Jedzenie coraz droższe. Ile zapłacisz za schabowego?

Masło do niedawna kosztowało 4 zł, dziś już 7. Podrożały też inne produkty - cukier, ser, wędlina czy mięso. Kilogram schabu kosztuje już nawet 25 zł, to 12 zł więcej niż w ubiegłym roku. To odbija się na naszych portfelach i wpływa na codzienne menu. Sprawdzamy więc, ile kosztuje przygotowanie domowego obiadu dla czterech osób. A może bardziej opłaca się zjedzenie obiadu w barze mlecznym lub restauracji z tradycyjną kuchnią?

Tradycyjny zestaw obiadowy w polskim domu to kotlet schabowy, ziemniaki i surówka.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Skąd te podwyżki?

Klasyczny polski zestaw obiadowy to kotlet schabowy w panierce, ziemniaki i surówka. W ubiegłym roku za kilogram surowego schabu bez kości płaciliśmy ok. 13 złotych. Obecnie ceny mięsa wahają się od 17 do 25 złotych. Najmniej wydamy w sieci delikatesów Piotr i Paweł, gdzie kilogram schabu kosztuje 16,50 zł oraz w Intermarche (16,99 zł). W Tesco cena wynosi 17,84 zł., a w Lewiatanie i E.Leclerc 18,99 zł.

Skąd te podwyżki? Wpływ na to miał przede wszystkim rozprzestrzeniający się pomór świń. Aby przygotować obiad dla czterech osób, potrzebujemy ok. 400 g schabu. Zapłacimy za niego ok. 7 zł. Koszt kilograma ziemniaków na bazarku lub w sklepie wynosi mniej więcej 1,5 zł. Do tego ulubiona surówka. Niestety warzywa również podrożały, ponieważ ulewne deszcze i silne wiatry zniszczyły wiele upraw. Przygotowanie jarzynki dla czteroosobowej rodziny z marchewki lub buraczków to koszt ok. 5 zł.

Obraz
© iStock.com

Podsumujmy. Na podstawowe składniki, potrzebne do przygotowania drugiego dania, wydamy ok. 13,5 zł. W zależności od tego, gdzie robimy zakupy, ceny poszczególnych produktów mogą być różne. Warto wybierać osiedlowe sklepiki i bazarki, gdzie mamy pewność, że wszystko jest świeże i smaczne. Jednak nie należy pomijać supermarketów, w nich także znajdziemy tanie, ale dobre jakościowo produkty.

Obiad w domu czy w restauracji?

A może lepszym rozwiązaniem będzie zabranie rodziny na posiłek do baru mlecznego lub restauracji, oferującej pyszne, domowe jedzenie? Na pewno będzie szybciej i bez bałaganu w kuchni. Sprawdźmy, czy wzrost cen mięsa wieprzowego oraz pozostałych produktów przełożył się na podwyżki w lokalach gastronomicznych.

W barze "Palce Lizać" w Krakowie kotlet schabowy w panierce oraz ziemniaki kosztuje ok. 10 zł. Do tego zestaw surówek za ok. 3 zł. - Pomimo cen podwyżek wieprzowiny, ceny u nas pozostały bez zmian – informuje właściciel lokalu.

- Od nowego roku podniosła się cena praktycznie wszystkich produktów. W związku z tym wszystkie zestawy obiadowe, także te z wieprzowiną, podrożały u nas o złotówkę – mówi właściciel lokalu "Obiady domowe" w Piasecznie. Przykładowo, za bitkę w sosie chrzanowym z ziemniakami lub kaszą gryczaną i surówką z białej kapusty zapłacimy tam obecnie 14 zł.
Zobacz wideo: Tradycyjna polska kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany