Jeden trik odmieni zupę pomidorową. będzie smaczna jak nigdy dotąd!

Zupa pomidorowa to bez wątpienia jedna z ulubionych polskich zup. W każdym domu przygotowuje się ją nieco inaczej. Najczęściej bazą klasycznej pomidorówki jest niedzielny rosół. Dodajemy do niego koncentrat pomidorowy, zabieramy śmietaną i gotowe. Jest jednak pewien prosty trik, który całkowicie odmieni smak zupy i sprawi, że będzie ona jeszcze smaczniejsza. O co chodzi? Odpowiedź znajdziecie poniżej.

Zupa pomidorowaSposób na genialną pomidorówkę
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Zupa pomidorowa - prosty trik

Najpopularniejszym sposobem przyrządzania zupy pomidorowej jest dodanie do rosołu, koncentratu pomidorowego, czyli częściowo odwodnionego przecieru z pomidorów. Jednak znamy o wiele lepszy sposób na pomidorówkę. Zamiast koncentratu użyjmy pulpy pomidorowej lub pomidorów z puszki.

Dodatkowo, pulpę pomidorową lub pomidory z puszki warto poddusić z cebulką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pokrojonym w półplasterki porem, a następnie przetrzeć przez sito i dodać do wywaru. Dzięki temu zupa nabierze niepowtarzalnego smaku. Innym ważnym składnikiem znacznie poprawiającym smak zupy, jest cukier. By przełamać naturalną kwaskowość pomidorów, należy dodać od 3 do 6 łyżek cukru.

Pamiętajmy też, że obróbka termiczna nie szkodzi pomidorom, a wręcz przeciwnie – zwiększa przyswajalność najbardziej wartościowego ich składnika, czyli likopenu, karotenoidu przyczyniającego się do ograniczenia ryzyka nowotworów czy chorób układu krążenia.

Do zupy warto też dolać trochę soku pomidorowego. Magda Gessler podczas jednej z "Kuchennych rewolucji" zaproponowała nawet zupę przyrządzaną wyłącznie na bazie rosołu i soku.

Z czym podać zupę pomidorową?

Zupę pomidorową serwujemy zwykle z makaronem, ryżem lub groszkiem ptysiowym. Niektórzy podają ją też z kaszą jęczmienną. Z kolei pomidorowa zupa-krem będzie doskonale smakowała z czosnkowymi grzankami.

Zupa pomidorowa jak u mamy

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟