Jedz co najmniej raz w tygodniu. Naukowcy odkryli, że zmniejsza ryzyko zachorowania na raka
Zaczął się sezon na młodą kapustę, ale to warzywo możemy jeść przez cały rok. I zdecydowanie warto to robić. Badania udowadniają, że może nam to pomóc uchronić się przed wieloma chorobami, a nawet nowotworami.
Naukowcy prowadzą wiele badań nad żywnością pod kątem właściwości antynowotworowych. Wyróżnia się tutaj grupa warzyw krzyżowych, do której należy kapusta, brukselka, jarmuż, brokuły czy kalafior. Okazuje się, że zawarte w nich bioaktywne związki, a zwłaszcza sulforafan, chronią nas przed czynnikami rakotwórczymi, a na ich działanie jesteśmy narażeni codziennie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Obowiązkowo robię go na obiad. Bigos z młodej kapusty teraz smakuje najlepiej
Zacznij doceniać kapustę
Naukowcy są przekonani, że warzywa są bardzo ważne w naszej diecie. Zdajemy sobie z tego sprawę, ale niektórych z nich kompletnie nie doceniamy. Wśród nich jest kapusta, często nazywana "głową pustą". Zupełnie niesłusznie, bo zawiera mnóstwo cennych dla zdrowia składników. Jej właściwości lecznicze znane były w starożytnym Rzymie, a potem przez wieki była traktowana jako tanie warzywo bez większych wartości. Pogląd na ten temat zmieniły badania naukowe przeprowadzone na początku XX wieku.
Kapusta chroni przed rakiem
Udowodniono w nich, że kapusta przeciwdziała stanom zapalnym towarzyszącym m.in. chorobom reumatycznym, dnie moczanowej, astmie, gruźlicy, gangrenie, schorzeniom oczu i nowotworom. To zachęciło naukowców do dalszych badań nad obecnymi w warzywach kapustnych składnikami, które mogą przeciwdziałać rozwojowi komórek nowotworowych. Wyizolowano związki fitochemiczne zwane indolami, których właściwości ochronne przed nowotworami potwierdzono w badaniach na zwierzętach.
Jak często jeść kapustę?
Do tego doszły badania dotyczące wpływu spożywania warzyw na rozwój raka jelita grubego. Naukowcy stwierdzili, że jedzenie kapusty co najmniej raz w tygodniu może zredukować ryzyko zachorowania na raka jelita grubego o 1/3, a z częstotliwością 2-3 razy na tydzień ryzyko zmniejsza się o 40 proc. Ten sam efekt daje kapusta kiszona oraz pozostałe warzywa z rodziny krzyżowej. Kolejne badania wykazały, że indole oraz izotiocyjaniny mogą zapobiegać także innym nowotworom, m.in. piersi, płuc, trzustki, wątroby, gruczołu krokowego, białaczki i glejaka.
Ważny składnik kapusty
Warzywa kapustne są bogate w substancje przeciwutleniające. Poza indolami zawierają też sulforafan, który nazywany jest często antidotum na raka. Wykazuje on działanie ochronne na różnych etapach tworzenia się nowotworu. Ten związek poza właściwościami przeciwnowotworowymi, wykazuje także korzystne działanie w zapobieganiu chorobom układu sercowo-naczyniowego i oddechowego, a także cukrzycy.
Kapusta w każdej wersji
Naukowcy zalecają, by codziennie jeść różnokolorowe warzywa – ciemnozielone, pomarańczowe i czerwone w ramach profilaktyki antynowotworowej. Bardzo istotne jest tu właśnie kapusta, dlatego lepiej nie traktować jej sezonowo, ale jeść przez cały rok. Sprawdzi się w każdej formie: surowa, kiszona czy gotowana. Przeciwnowotworowe działanie ma zarówno biała, jak i czerwona, a także pozostałe warzywa z tej grupy, czyli brukselka, brokuł, kalafior, kalarepa, rzepa, chrzan, jarmuż, rzodkiewka, rzeżucha, brukiew, gorczyca.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.