Istnieje wiele odmian, więc każdy znajdzie coś dla siebie
Ile odmian jabłek, tyle smaków. Mamy więc odmiany deserowe, słodkie, kwaskowate - przeróżne. Jeśli nie przepadamy za słodko-kwaskowatym smakiem, charakterystycznym dla większości odmian, może zasmakują wam zielone twarde, kwaśne jabłka. Słowem - jabłek ci u nas dostatek.
Są tanie, dostępne przez cały rok i można je długo przechowywać
Nawet gdy nie trwa na nie promocja, jabłka są bardzo tanim i łatwo dostępnym owocem. Nie ma też większej filozofii w ich przechowywaniu. To dlatego właśnie jabłka są wdzięcznym, smacznym i nietrudnym do przygotowania owocem. Zawsze możemy je dorzucić do ciasta, zrobić z nich dżem czy kompot.
Można je przygotować na wiele sposobów
Można, ale nie trzeba. Wiele z nas kupuje jabłka, by spożyć je na surowo. Jabłka są doskonałym dodatkiem do wypieków i deserów, a możliwości ich przetworzenia są właściwie nieograniczone. Prócz oczywistych przysmaków jak dżemy, powidła czy kompot, owoce te doskonale nadadzą się do urozmaicenia dań obiadowych, zwłaszcza mięsnych.
Są po prostu zdrowe
Najprościej jest spożyć jabłko na surowo, ze skórką, oczywiście po uprzednim umyciu. I tak właśnie jest najzdrowiej. Zawarte w skórce jabłka flawonoidy zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego. Jabłka są też doskonałym źródłem błonnika, który wspomaga trawienie i reguluje pracę jelit. Owoce są też źródłem m. in. witaminy C i wielu witamin z grupy B.
Są nieszkodliwe dla figury
Co prawda zawierają spore ilości cukrów prostych, dlatego - tak jak ze wszystkim - należy zachować pewien umiar w ich jedzeniu. Natomiast kaloryczność średniej wielkości jabłka wynosi tylko ok. 50-80 kalorii. Dla porównania - przeciętny czekoladowy batonik to zwykle ok. 270-300 kalorii.
To po który słodki przysmak sięgniesz?