Jedzmy pieczarki na zdrowie!

Szacuje się, że co czwarta pieczarka w Europie pochodzi z Polski. Tych popularnych grzybów nie powinno zabraknąć w naszym menu nie tylko dlatego, że są łatwo dostępne i smaczne, ale również ze względu na ich wartości odżywcze.

Jedzmy pieczarki na zdrowie!
Źródło zdjęć: © 123RF

Różnorodność przepisów z pieczarkami w roli głównej

Choć niektórzy widzą w nich tylko dodatek do pizzy, grzyby te mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Stanowią znakomite uzupełnienie wielu dań: pieczonych mięs, zapiekanek, a krokiety z pieczarkami i kukurydzą to oryginalna alternatywa dla tych z mięsem lub kapustą. Idealnie wpisują się również w imprezowe menu - duszone w winie lub obsmażone w delikatnej panierce są smakowitą i treściwą przekąską.

Właściwości zdrowotne

Obok wielu możliwości przyrządzenia tych produktów, warto sięgać po nie również ze względu na ich pozytywny wpływ na nasz organizm i zdrowie. Pieczarki są doskonałym źródłem takich minerałów, jak potas, fosfor, miedź i selen. Można również odnaleźć w nich magnez, żelazo i cynk, ale w mniejszych ilościach.

Udowodniono, że pieczarki wspomagają metabolizm, ponieważ zawierają bardzo dużo błonnika pokarmowego oraz dobrze przyswajalnego białka i witamin. Produkty te zaleca się również osobom na diecie. Doskonale sprawdzą się jako alternatywa dla ociekającego tłuszczem kotleta. Pieczarki nie zawierają szkodliwego dla naszego organizmu cholesterolu, są za to wyjątkowo mało kaloryczne - 100 g to zaledwie 20 kalorii. Badania potwierdzają, że dieta oparta na tych grzybach to skuteczniejsza droga do pozbycia się zbędnych kilogramów, a także ochrona przed efektem jo-jo.

Pieczarki wzmacniają również układ immunologiczny, co jest szczególnie istotne w okresie jesienno-zimowym, gdy odporność spada a zachorowalność na przeziębienie i grypę jest najwyższa. Ba­da­nia prze­pro­wa­dzo­ne na Uniwersytecie na Florydzie wy­ka­za­ły, że co­dzien­na por­cja grzy­bów wzmacnia od­por­ność i zdol­no­ści sa­mo­na­praw­cze or­ga­ni­zmu - jest to za­słu­ga m.in. se­le­nu. Ten skład­nik mi­ne­ral­ny wpły­wa na zwięk­sze­nie się licz­by prze­ciw­ciał, a także ha­mu­je na­mna­ża­nie się drob­no­ustro­jów cho­ro­bo­twór­czych.

Dzięki sporej zawartości witaminy D, odpowiednia ilość pieczarek w jadłospisie uzupełnia jej niedobór także w okresie, gdy brakuje nam promieni słonecznych. Badania specjalistów przy Uniwersyteckim Centrum Medycznym w Bostonie dowiodły, że jedzenie sproszkowanych, suszonych grzybów jest w tym zakresie równie skuteczne, co zażywanie suplementów diety. Z kolei dzięki sporej dawce witaminy B12, regularne spożywanie tych grzybów znacznie poprawia pamięć i zdolność skupiania się. Wiąże się z tym również mniejsze ryzyko zachorowalność na Alzheimera - nawet o 70 proc.

Te niepozorne produkty spożywcze to także cenne źródło kwasu foliowego, którego niedobór przyczynia się do za­ha­mo­wa­nia wzro­stu i od­bu­do­wy ko­mó­rek or­ga­ni­zmu, ane­mii, za­bu­rze­nia tra­wie­nia, nie­do­ży­wie­nia, częstych bie­gun­ek, stanów za­pal­ne błony ślu­zo­wej jamy ust­nej i ję­zy­ka, a także wystąpienia bólu głowy i migren. Zwią­zek ten od­gry­wa też ważną rolę w pra­wi­dło­wym roz­wo­ju płodu.

Ekstrakt z tych grzybów ma właściwości antynowotworowe, które od dawna wykorzystywane są w medycynie niekonwencjonalnej Dalekiego Wschodu. Ich użycie w celu zmniejszenia ryzyka zachorowalności na raka potwierdziły badania za­chod­nich na­ukow­ców. Wszystko dzięki obec­no­ści w ich skła­dzie po­li­sa­cha­ry­dów grzy­bo­wych i ter­pe­nów. Odpowiednie enzymy hamują bowiem rozwój komórek nowotworowych. Szczególne znaczenie ma wy­ciąg z bia­łych pie­cza­rek, który może odegrać kluczową rolę w za­po­bie­ga­niu ra­ko­wi pier­si oraz pro­sta­ty.

Pieczarki nie dla wszystkich

Grzyby te mają niestety jedną wadę, która może skutecznie wykluczyć je z diety. Są ciężkostrawne, dlatego osoby z problemami gastrycznymi powinny ograniczyć ich używanie lub wprowadzić inne lekkostrawne dodatki, aby zminimalizować niekorzystne działanie pieczarek.

mp/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory