Jesz tłuste ryby raz w tygodniu? Jeśli nie, popełniasz duży błąd

Naukowcy stwierdzili, że kwasy omega-3 zawarte w takich rybach, jak sardynka, łosoś czy tuńczyk mają korzystny wpływ na zdrowie. Jedzenie tłustych ryb nawet raz w tygodniu zmniejsza ryzyko zachorowania na stwardnienie rozsiane prawie o połowę - tak wynika z najnowszych badań.

Jedzenie ryb raz w tygodniu zapobiega poważnej chorobie.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marta Dragan
oprac.  Marta Dragan

Stwardnienie rozsiane jest chorobą ośrodkowego układu nerwowego, która wpływa na komunikację między mózgiem a innymi częściami ciała. W przypadku SM układ odpornościowy organizmu atakuje mielinę, tłustą białą substancję, która izoluje i chroni nerwy. To zakłóca sygnały między mózgiem a resztą ciała. Objawy stwardnienia rozsianego mogą obejmować zmęczenie, drętwienie, mrowienie lub trudności w chodzeniu. Pierwszy stadium objawów SM, trwające co najmniej 24 godziny, jest znane jako klinicznie izolowany zespół. Do tej pory nie wymyślono lekarstwa na SM.

W świetle ostatnich badań nad szeroką gamą korzyści zdrowotnych kwasów tłuszczowych omega-3 z ryb, naukowcy postanowili ustalić ich związek ze stwardnieniem rozsianym. - Wykazano, że spożywanie ryb zawierających kwasy tłuszczowe omega-3 przynosi wiele korzyści zdrowotnych - powiedziała autorka badania Annette Langer-Gould, doktor nauk medycznych z Kaiser Permanente Southern California w Pasadenie i członek American Academy of Neurology. - Chcieliśmy sprawdzić, czy prosta modyfikacja stylu życia, mająca na celu regularne spożywanie ryb i przyjmowanie suplementów z olejem z ryb, może zmniejszyć ryzyko zachorowania na SM - dodała.

Naukowcy wzięli pod lupę diety 1153 osób z różnych środowisk ze średnią wieku 36 lat. Zespół zapytał ankietowanych o to, jakie ryby i jak często jadły oraz czy przyjmowały suplementy z olejem rybnym. U osób, które jadły mniej ryb (mniej więcej u połowy grupy) zdiagnozowano jedną z postaci stwardnienia rozsianego - pierwszy, pojedynczy incydent objawów lub powtarzającą się formę. Osoby, które spożywały więcej ryb i suplementów z oleju z ryb miały o 45 proc. niższe ryzyko zachorowania na SM niż reszta grupy.

Uczestnicy badania najczęściej wskazywali, że jedli takie ryby, jak sardynki, krewetki, łosoś i tuńczyk. "Wysokie spożycie" określono, gdy te produkty stanowiły posiłek co najmniej raz w tygodniu lub trzy razy w miesiącu przy jednoczesnym zażywaniu suplementów z olejem z ryb. "Niskie spożycie" oznaczało jedzenie mniej niż jedną porcję ryby w miesiącu.

Opublikowane 2 marca b.r. wstępne badania, które zostaną przedstawione w dniach 21-27 kwietnia 2018 r. na 70. dorocznym spotkaniu American Academy of Neurology w Los Angeles, sugerują, że kwasy tłuszczowe omega-3 znajdujące się w rybach mogą obniżać ryzyko zachorowania na stwardnienie rozsiane. Jedzenie ryb co najmniej raz w tygodniu lub od jednego do trzech razy w miesiącu, przy jednoczesnym, codziennym przyjmowaniu suplementów z olejem rybnym, może wpływać na zmniejszenie ryzyka zachorowania na tę chorobę.

- Potrzebne są dalsze badania, aby potwierdzić odkrycia i zbadać, w jaki sposób kwasy tłuszczowe omega-3 mogą wpływać na stany zapalne, metabolizm i funkcje nerwowe - dodaje dr Langer-Gould. Ryby takie jak łosoś, sardynki, pstrąg jeziorny i tuńczyk długopłetwy są ogólnie zalecane jako dobre źródło kwasów tłuszczowych omega-3.

Zobacz też: Ryby najczęściej wybierane przez Polaków

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje