Świderki, kokardki, a może rurki? Zobacz, jak prawidłowo wybrać i przygotować makaron na sałatkę.

To od kształtu makaronu może zależeć to, czy twoja sałatka wybije się ponad przeciętną i podbije serca twojej rodziny i znajomych. To nie żart! Sprawdź nasze porady.

Sałatka makaronowaSałatka makaronowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA

Sałatka makaronowa doskonale sprawdza się na pikniku, imprezie ze znajomymi czy jako dodatek do dań z grilla. Jednak nie wszystkie sałatki są sobie równe, a głównym winowajcą często jest właśnie sam makaron.

Jaki kształt wybrać?

Świderki, znane też pod włoską nazwą fusilli, doskonale sprawdzą się w sałatce, ponieważ ich kształt utrudnia słynięcie sosu, czy dressingu, co pozwala na zatrzymanie większej jego ilości. Podobnie jest z kokardkami, czy rurkami oraz innymi makaronami, o nieregularnym kształcie z rowkami i ząbkami. Unikać należy spaghetti, nitek i innych makaronów o gładkiej powierzchni.

Makaron suszony czy świeży?

Znacznie lepiej użyć zwykłego suszonego makaronu niż jego świeżego odpowiednika. Świeży makaron doskonale nada się do gorących dań, np. Spaghetti bolognese. Jest on jednak zbyt delikatny do sałatki, którą będziemy wielokrotnie mieszali i długo przechowywali w lodówce. Warto również zadbać o to, aby nasz makaron był dobrej jakości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Włoska sałatka z makaronem. Ekspresowy obiad

Makaron koniecznie al dente

Makaron do sałatki powinien być lekko niedogotowany, czyli jak mawiają włosi al dente. Makaron chłodnie sos i majonez dodawany do sałatki i jeśli będziemy gotowali go zbyt długo, to po dodaniu dressingu będzie on po prostu zbyt miękki i rozmokły.

Kiedy dodać dressing?

Dressing powinno się dodać, kiedy makaron osiągnie temperaturę pokojową. Wówczas wsiąknie on trochę sosu, który wzbogaci smak sałatki, ale nie straci swojego kształtu ani nie rozmoknie.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna