Jedz co najmniej raz w tygodniu. Naukowcy odkryli, że zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Zaczął się sezon na młodą kapustę, ale to warzywo możemy jeść przez cały rok. I zdecydowanie warto to robić. Badania udowadniają, że może nam to pomóc uchronić się przed wieloma chorobami, a nawet nowotworami.

Jedz kapustę co najmniej raz w tygodniuJedz kapustę co najmniej raz w tygodniu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pernandi Imanuddin
Dorota Gepert

Naukowcy prowadzą wiele badań nad żywnością pod kątem właściwości antynowotworowych. Wyróżnia się tutaj grupa warzyw krzyżowych, do której należy kapusta, brukselka, jarmuż, brokuły czy kalafior. Okazuje się, że zawarte w nich bioaktywne związki, a zwłaszcza sulforafan, chronią nas przed czynnikami rakotwórczymi, a na ich działanie jesteśmy narażeni codziennie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obowiązkowo robię go na obiad. Bigos z młodej kapusty teraz smakuje najlepiej

Zacznij doceniać kapustę

Naukowcy są przekonani, że warzywa są bardzo ważne w naszej diecie. Zdajemy sobie z tego sprawę, ale niektórych z nich kompletnie nie doceniamy. Wśród nich jest kapusta, często nazywana "głową pustą". Zupełnie niesłusznie, bo zawiera mnóstwo cennych dla zdrowia składników. Jej właściwości lecznicze znane były w starożytnym Rzymie, a potem przez wieki była traktowana jako tanie warzywo bez większych wartości. Pogląd na ten temat zmieniły badania naukowe przeprowadzone na początku XX wieku.

Kapusta chroni przed rakiem

Udowodniono w nich, że kapusta przeciwdziała stanom zapalnym towarzyszącym m.in. chorobom reumatycznym, dnie moczanowej, astmie, gruźlicy, gangrenie, schorzeniom oczu i nowotworom. To zachęciło naukowców do dalszych badań nad obecnymi w warzywach kapustnych składnikami, które mogą przeciwdziałać rozwojowi komórek nowotworowych. Wyizolowano związki fitochemiczne zwane indolami, których właściwości ochronne przed nowotworami potwierdzono w badaniach na zwierzętach.

Jak często jeść kapustę?

Do tego doszły badania dotyczące wpływu spożywania warzyw na rozwój raka jelita grubego. Naukowcy stwierdzili, że jedzenie kapusty co najmniej raz w tygodniu może zredukować ryzyko zachorowania na raka jelita grubego o 1/3, a z częstotliwością 2-3 razy na tydzień ryzyko zmniejsza się o 40 proc. Ten sam efekt daje kapusta kiszona oraz pozostałe warzywa z rodziny krzyżowej. Kolejne badania wykazały, że indole oraz izotiocyjaniny mogą zapobiegać także innym nowotworom, m.in. piersi, płuc, trzustki, wątroby, gruczołu krokowego, białaczki i glejaka.

Ważny składnik kapusty

Warzywa kapustne są bogate w substancje przeciwutleniające. Poza indolami zawierają też sulforafan, który nazywany jest często antidotum na raka. Wykazuje on działanie ochronne na różnych etapach tworzenia się nowotworu. Ten związek poza właściwościami przeciwnowotworowymi, wykazuje także korzystne działanie w zapobieganiu chorobom układu sercowo-naczyniowego i oddechowego, a także cukrzycy.

Kapusta w każdej wersji

Naukowcy zalecają, by codziennie jeść różnokolorowe warzywa – ciemnozielone, pomarańczowe i czerwone w ramach profilaktyki antynowotworowej. Bardzo istotne jest tu właśnie kapusta, dlatego lepiej nie traktować jej sezonowo, ale jeść przez cały rok. Sprawdzi się w każdej formie: surowa, kiszona czy gotowana. Przeciwnowotworowe działanie ma zarówno biała, jak i czerwona, a także pozostałe warzywa z tej grupy, czyli brukselka, brokuł, kalafior, kalarepa, rzepa, chrzan, jarmuż, rzodkiewka, rzeżucha, brukiew, gorczyca.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał