WAŻNE
TERAZ

Immunitet Ziobry. Jest decyzja komisji

Świderki, kokardki, a może rurki? Zobacz, jak prawidłowo wybrać i przygotować makaron na sałatkę.

To od kształtu makaronu może zależeć to, czy twoja sałatka wybije się ponad przeciętną i podbije serca twojej rodziny i znajomych. To nie żart! Sprawdź nasze porady.

Sałatka makaronowaSałatka makaronowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA

Sałatka makaronowa doskonale sprawdza się na pikniku, imprezie ze znajomymi czy jako dodatek do dań z grilla. Jednak nie wszystkie sałatki są sobie równe, a głównym winowajcą często jest właśnie sam makaron.

Jaki kształt wybrać?

Świderki, znane też pod włoską nazwą fusilli, doskonale sprawdzą się w sałatce, ponieważ ich kształt utrudnia słynięcie sosu, czy dressingu, co pozwala na zatrzymanie większej jego ilości. Podobnie jest z kokardkami, czy rurkami oraz innymi makaronami, o nieregularnym kształcie z rowkami i ząbkami. Unikać należy spaghetti, nitek i innych makaronów o gładkiej powierzchni.

Makaron suszony czy świeży?

Znacznie lepiej użyć zwykłego suszonego makaronu niż jego świeżego odpowiednika. Świeży makaron doskonale nada się do gorących dań, np. Spaghetti bolognese. Jest on jednak zbyt delikatny do sałatki, którą będziemy wielokrotnie mieszali i długo przechowywali w lodówce. Warto również zadbać o to, aby nasz makaron był dobrej jakości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Włoska sałatka z makaronem. Ekspresowy obiad

Makaron koniecznie al dente

Makaron do sałatki powinien być lekko niedogotowany, czyli jak mawiają włosi al dente. Makaron chłodnie sos i majonez dodawany do sałatki i jeśli będziemy gotowali go zbyt długo, to po dodaniu dressingu będzie on po prostu zbyt miękki i rozmokły.

Kiedy dodać dressing?

Dressing powinno się dodać, kiedy makaron osiągnie temperaturę pokojową. Wówczas wsiąknie on trochę sosu, który wzbogaci smak sałatki, ale nie straci swojego kształtu ani nie rozmoknie.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce