Jest tani i łatwo dostępny. Jego jedzenie może zmniejszyć ryzyko udaru nawet o 20 proc.
Jak dowiedli naukowcy - kobiety, które jedzą duże ilości brokułów, kalafiora i brukselki są mniej podatne na udary mózgu. Jak to możliwe?
Kobiety, które jadły trzy (lub więcej) porcji każdego rodzaju tych warzyw dziennie, miały znacznie zdrowsze naczynia krwionośne. W badaniu stwierdzono również, że w ogóle warzywa z grupy "krzyżowej" były szczególnie korzystne dla naszego zdrowia. Należą do nich między innymi właśnie brokuły, kalafior, jarmuż, rzepa, kiełki, czy kapustka bok choi.
Badanie przeprowadzone przez australijskich badaczy dotyczyło grubości ścianek tętnic szyjnych u kobiet. Te, jeśli mają powyżej określonej grubości, mogą ograniczyć przepływ krwi do mózgu i zwiększyć ryzyko udaru.
To pierwsze tego rodzaju badanie w historii, które ma na celu sprawdzenie, jak jedzenie niektórych warzyw może wpływać na nasze naczynia krwionośne.
Zobacz też: Jak gotować brokuły, żeby nie straciły witamin?
Badacze z University of Western Australia w Crawley rozdali kwestionariusze żywnościowe 954 kobietom w wieku 70 lat i starszych. Następnie wykonali badania ultrasonograficzne w celu pomiaru grubości ścianek tętnic szyjnych. U kobiet, które spożywały trzy lub więcej porcji warzyw dziennie, były one o 0,05 mm cieńsze niż tych, które warzyw w diecie nie uwzględniały.
Chociaż jest to minimalna różnica, zmniejszenie tej grubości o zaledwie 0,1 mm może zredukować ryzyko udaru nawet o jedną piątą! Badania opublikowane w Journal of the American Heart Association, również wykazały, że warzywa krzyżowe były szczególnie skuteczne w walce z udarami.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl