Jeden trik odmieni zupę pomidorową. będzie smaczna jak nigdy dotąd!

Zupa pomidorowa to bez wątpienia jedna z ulubionych polskich zup. W każdym domu przygotowuje się ją nieco inaczej. Najczęściej bazą klasycznej pomidorówki jest niedzielny rosół. Dodajemy do niego koncentrat pomidorowy, zabieramy śmietaną i gotowe. Jest jednak pewien prosty trik, który całkowicie odmieni smak zupy i sprawi, że będzie ona jeszcze smaczniejsza. O co chodzi? Odpowiedź znajdziecie poniżej.

Zupa pomidorowaSposób na genialną pomidorówkę
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Zupa pomidorowa - prosty trik

Najpopularniejszym sposobem przyrządzania zupy pomidorowej jest dodanie do rosołu, koncentratu pomidorowego, czyli częściowo odwodnionego przecieru z pomidorów. Jednak znamy o wiele lepszy sposób na pomidorówkę. Zamiast koncentratu użyjmy pulpy pomidorowej lub pomidorów z puszki.

Dodatkowo, pulpę pomidorową lub pomidory z puszki warto poddusić z cebulką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pokrojonym w półplasterki porem, a następnie przetrzeć przez sito i dodać do wywaru. Dzięki temu zupa nabierze niepowtarzalnego smaku. Innym ważnym składnikiem znacznie poprawiającym smak zupy, jest cukier. By przełamać naturalną kwaskowość pomidorów, należy dodać od 3 do 6 łyżek cukru.

Pamiętajmy też, że obróbka termiczna nie szkodzi pomidorom, a wręcz przeciwnie – zwiększa przyswajalność najbardziej wartościowego ich składnika, czyli likopenu, karotenoidu przyczyniającego się do ograniczenia ryzyka nowotworów czy chorób układu krążenia.

Do zupy warto też dolać trochę soku pomidorowego. Magda Gessler podczas jednej z "Kuchennych rewolucji" zaproponowała nawet zupę przyrządzaną wyłącznie na bazie rosołu i soku.

Z czym podać zupę pomidorową?

Zupę pomidorową serwujemy zwykle z makaronem, ryżem lub groszkiem ptysiowym. Niektórzy podają ją też z kaszą jęczmienną. Z kolei pomidorowa zupa-krem będzie doskonale smakowała z czosnkowymi grzankami.

Zupa pomidorowa jak u mamy

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀