Jedz co najmniej raz w tygodniu. Naukowcy odkryli, że zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Zaczął się sezon na młodą kapustę, ale to warzywo możemy jeść przez cały rok. I zdecydowanie warto to robić. Badania udowadniają, że może nam to pomóc uchronić się przed wieloma chorobami, a nawet nowotworami.

Jedz kapustę co najmniej raz w tygodniuJedz kapustę co najmniej raz w tygodniu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pernandi Imanuddin
Dorota Gepert

Naukowcy prowadzą wiele badań nad żywnością pod kątem właściwości antynowotworowych. Wyróżnia się tutaj grupa warzyw krzyżowych, do której należy kapusta, brukselka, jarmuż, brokuły czy kalafior. Okazuje się, że zawarte w nich bioaktywne związki, a zwłaszcza sulforafan, chronią nas przed czynnikami rakotwórczymi, a na ich działanie jesteśmy narażeni codziennie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obowiązkowo robię go na obiad. Bigos z młodej kapusty teraz smakuje najlepiej

Zacznij doceniać kapustę

Naukowcy są przekonani, że warzywa są bardzo ważne w naszej diecie. Zdajemy sobie z tego sprawę, ale niektórych z nich kompletnie nie doceniamy. Wśród nich jest kapusta, często nazywana "głową pustą". Zupełnie niesłusznie, bo zawiera mnóstwo cennych dla zdrowia składników. Jej właściwości lecznicze znane były w starożytnym Rzymie, a potem przez wieki była traktowana jako tanie warzywo bez większych wartości. Pogląd na ten temat zmieniły badania naukowe przeprowadzone na początku XX wieku.

Kapusta chroni przed rakiem

Udowodniono w nich, że kapusta przeciwdziała stanom zapalnym towarzyszącym m.in. chorobom reumatycznym, dnie moczanowej, astmie, gruźlicy, gangrenie, schorzeniom oczu i nowotworom. To zachęciło naukowców do dalszych badań nad obecnymi w warzywach kapustnych składnikami, które mogą przeciwdziałać rozwojowi komórek nowotworowych. Wyizolowano związki fitochemiczne zwane indolami, których właściwości ochronne przed nowotworami potwierdzono w badaniach na zwierzętach.

Jak często jeść kapustę?

Do tego doszły badania dotyczące wpływu spożywania warzyw na rozwój raka jelita grubego. Naukowcy stwierdzili, że jedzenie kapusty co najmniej raz w tygodniu może zredukować ryzyko zachorowania na raka jelita grubego o 1/3, a z częstotliwością 2-3 razy na tydzień ryzyko zmniejsza się o 40 proc. Ten sam efekt daje kapusta kiszona oraz pozostałe warzywa z rodziny krzyżowej. Kolejne badania wykazały, że indole oraz izotiocyjaniny mogą zapobiegać także innym nowotworom, m.in. piersi, płuc, trzustki, wątroby, gruczołu krokowego, białaczki i glejaka.

Ważny składnik kapusty

Warzywa kapustne są bogate w substancje przeciwutleniające. Poza indolami zawierają też sulforafan, który nazywany jest często antidotum na raka. Wykazuje on działanie ochronne na różnych etapach tworzenia się nowotworu. Ten związek poza właściwościami przeciwnowotworowymi, wykazuje także korzystne działanie w zapobieganiu chorobom układu sercowo-naczyniowego i oddechowego, a także cukrzycy.

Kapusta w każdej wersji

Naukowcy zalecają, by codziennie jeść różnokolorowe warzywa – ciemnozielone, pomarańczowe i czerwone w ramach profilaktyki antynowotworowej. Bardzo istotne jest tu właśnie kapusta, dlatego lepiej nie traktować jej sezonowo, ale jeść przez cały rok. Sprawdzi się w każdej formie: surowa, kiszona czy gotowana. Przeciwnowotworowe działanie ma zarówno biała, jak i czerwona, a także pozostałe warzywa z tej grupy, czyli brukselka, brokuł, kalafior, kalarepa, rzepa, chrzan, jarmuż, rzodkiewka, rzeżucha, brukiew, gorczyca.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna