ycipk-1vzqc6

Jarmuż - superwarzywo. Jedzmy go na zdrowie!

Jarmuż ma intrygujący wygląd. Na wysokiej łodydze wyrastają duże ciemnozielone liście pofałdowane jak falbanki. Znany od starożytności, wykorzystywany w staropolskiej kuchni, potem zapomniany i niedoceniany, dopiero od niedawna wrócił na stoły. Od nowa zauważono jego wyjątkowe właściwości i smak.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
W Japonii sok z jarmużu jest suplementem diety, który wspomaga leczenie
W Japonii sok z jarmużu jest suplementem diety, który wspomaga leczenie (iStock.com)
ycipk-1vzqc6

Szefowie kuchni i dietetycy pomogli z powrotem wejść jarmużowi na kuchenne salony.

Zielone liście jarmużu należą do rodziny kapustowatych. Są niskokaloryczne, zawierają błonnik i są bogatym źródłem witamin A, C, K oraz karotenoidów - beta karotenu, luteiny i zeaksantyny. Zawierają także żelazo, fosfor, magnez i wapń. Jarmuż zawiera podobnie jak inne kapustne, sulforafan, który wykazuje właściwości antynowotworowe. Poza tym jarmuż jest antyutleniaczem i działa przeciwzapalnie.

W Japonii sok z jarmużu - aojiru, jest suplementem diety, który wspomaga leczenie. Jedzenie jarmużu doskonale wpływa na stan cery, włosów, paznokci i wzroku, a także kości i zębów. Przyspiesza metabolizm, obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko chorób krążenia i zwiększa ogólną odporność organizmu.

ycipk-1vzqc6

Zobacz też: 5 powodów, dla których warto jeść cukinię

Ponieważ jest rośliną lekkostrawną, chętnie znajduje zastosowanie w kuchni. Można powiedzieć, że jest warzywem uniwersalnym, bo można jeść jarmuż na surowo, zapiekać, gotować, dodawać do sałatek, zup i makaronów. Może też grać główne skrzypce na talerzu. Jest superwarzywem, które swoimi właściwościami przewyższa większość innych znanych nam składników naszej diety. Jeśli jemy go za mało, czas to zmienić!

Jarmuż pieczony - zdrowa i pyszna przekąska

ycipk-1vzqc6

Jarmuż rwiemy na małe kawałki, rozkładamy go na papierze do pieczenia, skrapiamy oliwą i posypujemy solą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15-20 minut.

Kremowa zupa z jarmużem

Składniki:

  • 200 g posiekanego jarmużu (bez łodyg)
  • 5 obranych ziemniaków
  • 1 l bulionu z warzyw
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • grzanki z czerstwej bułki do podania

Przygotowanie: Do garnka wlewamy bulion, dodajemy pokrojone ziemniaki i czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy aż ziemniaki będą prawie miękkie, dodajemy jarmuż i gotujemy jeszcze 10 minut. Miksujemy blenderem na krem. Dodajemy kmin i ewentualnie ponownie sól i pieprz. Podajemy z chrupiącymi grzankami.

ycipk-1vzqc6

Koktajl z jarmużem

Składniki:

  • 1 szklanka posiekanych liści jarmużu
  • 1 jabłko pokrojone na ćwiartki
  • 1 gruszka pokrojona na kawałki
  • 150 ml soku pomarańczowego

Przygotowanie: do kielicha blendera wlewamy sok pomarańczowy, dodajemy liście jarmużu, jabłko i gruszkę. Miksujemy i natychmiast podajemy.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

ycipk-1vzqc6
Polub WP Kuchnia
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-1vzqc6

ycipk-1vzqc6
ycipk-1vzqc6