Jesz tłuste ryby raz w tygodniu? Jeśli nie, popełniasz duży błąd
Naukowcy stwierdzili, że kwasy omega-3 zawarte w takich rybach, jak sardynka, łosoś czy tuńczyk mają korzystny wpływ na zdrowie. Jedzenie tłustych ryb nawet raz w tygodniu zmniejsza ryzyko zachorowania na stwardnienie rozsiane prawie o połowę - tak wynika z najnowszych badań.
Stwardnienie rozsiane jest chorobą ośrodkowego układu nerwowego, która wpływa na komunikację między mózgiem a innymi częściami ciała. W przypadku SM układ odpornościowy organizmu atakuje mielinę, tłustą białą substancję, która izoluje i chroni nerwy. To zakłóca sygnały między mózgiem a resztą ciała. Objawy stwardnienia rozsianego mogą obejmować zmęczenie, drętwienie, mrowienie lub trudności w chodzeniu. Pierwszy stadium objawów SM, trwające co najmniej 24 godziny, jest znane jako klinicznie izolowany zespół. Do tej pory nie wymyślono lekarstwa na SM.
W świetle ostatnich badań nad szeroką gamą korzyści zdrowotnych kwasów tłuszczowych omega-3 z ryb, naukowcy postanowili ustalić ich związek ze stwardnieniem rozsianym. - Wykazano, że spożywanie ryb zawierających kwasy tłuszczowe omega-3 przynosi wiele korzyści zdrowotnych - powiedziała autorka badania Annette Langer-Gould, doktor nauk medycznych z Kaiser Permanente Southern California w Pasadenie i członek American Academy of Neurology. - Chcieliśmy sprawdzić, czy prosta modyfikacja stylu życia, mająca na celu regularne spożywanie ryb i przyjmowanie suplementów z olejem z ryb, może zmniejszyć ryzyko zachorowania na SM - dodała.
Naukowcy wzięli pod lupę diety 1153 osób z różnych środowisk ze średnią wieku 36 lat. Zespół zapytał ankietowanych o to, jakie ryby i jak często jadły oraz czy przyjmowały suplementy z olejem rybnym. U osób, które jadły mniej ryb (mniej więcej u połowy grupy) zdiagnozowano jedną z postaci stwardnienia rozsianego - pierwszy, pojedynczy incydent objawów lub powtarzającą się formę. Osoby, które spożywały więcej ryb i suplementów z oleju z ryb miały o 45 proc. niższe ryzyko zachorowania na SM niż reszta grupy.
Uczestnicy badania najczęściej wskazywali, że jedli takie ryby, jak sardynki, krewetki, łosoś i tuńczyk. "Wysokie spożycie" określono, gdy te produkty stanowiły posiłek co najmniej raz w tygodniu lub trzy razy w miesiącu przy jednoczesnym zażywaniu suplementów z olejem z ryb. "Niskie spożycie" oznaczało jedzenie mniej niż jedną porcję ryby w miesiącu.
Opublikowane 2 marca b.r. wstępne badania, które zostaną przedstawione w dniach 21-27 kwietnia 2018 r. na 70. dorocznym spotkaniu American Academy of Neurology w Los Angeles, sugerują, że kwasy tłuszczowe omega-3 znajdujące się w rybach mogą obniżać ryzyko zachorowania na stwardnienie rozsiane. Jedzenie ryb co najmniej raz w tygodniu lub od jednego do trzech razy w miesiącu, przy jednoczesnym, codziennym przyjmowaniu suplementów z olejem rybnym, może wpływać na zmniejszenie ryzyka zachorowania na tę chorobę.
- Potrzebne są dalsze badania, aby potwierdzić odkrycia i zbadać, w jaki sposób kwasy tłuszczowe omega-3 mogą wpływać na stany zapalne, metabolizm i funkcje nerwowe - dodaje dr Langer-Gould. Ryby takie jak łosoś, sardynki, pstrąg jeziorny i tuńczyk długopłetwy są ogólnie zalecane jako dobre źródło kwasów tłuszczowych omega-3.