Jemy coraz mniej pieczywa. Co znajdziemy w chlebie?

Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że w ciągu ostatnich lat spadło spożycie pieczywa w Polsce. W przeliczeniu na osobę spożywamy go średnio 45 kilogramów rocznie, dla porównania w 1980 roku przeciętny Polak spożywał aż 100 kilogramów pieczywa w ciągu roku. Skąd taka zmiana w zachowaniach konsumentów? Czy kiedyś pieczywo rzeczywiście było lepszej jakości? Jak zmieniły się metody produkcji chleba na przestrzeni lat? Jakiego pieczywa szuka dzisiejszy konsument?

Sprzedawca ma obowiązek informowania konsumenta o składzie pieczywa.
Źródło zdjęć: © iStock.com
Katarzyna Gileta

W opinii publicznej panuje powszechne przekonanie, że kiedyś pieczywo było lepszej jakości. Wielu konsumentów uważa, że dzisiaj pieczywo zawiera ulepszacze i konserwanty. Jak jest naprawdę? Chleb należy do grupy żywności najmniej przetworzonej. Zawiera mało dodatków funkcyjnych i jest wytwarzany z naturalnych składników. Miażdżącą większość stanowią: mąka, woda, sól oraz w przypadku pieczywa pszennego - drożdże. - Okryte złą sławą polepszacze nie są dodawane do każdego pieczywa i nie są to substancje szkodliwe dla zdrowia – mówi Jarosław Marczuk, prezes fundacji Chleb to Zdrowie. -Typowym polepszaczem dodawanym do pieczywa jest kwas askorbinowy, czyli witamina C. Jej typowa dawka to 2-4 g/100 kg mąki. Dzięki niej poprawia się wygląd i objętość pieczywa pszennego – dodaje Jarosław Marczuk.

Wbrew obiegowej opinii nie znajdziemy w Polsce pieczywa zawierającego spulchniacze, poza chlebem Irlandzkim, który jest spulchniany sodą. Trudno nam będzie również znaleźć na sklepowych półkach pieczywo zawierające dodatek funkcyjny L-cysteinę. Aby sprawdzić jakość pieczywa, wystarczy poprosić sprzedawcę o wykaz składników z uwzględnieniem alergenów, wartości odżywczej, nazwy producenta i kraju pochodzenia. Wraz w wprowadzeniem obowiązku deklarowania składu, w tym również pieczywa luzem, sprzedawca ma obowiązek informowania konsumenta o jego składzie.

Jak dbamy o higienę i bezpieczeństwo produkcji?
Na przestrzeni ostatnich lat znacznie rozwinęła się technologia piekarska. Kiedyś pieczywo było robione ręcznie, dzisiaj piekarnie są w pełni zautomatyzowane i stosują nowoczesne rozwiązania, które gwarantują wydajność pracy i zapewniają bezpieczeństwo produktu. Nadal w nowoczesnych piekarniach dominują naturalne metody utrwalania pieczywa takie jak pasteryzacja, czyli technika, która polega na szybkim podgrzaniu produktu spożywczego, a następnie schłodzeniu.

Assortment of different healthy white, wholegrain and wholewheat sliced loaves of fresh bread sealed in plastic bags ready to be distributed in a food drive, full frame overhead view
© iStock.com

Inną naturalną metodą konserwacji produktu jest studzenie i pakowanie chleba w pomieszczeniach o podwyższonych standardach czystości tzw. cleanroom’ach. W ramach zwiększenia kontroli bezpieczeństwa i czystości, producenci mają obowiązek wdrożenia systemu HACCP. W ramach systemu określa się punkty krytyczne i kontrolne, które redukują możliwość pojawienia się ewentualnych zagrożeń. Zabrania się na przykład wnoszenia do pomieszczeń produkcyjnych szklanych naczyń, aby wykluczyć ryzyko, że w wypadku stłuczenia, kawałki szkła mogłyby dostać się do produktu.

Powszechne stały się również detektory do wykrywania kawałków metalu, które w przeszłości zdarzało nam się znajdować w chlebie. Znacznej poprawie uległy warunki sanitarne i higieniczne. Jeszcze w latach osiemdziesiątych i dziewiędziesiątych było powszechne palenie tytoniu w pomieszczeniach produkcyjnych przez pracowników. Dzisiaj jest to niedopuszczalne, pracownicy mają przygotowane specjalne pomieszczenia, w których mogą palić, szatnie w których zakładają obowiązkową odzież ochronną i dezynfekują ręce przed wejściem do pomieszczeń produkcyjnych.

Jakiego pieczywa szuka dzisiejszy konsument?

W ciągu ostatnich lat obserwujemy znaczący wzrost asortymentu w piekarniach, Polacy poza tradycyjnym polskim pieczywem zaczęli sięgać po produkty, które przyszły do nas z Zachodu. Coraz częściej kupujemy pieczywo typowe dla innych krajów tj. bagietki, foccacie, croissanty. Znacznie zmieniło się tempo naszego życia, co z kolei wpłynęło na zmianę naszych zachowań konsumenckich. Dzisiaj nie kupujemy dużych bochenków chleba, ale pieczywo na wagę i w dodatku krojone. Coraz częściej sięgamy po gotowe produkty z pieczywa jak kanapki, bo zwyczajnie brakuje nam czasu na przygotowanie śniadań.

Zobacz wideo: Fakty i mity o pieczywie z ciasta mrożonego

Wybrane dla Ciebie

Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg