Trwa ładowanie...

Kapusta zasmażana na cztery sposoby. Przepyszny dodatek do obiadu

Kapusta zasmażana to obowiązkowy dodatek do kotleta schabowego. Doskonale smakuje również do młodych ziemniaków czy świeżego pieczywa. Można ją przygotować zarówno z młodej kapusty, jak i kiszonej. Smak dania warto również wzbogacić podsmażonym boczkiem, grzybami, koperkiem, pomidorami czy natką pietruszki. Zobaczcie nasze propozycje na kapustę zasmażaną.

Kotlet mielony z zasmażaną kapustąKotlet mielony z zasmażaną kapustąŹródło: 123RF
d21x3o7
d21x3o7

Zasmażana kapusta to nieodłączny składnik obiadu z kotletem schabowym w roli głównej. Do jej przygotowania zwykle używamy kapusty kiszonej. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by zasmażyć świeżą białą kapustę.

Kapusta biała zasmażona jak u babci

Składniki:

  • mała główka białej kapusty
  • pęczek koperku
  • 2 cebule
  • 100 g masła
  • łyżka mąki pszennej
  • pół szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Przygotowanie:

  1. Z kapusty usuń zewnętrzne liście i głąb, a następnie poszatkuj i przełóż do garnka. Wlej pół szklanki wody. Dodaj sól, cukier i pieprz.
  2. Gotuj pod przykryciem, aż zmięknie.dodaj sok z cytryny lub ocet.
  3. Na patelni rozgrzej połowę masła, zeszklij posiekaną cebulkę i przełóż do garnka z kapustą.
  4. Na tej samej patelni rozpuść resztę masła, dodaj mąkę, wymieszaj i lekko zrumień.
  5. Zasmażkę dodaj do kapusty. Dorzuć posiekany koperek i wymieszaj.
d21x3o7

Kiszona kapusta zasmażana z boczkiem

Składniki:

  • 400 g kapusty kiszonej
  • 200 g boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • kminek
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

  1. Kiszoną kapustę ugotować (1-2 godziny w zależności od kapusty).
  2. Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony w kostkę boczek, kiedy się wytopi dodać posiekaną cebulkę i zeszklić. Przełożyć do garnka z kapustą. Doprawić kminkiem.
  3. Na tej samej patelni roztopić masło, dodać mąkę, wymieszać i zrumienić.
  4. Zasmażką polać kapustę, szybko i dokładnie wymieszać.

Kapusta na bigos

Kapusta kiszona zasmażana z grzybami

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 30 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 30 g smalcu
  • 1 łyżka mąki

Przygotowanie:

  1. Grzyby namoczyć i dodać do kapusty, następnie podlać wodą i dodać liść laurowy. Gotować na walonym ogniu.
  2. Grzyby wyciągnąć i pokroić w cienkie paski.
  3. Pokroić w kostkę cebulę i zrumienić na tłuszczu. Dodać mąkę i wymieszać.
  4. Rozprowadzić niewielką ilością wody i dodać do kapusty.
  5. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem.
Kapusta zasmażana 123RF
Źródło: 123RF

Młoda kapusta zasmażana z pomidorami

Składniki:

  • główka młodej kapusty
  • cebula
  • ok. 2 szklanki wody
  • łyżka masła
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżeczek przecieru pomidorowego
  • łyżka oleju
  • przyprawy: sól, pieprz, chilli, ewentualnie cukier, pęczek koperku

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć do zarumienienia.
  2. Młodą kapustę poszatkować i razem z cebulą przełożyć do garnka. Dolać 2 szklanki wody i dusić pod przykryciem ok. 20 minut, aż kapusta będzie miękka.
  3. Dodać przecier pomidorowy i przyprawić solą i pieprzem. Dla wielbicieli ostrych smaków poleca się chili.
  4. Jeśli kapusta jest kwaśna, można należy dodać odrobinkę cukru.
  5. Na patelni roztopić masło, wsypać mąkę i chwilkę podsmażyć, intensywnie mieszając.
  6. Wlać zasmażkę do kapusty. Wymieszać i dusić jeszcze kilka minut. Po wyłączeniu ognia możemy dodać pokrojony koperek.


Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d21x3o7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj