Jedzmy pieczarki na zdrowie!

Szacuje się, że co czwarta pieczarka w Europie pochodzi z Polski. Tych popularnych grzybów nie powinno zabraknąć w naszym menu nie tylko dlatego, że są łatwo dostępne i smaczne, ale również ze względu na ich wartości odżywcze.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Różnorodność przepisów z pieczarkami w roli głównej

Choć niektórzy widzą w nich tylko dodatek do pizzy, grzyby te mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Stanowią znakomite uzupełnienie wielu dań: pieczonych mięs, zapiekanek, a krokiety z pieczarkami i kukurydzą to oryginalna alternatywa dla tych z mięsem lub kapustą. Idealnie wpisują się również w imprezowe menu - duszone w winie lub obsmażone w delikatnej panierce są smakowitą i treściwą przekąską.

Właściwości zdrowotne

Obok wielu możliwości przyrządzenia tych produktów, warto sięgać po nie również ze względu na ich pozytywny wpływ na nasz organizm i zdrowie. Pieczarki są doskonałym źródłem takich minerałów, jak potas, fosfor, miedź i selen. Można również odnaleźć w nich magnez, żelazo i cynk, ale w mniejszych ilościach.

Udowodniono, że pieczarki wspomagają metabolizm, ponieważ zawierają bardzo dużo błonnika pokarmowego oraz dobrze przyswajalnego białka i witamin. Produkty te zaleca się również osobom na diecie. Doskonale sprawdzą się jako alternatywa dla ociekającego tłuszczem kotleta. Pieczarki nie zawierają szkodliwego dla naszego organizmu cholesterolu, są za to wyjątkowo mało kaloryczne - 100 g to zaledwie 20 kalorii. Badania potwierdzają, że dieta oparta na tych grzybach to skuteczniejsza droga do pozbycia się zbędnych kilogramów, a także ochrona przed efektem jo-jo.

Pieczarki wzmacniają również układ immunologiczny, co jest szczególnie istotne w okresie jesienno-zimowym, gdy odporność spada a zachorowalność na przeziębienie i grypę jest najwyższa. Ba­da­nia prze­pro­wa­dzo­ne na Uniwersytecie na Florydzie wy­ka­za­ły, że co­dzien­na por­cja grzy­bów wzmacnia od­por­ność i zdol­no­ści sa­mo­na­praw­cze or­ga­ni­zmu - jest to za­słu­ga m.in. se­le­nu. Ten skład­nik mi­ne­ral­ny wpły­wa na zwięk­sze­nie się licz­by prze­ciw­ciał, a także ha­mu­je na­mna­ża­nie się drob­no­ustro­jów cho­ro­bo­twór­czych.

Dzięki sporej zawartości witaminy D, odpowiednia ilość pieczarek w jadłospisie uzupełnia jej niedobór także w okresie, gdy brakuje nam promieni słonecznych. Badania specjalistów przy Uniwersyteckim Centrum Medycznym w Bostonie dowiodły, że jedzenie sproszkowanych, suszonych grzybów jest w tym zakresie równie skuteczne, co zażywanie suplementów diety. Z kolei dzięki sporej dawce witaminy B12, regularne spożywanie tych grzybów znacznie poprawia pamięć i zdolność skupiania się. Wiąże się z tym również mniejsze ryzyko zachorowalność na Alzheimera - nawet o 70 proc.

Te niepozorne produkty spożywcze to także cenne źródło kwasu foliowego, którego niedobór przyczynia się do za­ha­mo­wa­nia wzro­stu i od­bu­do­wy ko­mó­rek or­ga­ni­zmu, ane­mii, za­bu­rze­nia tra­wie­nia, nie­do­ży­wie­nia, częstych bie­gun­ek, stanów za­pal­ne błony ślu­zo­wej jamy ust­nej i ję­zy­ka, a także wystąpienia bólu głowy i migren. Zwią­zek ten od­gry­wa też ważną rolę w pra­wi­dło­wym roz­wo­ju płodu.

Ekstrakt z tych grzybów ma właściwości antynowotworowe, które od dawna wykorzystywane są w medycynie niekonwencjonalnej Dalekiego Wschodu. Ich użycie w celu zmniejszenia ryzyka zachorowalności na raka potwierdziły badania za­chod­nich na­ukow­ców. Wszystko dzięki obec­no­ści w ich skła­dzie po­li­sa­cha­ry­dów grzy­bo­wych i ter­pe­nów. Odpowiednie enzymy hamują bowiem rozwój komórek nowotworowych. Szczególne znaczenie ma wy­ciąg z bia­łych pie­cza­rek, który może odegrać kluczową rolę w za­po­bie­ga­niu ra­ko­wi pier­si oraz pro­sta­ty.

Pieczarki nie dla wszystkich

Grzyby te mają niestety jedną wadę, która może skutecznie wykluczyć je z diety. Są ciężkostrawne, dlatego osoby z problemami gastrycznymi powinny ograniczyć ich używanie lub wprowadzić inne lekkostrawne dodatki, aby zminimalizować niekorzystne działanie pieczarek.

mp/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem