Czym się różnią? Czy warto je jeść?
Czy zastanawiałeś się kiedyś, jaka jest różnica pomiędzy kefirem a jogurtem? Obydwa napoje powstają w wyniku fermentacji mleka pasteryzowanego, do którego dodaje się bakterie kwasu mlekowego. Dodatkowo do kefiru mogą zostać dodane także drożdże, które wzbogacają go w witaminy z grupy B. Mleczne napoje fermentowane są dużo bardziej wartościowe niż mleko. Są także lepszym źródłem białka, witamin oraz składników mineralnych.
Kefir
Pochodzi z Kaukazu. Przygotowywano go z mleka krowiego lub koziego. Współcześnie produkuje się przy użyciu nowoczesnych linii technologicznych. Kefir powstaje z pasteryzowanego mleka, poddanego fermentacji alkoholowo-mlekowej. Ten proces jest możliwy dzięki dodaniu zakwasu, przygotowanego z grzybków kefirowych lub szczepionek czystych kultur bakteryjnych. Grzybki kefirowe to symbiotyczny układ dziesięciu różnych mikroorganizmów m.in. bakterii paciorkowców mlekowych, bakterii pałeczek mlekowych i drożdży lub w przypadku biokefirów także bifidobakterii. Fermentacja trwa 1-3 dni w hermetycznie zamkniętych naczyniach w temperaturze 12-14 stopni. Gotowy kefir ma lekko kwaskowaty smak, delikatnie musuje, a konsystencją przypomina zsiadłe mleko.
Jogurt
Ojczyzną jogurtu są prawdopodobnie Indie. Napój ze sfermentowanego był także popularny w krajach bliskiej Azji i Afryki, a poprzez Turcję dotarł na Bałkany. Napój powstaje z mleka znormalizowanego, zagęszczonego, poddanego pasteryzacji i ukwaszonego w wyniku dodania czystych kultur bakterii Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Natomiast jogurt probiotyczny musi zawierać również szczepy pałeczek kwasu mlekowego. Fermentacja trwa ok. 12 godzin w temperaturze 40-45 proc. Zawartość tłuszczu w jogurcie waha się od 0,5 do 8 proc. w jogurcie śmietanowym. Należy unikać jogurtów owocowych, do których w trakcie produkcji dodaje się cukier, aromaty oraz barwniki. Najlepszy dla naszego zdrowia jest jogurt naturalny.
Wybierz najlepszy napój dla siebie
Kefir i jogurt różnią się zawartością kwasu mlekowego. Jogurt jest bardziej kaloryczny – w 100 gramach produktu znajdziemy 61 kalorii, podczas gdy w kefirze o 10 mniej. Jogurt sprzyja oczyszczaniu przewodu pokarmowego z toksyn i wzmacnia odporność organizmu. Przyspiesza powrót do zdrowia po kuracji antybiotykowej, ponieważ odbudowuje florę bakteryjną w jelitach. Wykazuje także działanie uspakajające. Powinny po niego sięgać osoby zagrożone zachorowaniem na cukrzycę oraz miażdżycę. Z kolei kefir pobudza apetyt. Reguluje poziom cholesterolu we krwi i obniża ciśnienie. Wspomaga pracę układu nerwowego. Wykazuje również działanie antynowotworowe.
Zastosowanie napojów mlecznych w kuchni
W codziennej diecie nie powinno zabraknąć fermentowanych napojów mlecznych. Jogurt naturalny to świetna baza do przygotowania dipów oraz sosów sałatkowych. Można go również używać do zabielania zup. Gęsty kremowy jogurt świetnie smakuje z miodem i karmelizowanymi orzechami, z musli lub świeżymi owocami. Natomiast kefir wystarczy zmiksować z truskawkami, bananem, jagodami, malinami czy wiśniami, by otrzymać pyszny, orzeźwiający koktajl. Bardzo smaczne są także puszyste placuszki z jabłkami lub pankejki na kefirze. Natomiast latem nie ma nic lepszego niż młode ziemniaki z koperkiem popijane kefirem.