Kapusta zasmażana na cztery sposoby. Przepyszny dodatek do obiadu

Kapusta zasmażana to obowiązkowy dodatek do kotleta schabowego. Doskonale smakuje również do młodych ziemniaków czy świeżego pieczywa. Można ją przygotować zarówno z młodej kapusty, jak i kiszonej. Smak dania warto również wzbogacić podsmażonym boczkiem, grzybami, koperkiem, pomidorami czy natką pietruszki. Zobaczcie nasze propozycje na kapustę zasmażaną.

kapusta zasmażanaKotlet mielony z zasmażaną kapustą
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Zasmażana kapusta to nieodłączny składnik obiadu z kotletem schabowym w roli głównej. Do jej przygotowania zwykle używamy kapusty kiszonej. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by zasmażyć świeżą białą kapustę.

Kapusta biała zasmażona jak u babci

Składniki:

  • mała główka białej kapusty
  • pęczek koperku
  • 2 cebule
  • 100 g masła
  • łyżka mąki pszennej
  • pół szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Przygotowanie:

  1. Z kapusty usuń zewnętrzne liście i głąb, a następnie poszatkuj i przełóż do garnka. Wlej pół szklanki wody. Dodaj sól, cukier i pieprz.
  2. Gotuj pod przykryciem, aż zmięknie.dodaj sok z cytryny lub ocet.
  3. Na patelni rozgrzej połowę masła, zeszklij posiekaną cebulkę i przełóż do garnka z kapustą.
  4. Na tej samej patelni rozpuść resztę masła, dodaj mąkę, wymieszaj i lekko zrumień.
  5. Zasmażkę dodaj do kapusty. Dorzuć posiekany koperek i wymieszaj.

Kiszona kapusta zasmażana z boczkiem

Składniki:

  • 400 g kapusty kiszonej
  • 200 g boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • kminek
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

  1. Kiszoną kapustę ugotować (1-2 godziny w zależności od kapusty).
  2. Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony w kostkę boczek, kiedy się wytopi dodać posiekaną cebulkę i zeszklić. Przełożyć do garnka z kapustą. Doprawić kminkiem.
  3. Na tej samej patelni roztopić masło, dodać mąkę, wymieszać i zrumienić.
  4. Zasmażką polać kapustę, szybko i dokładnie wymieszać.

Kapusta na bigos

Kapusta kiszona zasmażana z grzybami

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 30 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 30 g smalcu
  • 1 łyżka mąki

Przygotowanie:

  1. Grzyby namoczyć i dodać do kapusty, następnie podlać wodą i dodać liść laurowy. Gotować na walonym ogniu.
  2. Grzyby wyciągnąć i pokroić w cienkie paski.
  3. Pokroić w kostkę cebulę i zrumienić na tłuszczu. Dodać mąkę i wymieszać.
  4. Rozprowadzić niewielką ilością wody i dodać do kapusty.
  5. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem.
Kapusta zasmażana
© 123RF

Młoda kapusta zasmażana z pomidorami

Składniki:

  • główka młodej kapusty
  • cebula
  • ok. 2 szklanki wody
  • łyżka masła
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżeczek przecieru pomidorowego
  • łyżka oleju
  • przyprawy: sól, pieprz, chilli, ewentualnie cukier, pęczek koperku

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć do zarumienienia.
  2. Młodą kapustę poszatkować i razem z cebulą przełożyć do garnka. Dolać 2 szklanki wody i dusić pod przykryciem ok. 20 minut, aż kapusta będzie miękka.
  3. Dodać przecier pomidorowy i przyprawić solą i pieprzem. Dla wielbicieli ostrych smaków poleca się chili.
  4. Jeśli kapusta jest kwaśna, można należy dodać odrobinkę cukru.
  5. Na patelni roztopić masło, wsypać mąkę i chwilkę podsmażyć, intensywnie mieszając.
  6. Wlać zasmażkę do kapusty. Wymieszać i dusić jeszcze kilka minut. Po wyłączeniu ognia możemy dodać pokrojony koperek.


Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja