Jedliście je w Ikei. Wcale nie są ze Szwecji

Szwedzi są uznawani za naród na wskroś spokojny, ale i nowoczesny. Nic więc dziwnego, że mają oficjalne, narodowe konto na Twitterze. Jeden z ostatnio opublikowanych tam postów wzburzył jednak nawet ich.

Klopsiki z sosem żurawinowym to flagowe danie kuchni szwedzkiej
Źródło zdjęć: © 123RF
Helena Łygas
oprac.  Helena Łygas

Poszło o mięsne kulki, będące dla przeciętnego Szweda tym, czym dla Polaka schabowy. Klopsiki w sosie żurawinowym są znane na całym świecie dzięki sieci sklepów Ikea. Meblarski gigant reklamuje je jako tradycyjne szwedzkie danie i serwuje w swoich sklepach.

Nie jest pełnoprawnym uzurpatorem skandynawskiego stylu ten, kto tylko kupił regał Bill (lub łóżko Malm), ale nie zjadł ikeowskich pulpecików. Choć wiele wskazuje na to, że są z mrożonki, smakują jak turlane w modnej knajpie w sercu Sztokholmu. I ta żurawiana! Czuje się, że została zerwana w wietrzny dzień na skandynawskim fiordzie. Uroczą zbieraninę okołoskandynawskich wyobrażeń niszczą niewygodne fakty. Okazuje, że narodowe szwedzkie danie wcale nie pochodzi ze Szwecji.

W weekend na koncie Szwecji na Twitterze pojawił się wpis następującej treści: "Trzymajmy się faktów. Przepis na kulki mięsne został przywieziony do kraju przez Karola XII z Turcji na początku XVIII wieku".

Badaczka z Uniwersytetu w Uppsali Annie Mattson uważa, że panujący w latach 1697-1718 król przywiózł z Turcji nie tylko mięsne kulki. Jej zdaniem Szwedzi zawdzięczają mu także nadziewaną kapustę i ziarna kawy, nieznanej wcześniej na tych terenach. Karol XII mieszkał przez jakiś czas na terenie Mołdawii, wówczas części Imperium Osmańskiego. Wiele wskazuje na to, że całkiem mu się tam podobało.

Co zabawne, nowe fakty w sprawie osławionych kulek z mięsa oburzyły nie tyle samych Szwedów, co Turków. Międzynarodową rozpoznawalność potrawy i kojarzenie jej ze Skandynawią uznają za skandal. Niektórzy użytkownicy Twittera wysnuli nawet teorię, że Ikea swoją popularność w Turcji zawdzięcza nie meblom, ale właśnie menu sklepowej restauracji.

Chciałoby się powiedzieć: i cóż, że nie ze Szwecji. Potrawy na całym świecie są efektem przetasowań władz, ludów i inspiracji czy po prostu przypadku. Choćby kuchnia występująca w menu wielu restauracji jako "staropolska" niewiele ma wspólnego z kuchnią szlachecką pełną rodzynek, przypraw korzennych i tłustego mięsa.

Jeśli nie próbowaliście jeszcze ikeowskich klopsików, zastanówcie się, czy nie przydałby się wam dywanik do łazienki czy nowy klosz - i w drogę. Kiedy będziecie składali zamówienie, możecie honorowo uznać akcesję Turcji do mięsnych kulek. Ale nie do sosu!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców