WAŻNE
TERAZ

Zawrócenia na granicy z Niemcami. Mamy najnowsze dane

Jakie przetwory z jabłek przygotować na zimę? Zobacz nasze propozycje

Jabłka to jedna z najbardziej wartościowych owoców. Warto je jeść szczególnie jesienią i zimą, kiedy jesteśmy narażeni na sezonowe infekcje. Możemy z nich również przygotować pyszne przetwory na zimę. Zobaczcie nasze przepisy.

JabłkaNa przetwory najlepiej nadają się twarde i lekko kwaskowate jabłka
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Domowy sok jabłkowy

Składniki:

  • jabłka antonówki
  • cukier (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Jabłka umyć, usunąć ogonki i gniazda nasienne (nie obierać).
  2. Owoce przepuścić przez sokowirówkę.
  3. Sok przelać do garnka, zagotować, zdjąć szumowiny i w razie potrzeby dosłodzić.
  4. Wrzący sok przelać do wyparzonych butelek lub słoików, zakręcić i odstawić.

Pyszna szarlotka z cynamonem

Smażone jabłka do szarlotki lub naleśników

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka masła
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

  1. Jabłka umyć, obrać i pozbawić gniazd nasiennych.
  2. Owoce pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. w garnku o grubym dnie rozgrzać masło.
  3. Wrzucić jabłka, dodać cukier i cynamon, wlać wodę i dusić, aż owoce zmiękną i się rozpadną.
  4. Przełożyć gorące jabłka do wyparzonych i suchych słoików. zakręcić i odstawić do góry dnem do wystygnięcia.
Jabłka
© 123RF

Kompot z jabłek na zimę

Składniki:

  • 2 kg kwaśnych jabłek
  • 500 g cukru
  • 2 litry wody
  • sok z 2 cytryny
  • kilka goździków, kora cynamonu

Przygotowanie:

  1. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne.
  2. Owoce przełożyć do garnka, zalać wodą z okiem z cytryny. Dodać przyprawy i zagotować.
  3. Przełożyć owoce do wyparzonych słojów. Zalać gorącym syropem.
  4. Pasteryzować ok. 20 minut.

Domowy ocet jabłkowy

Składniki:

  • 1,5 kg jabłek (mogą być też obierki, gniazda nasienne, pulpa powstała po przygotowaniu soku)
  • 1 l przegotowanej wody
  • 4-5 łyżek cukru

Przygotowanie:

  1. Jeśli używamy całych jabłek, należy je dokładnie umyć i osuszyć. Owoce pokroić na ćwiartki wraz z gniazdami nasiennymi.
  2. Jabłka lub ich resztki umieścić w dużym wyparzonym i suchym słoiku, a następnie zalać letnią, osłodzona wodą. Słoik przykryć czystą gazą, którą przymocować gumką recepturką albo sznurkiem.
  3. Odstawić w suche, ciepłe miejsce. Ważne, aby jabłka znajdowały się pod powierzchnią wody, w przeciwnym razie może pojawić się pleśń, a taki ocet nadaje się do wyrzucenia.
  4. Raz dziennie można zamieszać zawartość słoja za pomocą drewnianej łyżki. Fermentacja trwa od 2 do 5 tygodni.
  5. Kiedy woda przestanie się pienić, owoce z octem przelać przez gazę do szklanych, wyparzonych butelek, aby uzyskać czysty płyn.
  6. Prawidłowo wykonany ocet powinien mieć przyjemny zapach jabłek i słodko-kwaśny smak.

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek