Karkówka z ogórkami kiszonymi. Smakowity pomysł na sycący obiad
To świetna propozycja na niedzielny obiad, spotkanie z przyjaciółmi albo na rodzinny obiad. Nie jest pracochłonne, a mięso podane w takiej formie smakuje przepysznie. Sprawdzony przepis poleca "Pieguskowa Kuchnia".
Renata Mackiewicz
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg karkówki
- 1 kg pieczarek
- 4-5 cebul
- 4-5 ogórków kiszonych
- 3 łyżki keczupu
- 1 szkl kwasu z kiszonych ogórków
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- pieprz, sól, majeranek, mąka, olej do smażenia
Przepis
Karkówkę natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Obtoczyć w mące i usmażyć. Ogórki i cebulę pokroić w kostkę a pieczarki w plasterki. Na rozgrzanym oleju poddusić cebulę i pieczarki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwami karkówkę, pieczarki z cebulą, pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Kwas z ogórków kiszonych wymieszać z keczupem i koncentratem i zalać mięso z dodatkami. Piec przez 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Zobacz także: schab zapiekany pod pierzynką
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl