Trwa ładowanie...

Jem owoce i tyje! Gdzie leży przyczyna

Bo fruktoza, bo wysoki indeks glikemiczny, bo dużo kalorii… Wiele osób usuwa owoce z diety z obawy przed tyciem. Jednak owoce bogate są w witaminy i błonnik, których zdrowy wpływ na organizm jest niezastąpiony. Co zrobić, kiedy stragany uginają się od sezonowych owoców, obawiamy się przybrania na wadze?

Jem owoce i tyje! Gdzie leży przyczynaŹródło: 123RF
d2tv4bx
d2tv4bx

Fruktoza, przyczyna tycia?

Owoc owocowi nierówny i nie można jednoznacznie stwierdzić, czy są one przyczyną tycia. Swoją słodycz zawdzięczają zawartości cukru - fruktozy. Wiele osób obawia się, że zajadanie się owocami może powodować przyrost masy ciała. Jeden średni banan może zawierać nawet 15 g cukru, czyli 3 łyżeczki, a średnie jabłko nawet 5 g więcej. Są to znaczne ilości, które w nadmiernych ilościach mogą wpływać na przyrost masy ciała.

Dzięki owocom też się chudnie

Zawartość węglowodanów w owocach nie powinna jednak wpływać na całkowite wykluczenie ich z diety. Nawet jeśli zawartość fruktozy w nich jest wysoka, to owoce zawsze będą zdrową przekąską. Zawierają wiele wartościowych składników dla organizmu, dlatego są nieodłączną częścią zbilansowanej diety. Jeśli na co dzień zajadamy się słodyczami, możemy zamienić je na owoce. Banan zawiera mniej cukru niż tabliczka czekolady. Jednak zaspokoi on potrzebę sięgania po słodkości. Poza tym banany są źródłem błonnika, który wspomaga odchudzanie.

Zobacz także: Jak pozbyć się chemii z owoców?:

A co z indeksem glikemicznym?

Owoce takie jak banany czy winogrona mają wysoki indeks glikemiczny. Po ich spożyciu poziom insuliny szybko rośnie, a następnie gwałtownie spada. Efektem tego jest szybsze odczuwanie głodu i podjadanie. Będąc na diecie, warto więc sięgać po owoce o niskim indeksie glikemicznym. Są to na przykład jabłka i śliwki, które trawimy znacznie dłużej. Dzięki temu w organizmie odkłada się mniej cukru w formie tkanki tłuszczowej.

Owoce dostarczają nam cukrów prostych, dlatego warto po nie sięgać w pierwszej części dnia. Rano dodadzą nam energii. Po południu i wieczorem metabolizm jest spowolniony, dlatego wtedy cukry proste zostaną zmagazynowane pod postacią tkanki tłuszczowej.

Dziennie powinniśmy spożywać 5 porcji warzyw i owoców. Porcja to 100 g, czyli mniej więcej tyle ile mieści się w dłoni. Owoce oprócz fruktozy, zawierają cenne składniki odżywcze. Nawet przechodząc na dietę odchudzającą, nie można całkowicie rezygnować z ich spożywania.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2tv4bx
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2tv4bx
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj