Już nigdy nie wylejesz wody po gotowaniu jajek

Wodę, w której gotowały się jajka wylewamy do zlewu, a skorupki najczęściej lądują w koszu. To duży błąd. odpowiednio przygotowanie skorupki jaj można wykorzystać na wiele sposobów. Jest to doskonały suplement diety, nawóz do kwiatów, a nawet środek do czyszczenia. Także woda po gotowaniu jaj może nam się przydać. Zobaczcie, co z nią zrobić.

Gotowanie jajekNie wyrzucaj skorupek i nie wylewaj wody po gotowaniu jajek
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Skorupka jajka to prawdziwa skarbnica mikroelementów. W 90 procentach składa się z wapnia, ale znajdziemy w niej też żelazo, cynk, miedź, mangan, fluor, fosfor i chrom. Wielu dietetyków i trenerów zdrowego żywienia przekonuje więc, że skorupki to naturalny suplement diety. Struktura węglanu wapnia, z którego są zbudowane, jest podobna do tej występującej w naszych kościach i zębach.

Niektórzy mogą mieć opory przed jedzeniem skorupek jaj. Niepotrzebnie. Spożywane w rozsądnych ilościach (łyżeczka dziennie) są bezpieczne dla zdrowia. Bez względu na to, czy są to jajka od kur fermowych czy wiejskich, możemy po nie sięgać bez obaw. Wcześniej skorupki należy umyć i wyparzyć.

Skorupki jaj - jak jeść?

Przygotowanie proszku wapniowego ze skorupek jest bardzo proste. Jajka umyj dokładnie ciepłą wodą z detergentem. Środek zużyj do omletu lub jajecznicy. Skorupki (z błonkami) zalej wrzątkiem i gotuj przez 10 minut. Po tym czasie odcedź i rozłóż na blasze do pieczenia. Zostaw na noc do wyschnięcia. Rano wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 10 minut.

Jakie jajka wybrać?

Skorupki zmiel w młynku do kawy lub utrzyj w moździerzu. Przechowuj w słoiku. Łyżeczka zawiera od 800 do 1000 mg wapnia. Proszek można dodawać do koktajli, zup, sosów sałatkowych.

Proszek wapniowy zwiększa gęstość kości, stymuluje odbudowę chrząstki stawowej oraz łagodzi bóle reumatyczne. Wspomaga także odchudzanie, ponieważ ogranicza wchłaniania tłuszczu np. z czekolady.

Skorupki jajek mogą także wspomóc układ odpornościowy oraz oczyścić krew. Umyj i sparz 6 skorupek. Rozgnieć je, zalej 3 litrami przegotowanej wody i odstaw na 7 dni do lodówki. Pij szklankę tak przygotowanej wody dziennie i pożegnaj się z infekcjami. Możesz dodać sok z cytryny i miód. Kurację powtarzaj co kilka miesięcy.

Skorupki jajek na ślimaki

Rozrzucenie pokruszonych skorupek jaj na liściach i w okolicach roślin przepędza szkodniki. Przykładowo, to sposób na odstraszenie ślimaków, które lubują się w wyjadaniu liści, jednakże liście ze skorupkami są dla nich nie do przyjęcia.

jajka
© 123RF

Skorupki jajek jako naturalny nawóz

Skorupek możesz użyć też do kolejnych sadzonek lub jako element kompostu. Małe rośliny możesz posadzić je w połówkach skorupek od jajek. Wapń zawarty w skorupkach pozwoli młodym roślinkom urosnąć i zachować zdrowie. Gdy już urosną możesz je przesadzić do swojego ogródka.

Skorupki jaj - naturalny środek do czyszczenia

Wsyp do czajnika lub termosu pokruszone skorupki jaj i pozostaw na noc. Rano dodaj trochę wody i pokręć pojemnikiem, aż usłyszysz przyjemne szeleszczenie skorupek. Po wylaniu skorupek do zlewu zauważysz, że plamy po herbacie zniknęły. Dodatkowym plusem jest to, że skorupki nie pozostawią żadnego zapachu ani środków chemicznych.

Nie musisz kupować już myjek drucianych do czyszczenia patelni czy naczyń żaroodpornych. Wystarczy, że wsypiesz na patelnie trochę skorupek, dodasz wody i kropelkę detergentu i gotowe. Dzięki tej mieszance wyszorujesz nawet najbardziej przypalone garnki.

Nie wylewaj wody po gotowaniu jajek

Po ugotowaniu jaj możesz wystudzoną wodę wykorzystać do podlania roślin, wzbogacona wapniem ze skorupek wspomoże wzrost roślin, szczególnie psiankowatych (tj. np. pomidorów, papryki, etc.). Poleca się też zgniecione na drobne kawałki skorupki rozrzucić na glebę.

Woda po gotowaniu jajek pomoże również wzmocnić słabe i łamliwe paznokcie. Obecny w niej wapń zapobiega ich kruchości i rozdwajaniu się. Wystarczy jedynie moczyć dłonie w wodzie po gotowaniu jajek przez kilka minut, a następnie delikatnie wmasować wodę w płytkę.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów