Kapuśniak z fioletowej pekinki
Bardzo smaczna, aromatyczna i sycąca zupa, w sam raz na jesienny obiad. W sklepach pojawiła się fioletowa kapusta pekińska i do tego dania wykorzystano właśnie taką. Biała pekinka także będzie smakowała wyśmienicie. Coraz popularniejsza jest również kiszona kapusta pekińska, czyli kimchi. Więcej przepisów znajdziesz na blogu Aliny Jasińskiej Gotuj ze mną.
- 1 średnia kapusta pekińska, poszatkowana
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 2 cebule drobno posiekane
- 2-3 ząbki czosnku
- marchew pokrojona w kostkę
- pietruszka pokrojona w kostkę
- 1/2 selera pokrojonego w kostkę
- 2-3 ziemniaki pokrojone w kostkę
- 2-3 ziela angielskie
- kilka ziaren pieprzu
- kilka liści laurowych
- papryka słodka i ostra w proszku
- majeranek
- sól,pieprz według uznania
- pomidory krojone w puszce
Dodatkowo
- 200-300 g chudego boczku, wędzonego, surowego
- 1 kiełbaska jałowcowa
- olej
Poszatkowaną kapustę włożyć do garnka. Dołożyć pozostałe warzywa, oprócz cebuli i ziemniaków. Dodać pomidory z puszki. Cebulę zeszklić na oleju, a następnie dodać do kapusty. Włożyć liście, pieprz, ziele. Zalać całość wodą i gotować około 15 minut pod przykryciem na wolnym ogniu.
Pokroić boczek, zrumienić na patelni razem z pokrojoną w kostkę kiełbasą. Dodać do kapusty. Dołożyć pozostałe przyprawy i gotować do miękkości mięsa i warzyw.
Około 15 minut przed końcem gotowania dołożyć ziemniaki pokrojone w kostkę. Całość gotujemy około 1 h.
Na koniec doprawić majerankiem i ewentualnie dosolić i posypać pieprzem, według uznania. Podawać z grzanką lub chrupiącym chlebem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Podziel się opinią
Komentarze