Kapuśniak z fioletowej pekinki

Bardzo smaczna, aromatyczna i sycąca zupa, w sam raz na jesienny obiad. W sklepach pojawiła się fioletowa kapusta pekińska i do tego dania wykorzystano właśnie taką. Biała pekinka także będzie smakowała wyśmienicie. Coraz popularniejsza jest również kiszona kapusta pekińska, czyli kimchi. Więcej przepisów znajdziesz na blogu Aliny Jasińskiej Gotuj ze mną.

Kapuśniak z kapusty pekińskiejKapuśniak z kapusty pekińskiej
Alina Jasińska

Składniki

  • 1 średnia kapusta pekińska, poszatkowana
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 2 cebule drobno posiekane
  • 2-3 ząbki czosnku
  • marchew pokrojona w kostkę
  • pietruszka pokrojona w kostkę
  • 1/2 selera pokrojonego w kostkę
  • 2-3 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 2-3 ziela angielskie
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka liści laurowych
  • papryka słodka i ostra w proszku
  • majeranek
  • sól,pieprz według uznania
  • pomidory krojone w puszce

Dodatkowo

  • 200-300 g chudego boczku, wędzonego, surowego
  • 1 kiełbaska jałowcowa
  • olej

Przepis

Poszatkowaną kapustę włożyć do garnka. Dołożyć pozostałe warzywa, oprócz cebuli i ziemniaków. Dodać pomidory z puszki. Cebulę zeszklić na oleju, a następnie dodać do kapusty. Włożyć liście, pieprz, ziele. Zalać całość wodą i gotować około 15 minut pod przykryciem na wolnym ogniu.

Przepis

Pokroić boczek, zrumienić na patelni razem z pokrojoną w kostkę kiełbasą. Dodać do kapusty. Dołożyć pozostałe przyprawy i gotować do miękkości mięsa i warzyw.

Przepis

Około 15 minut przed końcem gotowania dołożyć ziemniaki pokrojone w kostkę. Całość gotujemy około 1 h.

Przepis

Na koniec doprawić majerankiem i ewentualnie dosolić i posypać pieprzem, według uznania. Podawać z grzanką lub chrupiącym chlebem.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu