Jednogarnkowe ratatouille

Obraz

Składniki

  • 4 małe cukinie
  • 2 bakłażany
  • 2 żółte papryki
  • 3 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • mieszanka przypraw: rozmaryn, majeranek, tymianek, estragon i cząber
  • świeża natka pietruszki

Przepis

Cukinie pokroić w plasterki, bakłażana pokroić w kostkę, a paprykę w paseczki. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić w ćwiartki. Cebulę i czosnek posiekać.

Przepis

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. W dużym, żaroodpornym rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Dodać bakłażany i paprykę, lekko poddusić warzywa. Po kilku minutach dodać cukinię i pomidory, doprawić do smaku i dodać czosnek. Wszystko wymieszać. Doprawić mieszanką przypraw, ponownie wymieszać i przykryć rondel. Wstawić naczynie do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę. Na koniec danie ponownie przyprawić.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany