Trwa ładowanie...
d45opnh
Alina Jasińska
30-09-2019 09:01

Kapuśniak z fioletowej pekinki

Przepis

Bardzo smaczna, aromatyczna i sycąca zupa, w sam raz na jesienny obiad. W sklepach pojawiła się fioletowa kapusta pekińska i do tego dania wykorzystano właśnie taką. Biała pekinka także będzie smakowała wyśmienicie. Coraz popularniejsza jest również kiszona kapusta pekińska, czyli kimchi. Więcej przepisów znajdziesz na blogu Aliny Jasińskiej Gotuj ze mną.

d45opnh
Oceń jako pierwszy:
gotuj-ze-mna.pl
Źródło: gotuj-ze-mna.pl
Składniki
  • 1 średnia kapusta pekińska, poszatkowana
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 2 cebule drobno posiekane
  • 2-3 ząbki czosnku
  • marchew pokrojona w kostkę
  • pietruszka pokrojona w kostkę
  • 1/2 selera pokrojonego w kostkę
  • 2-3 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 2-3 ziela angielskie
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka liści laurowych
  • papryka słodka i ostra w proszku
  • majeranek
  • sól,pieprz według uznania
  • pomidory krojone w puszce

Dodatkowo

  • 200-300 g chudego boczku, wędzonego, surowego
  • 1 kiełbaska jałowcowa
  • olej
Przepis

Poszatkowaną kapustę włożyć do garnka. Dołożyć pozostałe warzywa, oprócz cebuli i ziemniaków. Dodać pomidory z puszki. Cebulę zeszklić na oleju, a następnie dodać do kapusty. Włożyć liście, pieprz, ziele. Zalać całość wodą i gotować około 15 minut pod przykryciem na wolnym ogniu.

Pokroić boczek, zrumienić na patelni razem z pokrojoną w kostkę kiełbasą. Dodać do kapusty. Dołożyć pozostałe przyprawy i gotować do miękkości mięsa i warzyw.

Około 15 minut przed końcem gotowania dołożyć ziemniaki pokrojone w kostkę. Całość gotujemy około 1 h.

Na koniec doprawić majerankiem i ewentualnie dosolić i posypać pieprzem, według uznania. Podawać z grzanką lub chrupiącym chlebem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Podziel się opinią

2
6
Share

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d45opnh
d45opnh
d45opnh
Więcej tematów
d45opnh