Kapusta zasmażana na cztery sposoby. Przepyszny dodatek do obiadu
Kapusta zasmażana to obowiązkowy dodatek do kotleta schabowego. Doskonale smakuje również do młodych ziemniaków czy świeżego pieczywa. Można ją przygotować zarówno z młodej kapusty, jak i kiszonej. Smak dania warto również wzbogacić podsmażonym boczkiem, grzybami, koperkiem, pomidorami czy natką pietruszki. Zobaczcie nasze propozycje na kapustę zasmażaną.
Zasmażana kapusta to nieodłączny składnik obiadu z kotletem schabowym w roli głównej. Do jej przygotowania zwykle używamy kapusty kiszonej. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by zasmażyć świeżą białą kapustę.
Kapusta biała zasmażona jak u babci
Składniki:
- mała główka białej kapusty
- pęczek koperku
- 2 cebule
- 100 g masła
- łyżka mąki pszennej
- pół szklanki wody
- 2 łyżki soku z cytryny lub octu
- sól, pieprz, cukier do smaku
Przygotowanie:
- Z kapusty usuń zewnętrzne liście i głąb, a następnie poszatkuj i przełóż do garnka. Wlej pół szklanki wody. Dodaj sól, cukier i pieprz.
- Gotuj pod przykryciem, aż zmięknie.dodaj sok z cytryny lub ocet.
- Na patelni rozgrzej połowę masła, zeszklij posiekaną cebulkę i przełóż do garnka z kapustą.
- Na tej samej patelni rozpuść resztę masła, dodaj mąkę, wymieszaj i lekko zrumień.
- Zasmażkę dodaj do kapusty. Dorzuć posiekany koperek i wymieszaj.
Kiszona kapusta zasmażana z boczkiem
Składniki:
- 400 g kapusty kiszonej
- 200 g boczku wędzonego
- 2 cebule
- kminek
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
- Kiszoną kapustę ugotować (1-2 godziny w zależności od kapusty).
- Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony w kostkę boczek, kiedy się wytopi dodać posiekaną cebulkę i zeszklić. Przełożyć do garnka z kapustą. Doprawić kminkiem.
- Na tej samej patelni roztopić masło, dodać mąkę, wymieszać i zrumienić.
- Zasmażką polać kapustę, szybko i dokładnie wymieszać.
Kapusta na bigos
Kapusta kiszona zasmażana z grzybami
Składniki:
- 500 g kiszonej kapusty
- 30 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 30 g smalcu
- 1 łyżka mąki
Przygotowanie:
- Grzyby namoczyć i dodać do kapusty, następnie podlać wodą i dodać liść laurowy. Gotować na walonym ogniu.
- Grzyby wyciągnąć i pokroić w cienkie paski.
- Pokroić w kostkę cebulę i zrumienić na tłuszczu. Dodać mąkę i wymieszać.
- Rozprowadzić niewielką ilością wody i dodać do kapusty.
- Zagotować. Doprawić solą i pieprzem.
Młoda kapusta zasmażana z pomidorami
Składniki:
- główka młodej kapusty
- cebula
- ok. 2 szklanki wody
- łyżka masła
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżeczek przecieru pomidorowego
- łyżka oleju
- przyprawy: sól, pieprz, chilli, ewentualnie cukier, pęczek koperku
Przygotowanie:
- Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć do zarumienienia.
- Młodą kapustę poszatkować i razem z cebulą przełożyć do garnka. Dolać 2 szklanki wody i dusić pod przykryciem ok. 20 minut, aż kapusta będzie miękka.
- Dodać przecier pomidorowy i przyprawić solą i pieprzem. Dla wielbicieli ostrych smaków poleca się chili.
- Jeśli kapusta jest kwaśna, można należy dodać odrobinkę cukru.
- Na patelni roztopić masło, wsypać mąkę i chwilkę podsmażyć, intensywnie mieszając.
- Wlać zasmażkę do kapusty. Wymieszać i dusić jeszcze kilka minut. Po wyłączeniu ognia możemy dodać pokrojony koperek.