Kapuśniak z fioletowej pekinki

Bardzo smaczna, aromatyczna i sycąca zupa, w sam raz na jesienny obiad. W sklepach pojawiła się fioletowa kapusta pekińska i do tego dania wykorzystano właśnie taką. Biała pekinka także będzie smakowała wyśmienicie. Coraz popularniejsza jest również kiszona kapusta pekińska, czyli kimchi. Więcej przepisów znajdziesz na blogu Aliny Jasińskiej Gotuj ze mną.

Kapuśniak z kapusty pekińskiejKapuśniak z kapusty pekińskiej
Alina Jasińska

Składniki

  • 1 średnia kapusta pekińska, poszatkowana
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 2 cebule drobno posiekane
  • 2-3 ząbki czosnku
  • marchew pokrojona w kostkę
  • pietruszka pokrojona w kostkę
  • 1/2 selera pokrojonego w kostkę
  • 2-3 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 2-3 ziela angielskie
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka liści laurowych
  • papryka słodka i ostra w proszku
  • majeranek
  • sól,pieprz według uznania
  • pomidory krojone w puszce

Dodatkowo

  • 200-300 g chudego boczku, wędzonego, surowego
  • 1 kiełbaska jałowcowa
  • olej

Przepis

Poszatkowaną kapustę włożyć do garnka. Dołożyć pozostałe warzywa, oprócz cebuli i ziemniaków. Dodać pomidory z puszki. Cebulę zeszklić na oleju, a następnie dodać do kapusty. Włożyć liście, pieprz, ziele. Zalać całość wodą i gotować około 15 minut pod przykryciem na wolnym ogniu.

Przepis

Pokroić boczek, zrumienić na patelni razem z pokrojoną w kostkę kiełbasą. Dodać do kapusty. Dołożyć pozostałe przyprawy i gotować do miękkości mięsa i warzyw.

Przepis

Około 15 minut przed końcem gotowania dołożyć ziemniaki pokrojone w kostkę. Całość gotujemy około 1 h.

Przepis

Na koniec doprawić majerankiem i ewentualnie dosolić i posypać pieprzem, według uznania. Podawać z grzanką lub chrupiącym chlebem.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀