Jarmuż - superwarzywo. Jedzmy go na zdrowie!
Jarmuż ma intrygujący wygląd. Na wysokiej łodydze wyrastają duże ciemnozielone liście pofałdowane jak falbanki. Znany od starożytności, wykorzystywany w staropolskiej kuchni, potem zapomniany i niedoceniany, dopiero od niedawna wrócił na stoły. Od nowa zauważono jego wyjątkowe właściwości i smak.
Szefowie kuchni i dietetycy pomogli z powrotem wejść jarmużowi na kuchenne salony.
Zielone liście jarmużu należą do rodziny kapustowatych. Są niskokaloryczne, zawierają błonnik i są bogatym źródłem witamin A, C, K oraz karotenoidów - beta karotenu, luteiny i zeaksantyny. Zawierają także żelazo, fosfor, magnez i wapń. Jarmuż zawiera podobnie jak inne kapustne, sulforafan, który wykazuje właściwości antynowotworowe. Poza tym jarmuż jest antyutleniaczem i działa przeciwzapalnie.
W Japonii sok z jarmużu - aojiru, jest suplementem diety, który wspomaga leczenie. Jedzenie jarmużu doskonale wpływa na stan cery, włosów, paznokci i wzroku, a także kości i zębów. Przyspiesza metabolizm, obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko chorób krążenia i zwiększa ogólną odporność organizmu.
Zobacz też: 5 powodów, dla których warto jeść cukinię
Ponieważ jest rośliną lekkostrawną, chętnie znajduje zastosowanie w kuchni. Można powiedzieć, że jest warzywem uniwersalnym, bo można jeść jarmuż na surowo, zapiekać, gotować, dodawać do sałatek, zup i makaronów. Może też grać główne skrzypce na talerzu. Jest superwarzywem, które swoimi właściwościami przewyższa większość innych znanych nam składników naszej diety. Jeśli jemy go za mało, czas to zmienić!
Jarmuż pieczony - zdrowa i pyszna przekąska
Jarmuż rwiemy na małe kawałki, rozkładamy go na papierze do pieczenia, skrapiamy oliwą i posypujemy solą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15-20 minut.
Kremowa zupa z jarmużem
Składniki:
- 200 g posiekanego jarmużu (bez łodyg)
- 5 obranych ziemniaków
- 1 l bulionu z warzyw
- 3 ząbki czosnku
- 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
- sól i pieprz do smaku
- grzanki z czerstwej bułki do podania
Przygotowanie: Do garnka wlewamy bulion, dodajemy pokrojone ziemniaki i czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy aż ziemniaki będą prawie miękkie, dodajemy jarmuż i gotujemy jeszcze 10 minut. Miksujemy blenderem na krem. Dodajemy kmin i ewentualnie ponownie sól i pieprz. Podajemy z chrupiącymi grzankami.
Koktajl z jarmużem
Składniki:
- 1 szklanka posiekanych liści jarmużu
- 1 jabłko pokrojone na ćwiartki
- 1 gruszka pokrojona na kawałki
- 150 ml soku pomarańczowego
Przygotowanie: do kielicha blendera wlewamy sok pomarańczowy, dodajemy liście jarmużu, jabłko i gruszkę. Miksujemy i natychmiast podajemy.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl