Kapusta kiszona zasmażana
Zasmażana kapusta to bardzo popularny dodatek do obiadu z kotletem schabowym w roli głównej. Do jej przygotowania zwykle używamy kapusty kiszonej. Aby była jeszcze smaczniejsza i bardziej aromatyczna dodaj do niej minek i kiełbasę lub wędzony boczek.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 400 g kapusty kiszonej
- 200 g kiełbasy śląskiej lub wędzonego boczku
- 2 cebule
- kminek, pieprz
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła klarowanego
Przepis
- Kapustę posiekaj i ugotuj do miękkości (uważaj jednak, by jej nie rozgotować).
- Kiełbasę lub boczek pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni, by wytopił się tłuszcz.
- Dodaj cebulę i zeszklij. Cebulę z kiełbasą przełóż do garnka, dopraw pieprzem, kminkiem, ew. dosól i wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej masło, dodaj mąkę i wymieszaj.
- Smaż, aż się chwilę zrumieni. Wymieszaj z kapustą.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl