaczniemy wrzucać pączki, dobrze jest wrzuconym kawałkiem ciasta sprawdzić, czy temperatura jest odpowiednia. Po włożeniu pączka do tłuszczu częściowo pokrywką przykryć garnek/patelnię. Kiedy usmażą się z jednej strony, przewrócić je na drugą i smażyć już bez przykrycia. Usmażone układać na papierowym ręczniku, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Lekko przestudzone obsypywać cukrem pudrem lub oblewać lukrem.
Zobacz także: domowe kąski z kurczaka z sosem - idealne na domówkę

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad