Jeden trik odmieni zupę pomidorową. będzie smaczna jak nigdy dotąd!
Zupa pomidorowa to bez wątpienia jedna z ulubionych polskich zup. W każdym domu przygotowuje się ją nieco inaczej. Najczęściej bazą klasycznej pomidorówki jest niedzielny rosół. Dodajemy do niego koncentrat pomidorowy, zabieramy śmietaną i gotowe. Jest jednak pewien prosty trik, który całkowicie odmieni smak zupy i sprawi, że będzie ona jeszcze smaczniejsza. O co chodzi? Odpowiedź znajdziecie poniżej.
Zupa pomidorowa - prosty trik
Najpopularniejszym sposobem przyrządzania zupy pomidorowej jest dodanie do rosołu, koncentratu pomidorowego, czyli częściowo odwodnionego przecieru z pomidorów. Jednak znamy o wiele lepszy sposób na pomidorówkę. Zamiast koncentratu użyjmy pulpy pomidorowej lub pomidorów z puszki.
Dodatkowo, pulpę pomidorową lub pomidory z puszki warto poddusić z cebulką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pokrojonym w półplasterki porem, a następnie przetrzeć przez sito i dodać do wywaru. Dzięki temu zupa nabierze niepowtarzalnego smaku. Innym ważnym składnikiem znacznie poprawiającym smak zupy, jest cukier. By przełamać naturalną kwaskowość pomidorów, należy dodać od 3 do 6 łyżek cukru.
Pamiętajmy też, że obróbka termiczna nie szkodzi pomidorom, a wręcz przeciwnie – zwiększa przyswajalność najbardziej wartościowego ich składnika, czyli likopenu, karotenoidu przyczyniającego się do ograniczenia ryzyka nowotworów czy chorób układu krążenia.
Do zupy warto też dolać trochę soku pomidorowego. Magda Gessler podczas jednej z "Kuchennych rewolucji" zaproponowała nawet zupę przyrządzaną wyłącznie na bazie rosołu i soku.
Z czym podać zupę pomidorową?
Zupę pomidorową serwujemy zwykle z makaronem, ryżem lub groszkiem ptysiowym. Niektórzy podają ją też z kaszą jęczmienną. Z kolei pomidorowa zupa-krem będzie doskonale smakowała z czosnkowymi grzankami.