Jest tani i łatwo dostępny. Jego jedzenie może zmniejszyć ryzyko udaru nawet o 20 proc.

Jak dowiedli naukowcy - kobiety, które jedzą duże ilości brokułów, kalafiora i brukselki są mniej podatne na udary mózgu. Jak to możliwe?

Jest tani i łatwo dostępny. Jego jedzenie może zmniejszyć ryzyko udaru nawet o 20 proc.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Aleksandra Hangel
6

Kobiety, które jadły trzy (lub więcej) porcji każdego rodzaju tych warzyw dziennie, miały znacznie zdrowsze naczynia krwionośne. W badaniu stwierdzono również, że w ogóle warzywa z grupy "krzyżowej" były szczególnie korzystne dla naszego zdrowia. Należą do nich między innymi właśnie brokuły, kalafior, jarmuż, rzepa, kiełki, czy kapustka bok choi.

Badanie przeprowadzone przez australijskich badaczy dotyczyło grubości ścianek tętnic szyjnych u kobiet. Te, jeśli mają powyżej określonej grubości, mogą ograniczyć przepływ krwi do mózgu i zwiększyć ryzyko udaru.

To pierwsze tego rodzaju badanie w historii, które ma na celu sprawdzenie, jak jedzenie niektórych warzyw może wpływać na nasze naczynia krwionośne.

Zobacz też: Jak gotować brokuły, żeby nie straciły witamin?

Badacze z University of Western Australia w Crawley rozdali kwestionariusze żywnościowe 954 kobietom w wieku 70 lat i starszych. Następnie wykonali badania ultrasonograficzne w celu pomiaru grubości ścianek tętnic szyjnych. U kobiet, które spożywały trzy lub więcej porcji warzyw dziennie, były one o 0,05 mm cieńsze niż tych, które warzyw w diecie nie uwzględniały.

Chociaż jest to minimalna różnica, zmniejszenie tej grubości o zaledwie 0,1 mm może zredukować ryzyko udaru nawet o jedną piątą! Badania opublikowane w Journal of the American Heart Association, również wykazały, że warzywa krzyżowe były szczególnie skuteczne w walce z udarami.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Tę herbatę rozsławił angielski hrabia. Obniża ciśnienie i pomaga się wyciszyć
Tę herbatę rozsławił angielski hrabia. Obniża ciśnienie i pomaga się wyciszyć