Jesz tłuste ryby raz w tygodniu? Jeśli nie, popełniasz duży błąd

Naukowcy stwierdzili, że kwasy omega-3 zawarte w takich rybach, jak sardynka, łosoś czy tuńczyk mają korzystny wpływ na zdrowie. Jedzenie tłustych ryb nawet raz w tygodniu zmniejsza ryzyko zachorowania na stwardnienie rozsiane prawie o połowę - tak wynika z najnowszych badań.

Jedzenie ryb raz w tygodniu zapobiega poważnej chorobie.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marta Dragan
oprac.  Marta Dragan
SKOMENTUJ

Stwardnienie rozsiane jest chorobą ośrodkowego układu nerwowego, która wpływa na komunikację między mózgiem a innymi częściami ciała. W przypadku SM układ odpornościowy organizmu atakuje mielinę, tłustą białą substancję, która izoluje i chroni nerwy. To zakłóca sygnały między mózgiem a resztą ciała. Objawy stwardnienia rozsianego mogą obejmować zmęczenie, drętwienie, mrowienie lub trudności w chodzeniu. Pierwszy stadium objawów SM, trwające co najmniej 24 godziny, jest znane jako klinicznie izolowany zespół. Do tej pory nie wymyślono lekarstwa na SM.

W świetle ostatnich badań nad szeroką gamą korzyści zdrowotnych kwasów tłuszczowych omega-3 z ryb, naukowcy postanowili ustalić ich związek ze stwardnieniem rozsianym. - Wykazano, że spożywanie ryb zawierających kwasy tłuszczowe omega-3 przynosi wiele korzyści zdrowotnych - powiedziała autorka badania Annette Langer-Gould, doktor nauk medycznych z Kaiser Permanente Southern California w Pasadenie i członek American Academy of Neurology. - Chcieliśmy sprawdzić, czy prosta modyfikacja stylu życia, mająca na celu regularne spożywanie ryb i przyjmowanie suplementów z olejem z ryb, może zmniejszyć ryzyko zachorowania na SM - dodała.

Naukowcy wzięli pod lupę diety 1153 osób z różnych środowisk ze średnią wieku 36 lat. Zespół zapytał ankietowanych o to, jakie ryby i jak często jadły oraz czy przyjmowały suplementy z olejem rybnym. U osób, które jadły mniej ryb (mniej więcej u połowy grupy) zdiagnozowano jedną z postaci stwardnienia rozsianego - pierwszy, pojedynczy incydent objawów lub powtarzającą się formę. Osoby, które spożywały więcej ryb i suplementów z oleju z ryb miały o 45 proc. niższe ryzyko zachorowania na SM niż reszta grupy.

Uczestnicy badania najczęściej wskazywali, że jedli takie ryby, jak sardynki, krewetki, łosoś i tuńczyk. "Wysokie spożycie" określono, gdy te produkty stanowiły posiłek co najmniej raz w tygodniu lub trzy razy w miesiącu przy jednoczesnym zażywaniu suplementów z olejem z ryb. "Niskie spożycie" oznaczało jedzenie mniej niż jedną porcję ryby w miesiącu.

Opublikowane 2 marca b.r. wstępne badania, które zostaną przedstawione w dniach 21-27 kwietnia 2018 r. na 70. dorocznym spotkaniu American Academy of Neurology w Los Angeles, sugerują, że kwasy tłuszczowe omega-3 znajdujące się w rybach mogą obniżać ryzyko zachorowania na stwardnienie rozsiane. Jedzenie ryb co najmniej raz w tygodniu lub od jednego do trzech razy w miesiącu, przy jednoczesnym, codziennym przyjmowaniu suplementów z olejem rybnym, może wpływać na zmniejszenie ryzyka zachorowania na tę chorobę.

- Potrzebne są dalsze badania, aby potwierdzić odkrycia i zbadać, w jaki sposób kwasy tłuszczowe omega-3 mogą wpływać na stany zapalne, metabolizm i funkcje nerwowe - dodaje dr Langer-Gould. Ryby takie jak łosoś, sardynki, pstrąg jeziorny i tuńczyk długopłetwy są ogólnie zalecane jako dobre źródło kwasów tłuszczowych omega-3.

Zobacz też: Ryby najczęściej wybierane przez Polaków

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne