Świderki, kokardki, a może rurki? Zobacz, jak prawidłowo wybrać i przygotować makaron na sałatkę.

To od kształtu makaronu może zależeć to, czy twoja sałatka wybije się ponad przeciętną i podbije serca twojej rodziny i znajomych. To nie żart! Sprawdź nasze porady.

Sałatka makaronowaSałatka makaronowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA

Sałatka makaronowa doskonale sprawdza się na pikniku, imprezie ze znajomymi czy jako dodatek do dań z grilla. Jednak nie wszystkie sałatki są sobie równe, a głównym winowajcą często jest właśnie sam makaron.

Jaki kształt wybrać?

Świderki, znane też pod włoską nazwą fusilli, doskonale sprawdzą się w sałatce, ponieważ ich kształt utrudnia słynięcie sosu, czy dressingu, co pozwala na zatrzymanie większej jego ilości. Podobnie jest z kokardkami, czy rurkami oraz innymi makaronami, o nieregularnym kształcie z rowkami i ząbkami. Unikać należy spaghetti, nitek i innych makaronów o gładkiej powierzchni.

Makaron suszony czy świeży?

Znacznie lepiej użyć zwykłego suszonego makaronu niż jego świeżego odpowiednika. Świeży makaron doskonale nada się do gorących dań, np. Spaghetti bolognese. Jest on jednak zbyt delikatny do sałatki, którą będziemy wielokrotnie mieszali i długo przechowywali w lodówce. Warto również zadbać o to, aby nasz makaron był dobrej jakości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Włoska sałatka z makaronem. Ekspresowy obiad

Makaron koniecznie al dente

Makaron do sałatki powinien być lekko niedogotowany, czyli jak mawiają włosi al dente. Makaron chłodnie sos i majonez dodawany do sałatki i jeśli będziemy gotowali go zbyt długo, to po dodaniu dressingu będzie on po prostu zbyt miękki i rozmokły.

Kiedy dodać dressing?

Dressing powinno się dodać, kiedy makaron osiągnie temperaturę pokojową. Wówczas wsiąknie on trochę sosu, który wzbogaci smak sałatki, ale nie straci swojego kształtu ani nie rozmoknie.

Wybrane dla Ciebie

Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane