Jarmuż - superwarzywo. Jedzmy go na zdrowie!

Jarmuż ma intrygujący wygląd. Na wysokiej łodydze wyrastają duże ciemnozielone liście pofałdowane jak falbanki. Znany od starożytności, wykorzystywany w staropolskiej kuchni, potem zapomniany i niedoceniany, dopiero od niedawna wrócił na stoły. Od nowa zauważono jego wyjątkowe właściwości i smak.

W Japonii sok z jarmużu jest suplementem diety, który wspomaga leczenie
Źródło zdjęć: © iStock.com

Szefowie kuchni i dietetycy pomogli z powrotem wejść jarmużowi na kuchenne salony.

Zielone liście jarmużu należą do rodziny kapustowatych. Są niskokaloryczne, zawierają błonnik i są bogatym źródłem witamin A, C, K oraz karotenoidów - beta karotenu, luteiny i zeaksantyny. Zawierają także żelazo, fosfor, magnez i wapń. Jarmuż zawiera podobnie jak inne kapustne, sulforafan, który wykazuje właściwości antynowotworowe. Poza tym jarmuż jest antyutleniaczem i działa przeciwzapalnie.

W Japonii sok z jarmużu - aojiru, jest suplementem diety, który wspomaga leczenie. Jedzenie jarmużu doskonale wpływa na stan cery, włosów, paznokci i wzroku, a także kości i zębów. Przyspiesza metabolizm, obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko chorób krążenia i zwiększa ogólną odporność organizmu.

Zobacz też: 5 powodów, dla których warto jeść cukinię

Ponieważ jest rośliną lekkostrawną, chętnie znajduje zastosowanie w kuchni. Można powiedzieć, że jest warzywem uniwersalnym, bo można jeść jarmuż na surowo, zapiekać, gotować, dodawać do sałatek, zup i makaronów. Może też grać główne skrzypce na talerzu. Jest superwarzywem, które swoimi właściwościami przewyższa większość innych znanych nam składników naszej diety. Jeśli jemy go za mało, czas to zmienić!

Jarmuż pieczony - zdrowa i pyszna przekąska

Jarmuż rwiemy na małe kawałki, rozkładamy go na papierze do pieczenia, skrapiamy oliwą i posypujemy solą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15-20 minut.

Kremowa zupa z jarmużem

Składniki:

  • 200 g posiekanego jarmużu (bez łodyg)
  • 5 obranych ziemniaków
  • 1 l bulionu z warzyw
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • grzanki z czerstwej bułki do podania

Przygotowanie: Do garnka wlewamy bulion, dodajemy pokrojone ziemniaki i czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy aż ziemniaki będą prawie miękkie, dodajemy jarmuż i gotujemy jeszcze 10 minut. Miksujemy blenderem na krem. Dodajemy kmin i ewentualnie ponownie sól i pieprz. Podajemy z chrupiącymi grzankami.

Koktajl z jarmużem

Składniki:

  • 1 szklanka posiekanych liści jarmużu
  • 1 jabłko pokrojone na ćwiartki
  • 1 gruszka pokrojona na kawałki
  • 150 ml soku pomarańczowego

Przygotowanie: do kielicha blendera wlewamy sok pomarańczowy, dodajemy liście jarmużu, jabłko i gruszkę. Miksujemy i natychmiast podajemy.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć