Jeden trik odmieni zupę pomidorową. będzie smaczna jak nigdy dotąd!

Zupa pomidorowa to bez wątpienia jedna z ulubionych polskich zup. W każdym domu przygotowuje się ją nieco inaczej. Najczęściej bazą klasycznej pomidorówki jest niedzielny rosół. Dodajemy do niego koncentrat pomidorowy, zabieramy śmietaną i gotowe. Jest jednak pewien prosty trik, który całkowicie odmieni smak zupy i sprawi, że będzie ona jeszcze smaczniejsza. O co chodzi? Odpowiedź znajdziecie poniżej.

Zupa pomidorowaSposób na genialną pomidorówkę
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Zupa pomidorowa - prosty trik

Najpopularniejszym sposobem przyrządzania zupy pomidorowej jest dodanie do rosołu, koncentratu pomidorowego, czyli częściowo odwodnionego przecieru z pomidorów. Jednak znamy o wiele lepszy sposób na pomidorówkę. Zamiast koncentratu użyjmy pulpy pomidorowej lub pomidorów z puszki.

Dodatkowo, pulpę pomidorową lub pomidory z puszki warto poddusić z cebulką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pokrojonym w półplasterki porem, a następnie przetrzeć przez sito i dodać do wywaru. Dzięki temu zupa nabierze niepowtarzalnego smaku. Innym ważnym składnikiem znacznie poprawiającym smak zupy, jest cukier. By przełamać naturalną kwaskowość pomidorów, należy dodać od 3 do 6 łyżek cukru.

Pamiętajmy też, że obróbka termiczna nie szkodzi pomidorom, a wręcz przeciwnie – zwiększa przyswajalność najbardziej wartościowego ich składnika, czyli likopenu, karotenoidu przyczyniającego się do ograniczenia ryzyka nowotworów czy chorób układu krążenia.

Do zupy warto też dolać trochę soku pomidorowego. Magda Gessler podczas jednej z "Kuchennych rewolucji" zaproponowała nawet zupę przyrządzaną wyłącznie na bazie rosołu i soku.

Z czym podać zupę pomidorową?

Zupę pomidorową serwujemy zwykle z makaronem, ryżem lub groszkiem ptysiowym. Niektórzy podają ją też z kaszą jęczmienną. Z kolei pomidorowa zupa-krem będzie doskonale smakowała z czosnkowymi grzankami.

Zupa pomidorowa jak u mamy

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita