Kapusta zasmażana na cztery sposoby. Przepyszny dodatek do obiadu

Kapusta zasmażana to obowiązkowy dodatek do kotleta schabowego. Doskonale smakuje również do młodych ziemniaków czy świeżego pieczywa. Można ją przygotować zarówno z młodej kapusty, jak i kiszonej. Smak dania warto również wzbogacić podsmażonym boczkiem, grzybami, koperkiem, pomidorami czy natką pietruszki. Zobaczcie nasze propozycje na kapustę zasmażaną.

kapusta zasmażanaKotlet mielony z zasmażaną kapustą
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Zasmażana kapusta to nieodłączny składnik obiadu z kotletem schabowym w roli głównej. Do jej przygotowania zwykle używamy kapusty kiszonej. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by zasmażyć świeżą białą kapustę.

Kapusta biała zasmażona jak u babci

Składniki:

  • mała główka białej kapusty
  • pęczek koperku
  • 2 cebule
  • 100 g masła
  • łyżka mąki pszennej
  • pół szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Przygotowanie:

  1. Z kapusty usuń zewnętrzne liście i głąb, a następnie poszatkuj i przełóż do garnka. Wlej pół szklanki wody. Dodaj sól, cukier i pieprz.
  2. Gotuj pod przykryciem, aż zmięknie.dodaj sok z cytryny lub ocet.
  3. Na patelni rozgrzej połowę masła, zeszklij posiekaną cebulkę i przełóż do garnka z kapustą.
  4. Na tej samej patelni rozpuść resztę masła, dodaj mąkę, wymieszaj i lekko zrumień.
  5. Zasmażkę dodaj do kapusty. Dorzuć posiekany koperek i wymieszaj.

Kiszona kapusta zasmażana z boczkiem

Składniki:

  • 400 g kapusty kiszonej
  • 200 g boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • kminek
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

  1. Kiszoną kapustę ugotować (1-2 godziny w zależności od kapusty).
  2. Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony w kostkę boczek, kiedy się wytopi dodać posiekaną cebulkę i zeszklić. Przełożyć do garnka z kapustą. Doprawić kminkiem.
  3. Na tej samej patelni roztopić masło, dodać mąkę, wymieszać i zrumienić.
  4. Zasmażką polać kapustę, szybko i dokładnie wymieszać.

Kapusta na bigos

Kapusta kiszona zasmażana z grzybami

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 30 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 30 g smalcu
  • 1 łyżka mąki

Przygotowanie:

  1. Grzyby namoczyć i dodać do kapusty, następnie podlać wodą i dodać liść laurowy. Gotować na walonym ogniu.
  2. Grzyby wyciągnąć i pokroić w cienkie paski.
  3. Pokroić w kostkę cebulę i zrumienić na tłuszczu. Dodać mąkę i wymieszać.
  4. Rozprowadzić niewielką ilością wody i dodać do kapusty.
  5. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem.
Kapusta zasmażana
© 123RF

Młoda kapusta zasmażana z pomidorami

Składniki:

  • główka młodej kapusty
  • cebula
  • ok. 2 szklanki wody
  • łyżka masła
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżeczek przecieru pomidorowego
  • łyżka oleju
  • przyprawy: sól, pieprz, chilli, ewentualnie cukier, pęczek koperku

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć do zarumienienia.
  2. Młodą kapustę poszatkować i razem z cebulą przełożyć do garnka. Dolać 2 szklanki wody i dusić pod przykryciem ok. 20 minut, aż kapusta będzie miękka.
  3. Dodać przecier pomidorowy i przyprawić solą i pieprzem. Dla wielbicieli ostrych smaków poleca się chili.
  4. Jeśli kapusta jest kwaśna, można należy dodać odrobinkę cukru.
  5. Na patelni roztopić masło, wsypać mąkę i chwilkę podsmażyć, intensywnie mieszając.
  6. Wlać zasmażkę do kapusty. Wymieszać i dusić jeszcze kilka minut. Po wyłączeniu ognia możemy dodać pokrojony koperek.


Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯