5 powodów, dlaczego warto jeść kapustę pekińską. Takie i wartościowe warzywo

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Jedz na zdrowie

Obraz
© 123RF.COM

Kapusta pekińska przywędrowała do Europy z Chin w latach pięćdziesiątych ubiegłego wieku. W Polsce jej uprawę na większą skalę rozpoczęto w latach dziewięćdziesiątych. Pekinka zdążyła już zadomowić się u nas na dobre. Sprawdza się jako surówka do obiadu oraz jako składnik wielu dań, również na ciepło. Coraz popularniejsza jest również kiszona kapusta pekińska, czyli kimchi. Pekinkę warto jednak jeść nie tylko ze względu na jej walory smakowe, ale przede wszystkim, dlatego że jest bardzo zdrowa.

Zobacz wideo: Surówka piękności

/ 6Na dobry wzrok

Obraz
© iStock.com

Kapusta pekińska obfituje w beta-karoten, czyli prowitaminę A. Dzięki temu poprawia funkcjonowanie narządu wzroku. Regularne jedzenie surówki z pekinki pozwoli nam się cieszyć zdrowymi oczami. Beta-karoten poprawia widzenie po zmroku, zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej oraz przeciwdziała występowaniu tzw. zespołu suchego oka.

/ 6Wspomaga serce

Obraz
© iStock.com

W jednej porcji kapusty pekińskiej jest aż 150 mg potasu. Ten pierwiastek jest niezbędny dla prawidłowego działania układu krążenia. Pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze, poprawia pracę serca oraz wpływa na ukrwienie mózgu. Warto pamiętać, by jak najczęściej jeść pekinkę na surowo. Dlaczego? Otóż niektóre zawarte w niej cenne składniki giną pod wpływem wysokiej temperatury.

/ 6Ma mało kalorii

Obraz
© iStock.com

Kapustę pekińską możemy kupić przez cały rok w warzywniakach, na straganach i w supermarketach. Jest tania, ma delikatny smak i tylko 12 kalorii w 100 gramach. To świetna wiadomość dla tych, którzy dbają o linię. Poza tym dostarcza nam witamin i mikroelementów. Surówki i sałatki na bazie kapusty pekińskiej stanowią świetnie uzupełnienie codziennej diety. Aby uniknąć dodatkowych kalorii, nie dodawajmy do nich majonezu ani śmietany. Lepszy będzie lekki sos winegret lub jogurt naturalny.

/ 6Wzmacnia odporność

Obraz
© 123RF.COM

Pekinka jest niezastąpiona w okresie jesienno-zimowym, kiedy łatwo złapać jakąś infekcję. W 100 gramach kapusty pekińskiej znajdziemy 27 mg witaminy C, która jest potrzebna do zbudowania odporności organizmu. Zamiast więc łykać drogie suplementy, przygotujmy surówkę do obiadu. Jeszcze więcej witaminy C znajduje się w kimchi. Ten koreański przysmak z kapusty pekińskiej jest łatwy do zrobienia i z powodzeniem może konkurować z tradycyjną kiszoną kapustą. Dodatkowo kimchi to naturalny probiotyk.

/ 6Niezastąpiona do obiadu

Obraz
© 123RF.COM

Surówka z kapusty pekińskiej to idealny dodatek do dania głównego. Składniki możemy komponować wedle własnych upodobań – tarta marchewka, cebula, pomidory, ogórki, kukurydza, zielony groszek, rzodkiewka, papryka, por. Do tego sos z oliwy, soku cytryny i odrobiny miodu. Taką surówkę możemy doprawić oczywiście solą i pieprzem, a także posiekanym koperkiem, czosnkiem, kminkiem i majerankiem. Pekinka sprawdzi się także jako składnik zup czy lekkiego bigosu. Z liści można też przygotować dietetyczne gołąbki.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja