5 POWODÓW, ABY JEŚĆ JABŁKA

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 5Istnieje wiele odmian, więc każdy znajdzie coś dla siebie

Obraz
© 123RF

Ile odmian jabłek, tyle smaków. Mamy więc odmiany deserowe, słodkie, kwaskowate - przeróżne. Jeśli nie przepadamy za słodko-kwaskowatym smakiem, charakterystycznym dla większości odmian, może zasmakują wam zielone twarde, kwaśne jabłka. Słowem - jabłek ci u nas dostatek.

/ 5Są tanie, dostępne przez cały rok i można je długo przechowywać

Obraz
© 123RF

Nawet gdy nie trwa na nie promocja, jabłka są bardzo tanim i łatwo dostępnym owocem. Nie ma też większej filozofii w ich przechowywaniu. To dlatego właśnie jabłka są wdzięcznym, smacznym i nietrudnym do przygotowania owocem. Zawsze możemy je dorzucić do ciasta, zrobić z nich dżem czy kompot.

/ 5Można je przygotować na wiele sposobów

Obraz
© 123RF

Można, ale nie trzeba. Wiele z nas kupuje jabłka, by spożyć je na surowo. Jabłka są doskonałym dodatkiem do wypieków i deserów, a możliwości ich przetworzenia są właściwie nieograniczone. Prócz oczywistych przysmaków jak dżemy, powidła czy kompot, owoce te doskonale nadadzą się do urozmaicenia dań obiadowych, zwłaszcza mięsnych.

/ 5Są po prostu zdrowe

Obraz
© 123RF

Najprościej jest spożyć jabłko na surowo, ze skórką, oczywiście po uprzednim umyciu. I tak właśnie jest najzdrowiej. Zawarte w skórce jabłka flawonoidy zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego. Jabłka są też doskonałym źródłem błonnika, który wspomaga trawienie i reguluje pracę jelit. Owoce są też źródłem m. in. witaminy C i wielu witamin z grupy B.

/ 5Są nieszkodliwe dla figury

Obraz
© 123RF

Co prawda zawierają spore ilości cukrów prostych, dlatego - tak jak ze wszystkim - należy zachować pewien umiar w ich jedzeniu. Natomiast kaloryczność średniej wielkości jabłka wynosi tylko ok. 50-80 kalorii. Dla porównania - przeciętny czekoladowy batonik to zwykle ok. 270-300 kalorii.

To po który słodki przysmak sięgniesz?

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji