Niewiarygodny sposób na makaron. Nie musisz go nawet gotować!
Szybkie i proste danie bezmięsne z makaronem. Spaghetti, pomidorki koktajlowe, trochę pieczarek i szpinaku. Na czym więc polega fenomen tej potrawy? Wszystko przygotowuje się w jednym garnku – bez brudzenia rondla i patelni, bez podsmażania i bez wysiłku. Wrzucasz wszystko do jednego garnka, dodajesz odrobinę wody i… zapominasz o gotowaniu na kilkanaście minut. Pasta robi się sama!
oprac. Karolina Rozmus
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Kategoria przepisów: Makarony
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Pomidorki należy przekroić na pół, pieczarki na ćwiartki, a czosnek drobno posiekać.
- W dużym rondlu o szerokim dnie umieścić nieugotowany makaron, pieczarki, pomidorki, czosnek, cebulę, oliwę oraz przyprawy i zalać wszystko wodą.
- Wstawić na ogień i gotować na dużym ogniu. Gdy woda zawrze, zmniejszyć płomień i gotować danie przez około 10-12 minut, od czasu do czasu mieszając wszystkie składniki, by makaron się nie posklejał.
- Na 3 minuty przed końcem gotowania wrzucić szpinak i wymieszać go z pozostałymi składnikami.
- Gotowe danie przełożyć na talerze i obficie posypać tartym parmezanem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl