Trwa ładowanie...

Jarmuż - superwarzywo. Jedzmy go na zdrowie!

Jarmuż ma intrygujący wygląd. Na wysokiej łodydze wyrastają duże ciemnozielone liście pofałdowane jak falbanki. Znany od starożytności, wykorzystywany w staropolskiej kuchni, potem zapomniany i niedoceniany, dopiero od niedawna wrócił na stoły. Od nowa zauważono jego wyjątkowe właściwości i smak.

Share
Jarmuż - superwarzywo. Jedzmy go na zdrowie!
Źródło: iStock.com
d2nycrf

Szefowie kuchni i dietetycy pomogli z powrotem wejść jarmużowi na kuchenne salony.

Zielone liście jarmużu należą do rodziny kapustowatych. Są niskokaloryczne, zawierają błonnik i są bogatym źródłem witamin A, C, K oraz karotenoidów - beta karotenu, luteiny i zeaksantyny. Zawierają także żelazo, fosfor, magnez i wapń. Jarmuż zawiera podobnie jak inne kapustne, sulforafan, który wykazuje właściwości antynowotworowe. Poza tym jarmuż jest antyutleniaczem i działa przeciwzapalnie.

W Japonii sok z jarmużu - aojiru, jest suplementem diety, który wspomaga leczenie. Jedzenie jarmużu doskonale wpływa na stan cery, włosów, paznokci i wzroku, a także kości i zębów. Przyspiesza metabolizm, obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko chorób krążenia i zwiększa ogólną odporność organizmu.

Zobacz też: 5 powodów, dla których warto jeść cukinię

Ponieważ jest rośliną lekkostrawną, chętnie znajduje zastosowanie w kuchni. Można powiedzieć, że jest warzywem uniwersalnym, bo można jeść jarmuż na surowo, zapiekać, gotować, dodawać do sałatek, zup i makaronów. Może też grać główne skrzypce na talerzu. Jest superwarzywem, które swoimi właściwościami przewyższa większość innych znanych nam składników naszej diety. Jeśli jemy go za mało, czas to zmienić!

d2nycrf

Jarmuż pieczony - zdrowa i pyszna przekąska

Jarmuż rwiemy na małe kawałki, rozkładamy go na papierze do pieczenia, skrapiamy oliwą i posypujemy solą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15-20 minut.

Kremowa zupa z jarmużem

Składniki:

  • 200 g posiekanego jarmużu (bez łodyg)
  • 5 obranych ziemniaków
  • 1 l bulionu z warzyw
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • grzanki z czerstwej bułki do podania

Przygotowanie: Do garnka wlewamy bulion, dodajemy pokrojone ziemniaki i czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy aż ziemniaki będą prawie miękkie, dodajemy jarmuż i gotujemy jeszcze 10 minut. Miksujemy blenderem na krem. Dodajemy kmin i ewentualnie ponownie sól i pieprz. Podajemy z chrupiącymi grzankami.

Koktajl z jarmużem

Składniki:

  • 1 szklanka posiekanych liści jarmużu
  • 1 jabłko pokrojone na ćwiartki
  • 1 gruszka pokrojona na kawałki
  • 150 ml soku pomarańczowego

Przygotowanie: do kielicha blendera wlewamy sok pomarańczowy, dodajemy liście jarmużu, jabłko i gruszkę. Miksujemy i natychmiast podajemy.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2nycrf

Podziel się opinią

Share
d2nycrf
d2nycrf
Więcej tematów