Jeden trik odmieni zupę pomidorową. będzie smaczna jak nigdy dotąd!

Zupa pomidorowa to bez wątpienia jedna z ulubionych polskich zup. W każdym domu przygotowuje się ją nieco inaczej. Najczęściej bazą klasycznej pomidorówki jest niedzielny rosół. Dodajemy do niego koncentrat pomidorowy, zabieramy śmietaną i gotowe. Jest jednak pewien prosty trik, który całkowicie odmieni smak zupy i sprawi, że będzie ona jeszcze smaczniejsza. O co chodzi? Odpowiedź znajdziecie poniżej.

Zupa pomidorowaSposób na genialną pomidorówkę
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Zupa pomidorowa - prosty trik

Najpopularniejszym sposobem przyrządzania zupy pomidorowej jest dodanie do rosołu, koncentratu pomidorowego, czyli częściowo odwodnionego przecieru z pomidorów. Jednak znamy o wiele lepszy sposób na pomidorówkę. Zamiast koncentratu użyjmy pulpy pomidorowej lub pomidorów z puszki.

Dodatkowo, pulpę pomidorową lub pomidory z puszki warto poddusić z cebulką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pokrojonym w półplasterki porem, a następnie przetrzeć przez sito i dodać do wywaru. Dzięki temu zupa nabierze niepowtarzalnego smaku. Innym ważnym składnikiem znacznie poprawiającym smak zupy, jest cukier. By przełamać naturalną kwaskowość pomidorów, należy dodać od 3 do 6 łyżek cukru.

Pamiętajmy też, że obróbka termiczna nie szkodzi pomidorom, a wręcz przeciwnie – zwiększa przyswajalność najbardziej wartościowego ich składnika, czyli likopenu, karotenoidu przyczyniającego się do ograniczenia ryzyka nowotworów czy chorób układu krążenia.

Do zupy warto też dolać trochę soku pomidorowego. Magda Gessler podczas jednej z "Kuchennych rewolucji" zaproponowała nawet zupę przyrządzaną wyłącznie na bazie rosołu i soku.

Z czym podać zupę pomidorową?

Zupę pomidorową serwujemy zwykle z makaronem, ryżem lub groszkiem ptysiowym. Niektórzy podają ją też z kaszą jęczmienną. Z kolei pomidorowa zupa-krem będzie doskonale smakowała z czosnkowymi grzankami.

Zupa pomidorowa jak u mamy

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥