Świderki, kokardki, a może rurki? Zobacz, jak prawidłowo wybrać i przygotować makaron na sałatkę.
To od kształtu makaronu może zależeć to, czy twoja sałatka wybije się ponad przeciętną i podbije serca twojej rodziny i znajomych. To nie żart! Sprawdź nasze porady.
Sałatka makaronowa doskonale sprawdza się na pikniku, imprezie ze znajomymi czy jako dodatek do dań z grilla. Jednak nie wszystkie sałatki są sobie równe, a głównym winowajcą często jest właśnie sam makaron.
Jaki kształt wybrać?
Świderki, znane też pod włoską nazwą fusilli, doskonale sprawdzą się w sałatce, ponieważ ich kształt utrudnia słynięcie sosu, czy dressingu, co pozwala na zatrzymanie większej jego ilości. Podobnie jest z kokardkami, czy rurkami oraz innymi makaronami, o nieregularnym kształcie z rowkami i ząbkami. Unikać należy spaghetti, nitek i innych makaronów o gładkiej powierzchni.
Makaron suszony czy świeży?
Znacznie lepiej użyć zwykłego suszonego makaronu niż jego świeżego odpowiednika. Świeży makaron doskonale nada się do gorących dań, np. Spaghetti bolognese. Jest on jednak zbyt delikatny do sałatki, którą będziemy wielokrotnie mieszali i długo przechowywali w lodówce. Warto również zadbać o to, aby nasz makaron był dobrej jakości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Włoska sałatka z makaronem. Ekspresowy obiad
Makaron koniecznie al dente
Makaron do sałatki powinien być lekko niedogotowany, czyli jak mawiają włosi al dente. Makaron chłodnie sos i majonez dodawany do sałatki i jeśli będziemy gotowali go zbyt długo, to po dodaniu dressingu będzie on po prostu zbyt miękki i rozmokły.
Kiedy dodać dressing?
Dressing powinno się dodać, kiedy makaron osiągnie temperaturę pokojową. Wówczas wsiąknie on trochę sosu, który wzbogaci smak sałatki, ale nie straci swojego kształtu ani nie rozmoknie.