Kapuśniak z fioletowej pekinki

Bardzo smaczna, aromatyczna i sycąca zupa, w sam raz na jesienny obiad. W sklepach pojawiła się fioletowa kapusta pekińska i do tego dania wykorzystano właśnie taką. Biała pekinka także będzie smakowała wyśmienicie. Coraz popularniejsza jest również kiszona kapusta pekińska, czyli kimchi. Więcej przepisów znajdziesz na blogu Aliny Jasińskiej Gotuj ze mną.

Kapuśniak z kapusty pekińskiejKapuśniak z kapusty pekińskiej
Alina Jasińska

Składniki

  • 1 średnia kapusta pekińska, poszatkowana
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 2 cebule drobno posiekane
  • 2-3 ząbki czosnku
  • marchew pokrojona w kostkę
  • pietruszka pokrojona w kostkę
  • 1/2 selera pokrojonego w kostkę
  • 2-3 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 2-3 ziela angielskie
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka liści laurowych
  • papryka słodka i ostra w proszku
  • majeranek
  • sól,pieprz według uznania
  • pomidory krojone w puszce

Dodatkowo

  • 200-300 g chudego boczku, wędzonego, surowego
  • 1 kiełbaska jałowcowa
  • olej

Przepis

Poszatkowaną kapustę włożyć do garnka. Dołożyć pozostałe warzywa, oprócz cebuli i ziemniaków. Dodać pomidory z puszki. Cebulę zeszklić na oleju, a następnie dodać do kapusty. Włożyć liście, pieprz, ziele. Zalać całość wodą i gotować około 15 minut pod przykryciem na wolnym ogniu.

Przepis

Pokroić boczek, zrumienić na patelni razem z pokrojoną w kostkę kiełbasą. Dodać do kapusty. Dołożyć pozostałe przyprawy i gotować do miękkości mięsa i warzyw.

Przepis

Około 15 minut przed końcem gotowania dołożyć ziemniaki pokrojone w kostkę. Całość gotujemy około 1 h.

Przepis

Na koniec doprawić majerankiem i ewentualnie dosolić i posypać pieprzem, według uznania. Podawać z grzanką lub chrupiącym chlebem.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się