Niewiarygodny sposób na makaron. Nie musisz go nawet gotować!
Szybkie i proste danie bezmięsne z makaronem. Spaghetti, pomidorki koktajlowe, trochę pieczarek i szpinaku. Na czym więc polega fenomen tej potrawy? Wszystko przygotowuje się w jednym garnku – bez brudzenia rondla i patelni, bez podsmażania i bez wysiłku. Wrzucasz wszystko do jednego garnka, dodajesz odrobinę wody i… zapominasz o gotowaniu na kilkanaście minut. Pasta robi się sama!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
- 250 g suchego makaronu spaghetti
- 2 szklanki pomidorków cherry
- 1 szklanka marynowanej cebuli perłowej (lub 1 szalotka pokrojona w kostkę)
- 2 garście świeżego szpinaku
- 2 szklanki pieczarek
- 4 ząbki czosnku
- przyprawy: ½ łyżki soli, ½ łyżki pieprzu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 szklanki wody
- 1/3 szklanki parmezanu
- Pomidorki należy przekroić na pół, pieczarki na ćwiartki, a czosnek drobno posiekać.
- W dużym rondlu o szerokim dnie umieścić nieugotowany makaron, pieczarki, pomidorki, czosnek, cebulę, oliwę oraz przyprawy i zalać wszystko wodą.
- Wstawić na ogień i gotować na dużym ogniu. Gdy woda zawrze, zmniejszyć płomień i gotować danie przez około 10-12 minut, od czasu do czasu mieszając wszystkie składniki, by makaron się nie posklejał.
- Na 3 minuty przed końcem gotowania wrzucić szpinak i wymieszać go z pozostałymi składnikami.
- Gotowe danie przełożyć na talerze i obficie posypać tartym parmezanem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze