Jemy coraz mniej pieczywa. Co znajdziemy w chlebie?

Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że w ciągu ostatnich lat spadło spożycie pieczywa w Polsce. W przeliczeniu na osobę spożywamy go średnio 45 kilogramów rocznie, dla porównania w 1980 roku przeciętny Polak spożywał aż 100 kilogramów pieczywa w ciągu roku. Skąd taka zmiana w zachowaniach konsumentów? Czy kiedyś pieczywo rzeczywiście było lepszej jakości? Jak zmieniły się metody produkcji chleba na przestrzeni lat? Jakiego pieczywa szuka dzisiejszy konsument?

Sprzedawca ma obowiązek informowania konsumenta o składzie pieczywa.
Źródło zdjęć: © iStock.com
Katarzyna Gileta

W opinii publicznej panuje powszechne przekonanie, że kiedyś pieczywo było lepszej jakości. Wielu konsumentów uważa, że dzisiaj pieczywo zawiera ulepszacze i konserwanty. Jak jest naprawdę? Chleb należy do grupy żywności najmniej przetworzonej. Zawiera mało dodatków funkcyjnych i jest wytwarzany z naturalnych składników. Miażdżącą większość stanowią: mąka, woda, sól oraz w przypadku pieczywa pszennego - drożdże. - Okryte złą sławą polepszacze nie są dodawane do każdego pieczywa i nie są to substancje szkodliwe dla zdrowia – mówi Jarosław Marczuk, prezes fundacji Chleb to Zdrowie. -Typowym polepszaczem dodawanym do pieczywa jest kwas askorbinowy, czyli witamina C. Jej typowa dawka to 2-4 g/100 kg mąki. Dzięki niej poprawia się wygląd i objętość pieczywa pszennego – dodaje Jarosław Marczuk.

Wbrew obiegowej opinii nie znajdziemy w Polsce pieczywa zawierającego spulchniacze, poza chlebem Irlandzkim, który jest spulchniany sodą. Trudno nam będzie również znaleźć na sklepowych półkach pieczywo zawierające dodatek funkcyjny L-cysteinę. Aby sprawdzić jakość pieczywa, wystarczy poprosić sprzedawcę o wykaz składników z uwzględnieniem alergenów, wartości odżywczej, nazwy producenta i kraju pochodzenia. Wraz w wprowadzeniem obowiązku deklarowania składu, w tym również pieczywa luzem, sprzedawca ma obowiązek informowania konsumenta o jego składzie.

Jak dbamy o higienę i bezpieczeństwo produkcji?
Na przestrzeni ostatnich lat znacznie rozwinęła się technologia piekarska. Kiedyś pieczywo było robione ręcznie, dzisiaj piekarnie są w pełni zautomatyzowane i stosują nowoczesne rozwiązania, które gwarantują wydajność pracy i zapewniają bezpieczeństwo produktu. Nadal w nowoczesnych piekarniach dominują naturalne metody utrwalania pieczywa takie jak pasteryzacja, czyli technika, która polega na szybkim podgrzaniu produktu spożywczego, a następnie schłodzeniu.

Assortment of different healthy white, wholegrain and wholewheat sliced loaves of fresh bread sealed in plastic bags ready to be distributed in a food drive, full frame overhead view
© iStock.com

Inną naturalną metodą konserwacji produktu jest studzenie i pakowanie chleba w pomieszczeniach o podwyższonych standardach czystości tzw. cleanroom’ach. W ramach zwiększenia kontroli bezpieczeństwa i czystości, producenci mają obowiązek wdrożenia systemu HACCP. W ramach systemu określa się punkty krytyczne i kontrolne, które redukują możliwość pojawienia się ewentualnych zagrożeń. Zabrania się na przykład wnoszenia do pomieszczeń produkcyjnych szklanych naczyń, aby wykluczyć ryzyko, że w wypadku stłuczenia, kawałki szkła mogłyby dostać się do produktu.

Powszechne stały się również detektory do wykrywania kawałków metalu, które w przeszłości zdarzało nam się znajdować w chlebie. Znacznej poprawie uległy warunki sanitarne i higieniczne. Jeszcze w latach osiemdziesiątych i dziewiędziesiątych było powszechne palenie tytoniu w pomieszczeniach produkcyjnych przez pracowników. Dzisiaj jest to niedopuszczalne, pracownicy mają przygotowane specjalne pomieszczenia, w których mogą palić, szatnie w których zakładają obowiązkową odzież ochronną i dezynfekują ręce przed wejściem do pomieszczeń produkcyjnych.

Jakiego pieczywa szuka dzisiejszy konsument?

W ciągu ostatnich lat obserwujemy znaczący wzrost asortymentu w piekarniach, Polacy poza tradycyjnym polskim pieczywem zaczęli sięgać po produkty, które przyszły do nas z Zachodu. Coraz częściej kupujemy pieczywo typowe dla innych krajów tj. bagietki, foccacie, croissanty. Znacznie zmieniło się tempo naszego życia, co z kolei wpłynęło na zmianę naszych zachowań konsumenckich. Dzisiaj nie kupujemy dużych bochenków chleba, ale pieczywo na wagę i w dodatku krojone. Coraz częściej sięgamy po gotowe produkty z pieczywa jak kanapki, bo zwyczajnie brakuje nam czasu na przygotowanie śniadań.

Zobacz wideo: Fakty i mity o pieczywie z ciasta mrożonego

Wybrane dla Ciebie

Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie