5 powodów, dlaczego warto jeść kapustę pekińską. Takie i wartościowe warzywo
Jedz na zdrowie
Kapusta pekińska przywędrowała do Europy z Chin w latach pięćdziesiątych ubiegłego wieku. W Polsce jej uprawę na większą skalę rozpoczęto w latach dziewięćdziesiątych. Pekinka zdążyła już zadomowić się u nas na dobre. Sprawdza się jako surówka do obiadu oraz jako składnik wielu dań, również na ciepło. Coraz popularniejsza jest również kiszona kapusta pekińska, czyli kimchi. Pekinkę warto jednak jeść nie tylko ze względu na jej walory smakowe, ale przede wszystkim, dlatego że jest bardzo zdrowa.
Zobacz wideo: Surówka piękności
Na dobry wzrok
Kapusta pekińska obfituje w beta-karoten, czyli prowitaminę A. Dzięki temu poprawia funkcjonowanie narządu wzroku. Regularne jedzenie surówki z pekinki pozwoli nam się cieszyć zdrowymi oczami. Beta-karoten poprawia widzenie po zmroku, zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej oraz przeciwdziała występowaniu tzw. zespołu suchego oka.
Wspomaga serce
W jednej porcji kapusty pekińskiej jest aż 150 mg potasu. Ten pierwiastek jest niezbędny dla prawidłowego działania układu krążenia. Pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze, poprawia pracę serca oraz wpływa na ukrwienie mózgu. Warto pamiętać, by jak najczęściej jeść pekinkę na surowo. Dlaczego? Otóż niektóre zawarte w niej cenne składniki giną pod wpływem wysokiej temperatury.
Ma mało kalorii
Kapustę pekińską możemy kupić przez cały rok w warzywniakach, na straganach i w supermarketach. Jest tania, ma delikatny smak i tylko 12 kalorii w 100 gramach. To świetna wiadomość dla tych, którzy dbają o linię. Poza tym dostarcza nam witamin i mikroelementów. Surówki i sałatki na bazie kapusty pekińskiej stanowią świetnie uzupełnienie codziennej diety. Aby uniknąć dodatkowych kalorii, nie dodawajmy do nich majonezu ani śmietany. Lepszy będzie lekki sos winegret lub jogurt naturalny.
Wzmacnia odporność
Pekinka jest niezastąpiona w okresie jesienno-zimowym, kiedy łatwo złapać jakąś infekcję. W 100 gramach kapusty pekińskiej znajdziemy 27 mg witaminy C, która jest potrzebna do zbudowania odporności organizmu. Zamiast więc łykać drogie suplementy, przygotujmy surówkę do obiadu. Jeszcze więcej witaminy C znajduje się w kimchi. Ten koreański przysmak z kapusty pekińskiej jest łatwy do zrobienia i z powodzeniem może konkurować z tradycyjną kiszoną kapustą. Dodatkowo kimchi to naturalny probiotyk.
Niezastąpiona do obiadu
Surówka z kapusty pekińskiej to idealny dodatek do dania głównego. Składniki możemy komponować wedle własnych upodobań – tarta marchewka, cebula, pomidory, ogórki, kukurydza, zielony groszek, rzodkiewka, papryka, por. Do tego sos z oliwy, soku cytryny i odrobiny miodu. Taką surówkę możemy doprawić oczywiście solą i pieprzem, a także posiekanym koperkiem, czosnkiem, kminkiem i majerankiem. Pekinka sprawdzi się także jako składnik zup czy lekkiego bigosu. Z liści można też przygotować dietetyczne gołąbki.