Kapuśniak z fioletowej pekinki
Bardzo smaczna, aromatyczna i sycąca zupa, w sam raz na jesienny obiad. W sklepach pojawiła się fioletowa kapusta pekińska i do tego dania wykorzystano właśnie taką. Biała pekinka także będzie smakowała wyśmienicie. Coraz popularniejsza jest również kiszona kapusta pekińska, czyli kimchi. Więcej przepisów znajdziesz na blogu Aliny Jasińskiej Gotuj ze mną.
Składniki
- 1 średnia kapusta pekińska, poszatkowana
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 2 cebule drobno posiekane
- 2-3 ząbki czosnku
- marchew pokrojona w kostkę
- pietruszka pokrojona w kostkę
- 1/2 selera pokrojonego w kostkę
- 2-3 ziemniaki pokrojone w kostkę
- 2-3 ziela angielskie
- kilka ziaren pieprzu
- kilka liści laurowych
- papryka słodka i ostra w proszku
- majeranek
- sól,pieprz według uznania
- pomidory krojone w puszce
Dodatkowo
- 200-300 g chudego boczku, wędzonego, surowego
- 1 kiełbaska jałowcowa
- olej
Przepis
Poszatkowaną kapustę włożyć do garnka. Dołożyć pozostałe warzywa, oprócz cebuli i ziemniaków. Dodać pomidory z puszki. Cebulę zeszklić na oleju, a następnie dodać do kapusty. Włożyć liście, pieprz, ziele. Zalać całość wodą i gotować około 15 minut pod przykryciem na wolnym ogniu.
Przepis
Pokroić boczek, zrumienić na patelni razem z pokrojoną w kostkę kiełbasą. Dodać do kapusty. Dołożyć pozostałe przyprawy i gotować do miękkości mięsa i warzyw.
Przepis
Około 15 minut przed końcem gotowania dołożyć ziemniaki pokrojone w kostkę. Całość gotujemy około 1 h.
Przepis
Na koniec doprawić majerankiem i ewentualnie dosolić i posypać pieprzem, według uznania. Podawać z grzanką lub chrupiącym chlebem.