Jedzenie coraz droższe. Ile zapłacisz za schabowego?
Masło do niedawna kosztowało 4 zł, dziś już 7. Podrożały też inne produkty - cukier, ser, wędlina czy mięso. Kilogram schabu kosztuje już nawet 25 zł, to 12 zł więcej niż w ubiegłym roku. To odbija się na naszych portfelach i wpływa na codzienne menu. Sprawdzamy więc, ile kosztuje przygotowanie domowego obiadu dla czterech osób. A może bardziej opłaca się zjedzenie obiadu w barze mlecznym lub restauracji z tradycyjną kuchnią?
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Skąd te podwyżki?
Klasyczny polski zestaw obiadowy to kotlet schabowy w panierce, ziemniaki i surówka. W ubiegłym roku za kilogram surowego schabu bez kości płaciliśmy ok. 13 złotych. Obecnie ceny mięsa wahają się od 17 do 25 złotych. Najmniej wydamy w sieci delikatesów Piotr i Paweł, gdzie kilogram schabu kosztuje 16,50 zł oraz w Intermarche (16,99 zł). W Tesco cena wynosi 17,84 zł., a w Lewiatanie i E.Leclerc 18,99 zł.
Skąd te podwyżki? Wpływ na to miał przede wszystkim rozprzestrzeniający się pomór świń. Aby przygotować obiad dla czterech osób, potrzebujemy ok. 400 g schabu. Zapłacimy za niego ok. 7 zł. Koszt kilograma ziemniaków na bazarku lub w sklepie wynosi mniej więcej 1,5 zł. Do tego ulubiona surówka. Niestety warzywa również podrożały, ponieważ ulewne deszcze i silne wiatry zniszczyły wiele upraw. Przygotowanie jarzynki dla czteroosobowej rodziny z marchewki lub buraczków to koszt ok. 5 zł.
Podsumujmy. Na podstawowe składniki, potrzebne do przygotowania drugiego dania, wydamy ok. 13,5 zł. W zależności od tego, gdzie robimy zakupy, ceny poszczególnych produktów mogą być różne. Warto wybierać osiedlowe sklepiki i bazarki, gdzie mamy pewność, że wszystko jest świeże i smaczne. Jednak nie należy pomijać supermarketów, w nich także znajdziemy tanie, ale dobre jakościowo produkty.
Obiad w domu czy w restauracji?
A może lepszym rozwiązaniem będzie zabranie rodziny na posiłek do baru mlecznego lub restauracji, oferującej pyszne, domowe jedzenie? Na pewno będzie szybciej i bez bałaganu w kuchni. Sprawdźmy, czy wzrost cen mięsa wieprzowego oraz pozostałych produktów przełożył się na podwyżki w lokalach gastronomicznych.
W barze "Palce Lizać" w Krakowie kotlet schabowy w panierce oraz ziemniaki kosztuje ok. 10 zł. Do tego zestaw surówek za ok. 3 zł. - Pomimo cen podwyżek wieprzowiny, ceny u nas pozostały bez zmian – informuje właściciel lokalu.
- Od nowego roku podniosła się cena praktycznie wszystkich produktów. W związku z tym wszystkie zestawy obiadowe, także te z wieprzowiną, podrożały u nas o złotówkę – mówi właściciel lokalu "Obiady domowe" w Piasecznie. Przykładowo, za bitkę w sosie chrzanowym z ziemniakami lub kaszą gryczaną i surówką z białej kapusty zapłacimy tam obecnie 14 zł.
Zobacz wideo: Tradycyjna polska kuchnia
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.