Jest tani i łatwo dostępny. Jego jedzenie może zmniejszyć ryzyko udaru nawet o 20 proc.

Jak dowiedli naukowcy - kobiety, które jedzą duże ilości brokułów, kalafiora i brukselki są mniej podatne na udary mózgu. Jak to możliwe?

Brokuły i kalafiory to idealna przekąska!
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Aleksandra Hangel

Kobiety, które jadły trzy (lub więcej) porcji każdego rodzaju tych warzyw dziennie, miały znacznie zdrowsze naczynia krwionośne. W badaniu stwierdzono również, że w ogóle warzywa z grupy "krzyżowej" były szczególnie korzystne dla naszego zdrowia. Należą do nich między innymi właśnie brokuły, kalafior, jarmuż, rzepa, kiełki, czy kapustka bok choi.

Badanie przeprowadzone przez australijskich badaczy dotyczyło grubości ścianek tętnic szyjnych u kobiet. Te, jeśli mają powyżej określonej grubości, mogą ograniczyć przepływ krwi do mózgu i zwiększyć ryzyko udaru.

To pierwsze tego rodzaju badanie w historii, które ma na celu sprawdzenie, jak jedzenie niektórych warzyw może wpływać na nasze naczynia krwionośne.

Zobacz też: Jak gotować brokuły, żeby nie straciły witamin?

Badacze z University of Western Australia w Crawley rozdali kwestionariusze żywnościowe 954 kobietom w wieku 70 lat i starszych. Następnie wykonali badania ultrasonograficzne w celu pomiaru grubości ścianek tętnic szyjnych. U kobiet, które spożywały trzy lub więcej porcji warzyw dziennie, były one o 0,05 mm cieńsze niż tych, które warzyw w diecie nie uwzględniały.

Chociaż jest to minimalna różnica, zmniejszenie tej grubości o zaledwie 0,1 mm może zredukować ryzyko udaru nawet o jedną piątą! Badania opublikowane w Journal of the American Heart Association, również wykazały, że warzywa krzyżowe były szczególnie skuteczne w walce z udarami.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu