Jakie przetwory z jabłek przygotować na zimę? Zobacz nasze propozycje

Jabłka to jedna z najbardziej wartościowych owoców. Warto je jeść szczególnie jesienią i zimą, kiedy jesteśmy narażeni na sezonowe infekcje. Możemy z nich również przygotować pyszne przetwory na zimę. Zobaczcie nasze przepisy.

JabłkaNa przetwory najlepiej nadają się twarde i lekko kwaskowate jabłka
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Domowy sok jabłkowy

Składniki:

  • jabłka antonówki
  • cukier (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Jabłka umyć, usunąć ogonki i gniazda nasienne (nie obierać).
  2. Owoce przepuścić przez sokowirówkę.
  3. Sok przelać do garnka, zagotować, zdjąć szumowiny i w razie potrzeby dosłodzić.
  4. Wrzący sok przelać do wyparzonych butelek lub słoików, zakręcić i odstawić.

Pyszna szarlotka z cynamonem

Smażone jabłka do szarlotki lub naleśników

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka masła
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

  1. Jabłka umyć, obrać i pozbawić gniazd nasiennych.
  2. Owoce pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. w garnku o grubym dnie rozgrzać masło.
  3. Wrzucić jabłka, dodać cukier i cynamon, wlać wodę i dusić, aż owoce zmiękną i się rozpadną.
  4. Przełożyć gorące jabłka do wyparzonych i suchych słoików. zakręcić i odstawić do góry dnem do wystygnięcia.
Jabłka
© 123RF

Kompot z jabłek na zimę

Składniki:

  • 2 kg kwaśnych jabłek
  • 500 g cukru
  • 2 litry wody
  • sok z 2 cytryny
  • kilka goździków, kora cynamonu

Przygotowanie:

  1. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne.
  2. Owoce przełożyć do garnka, zalać wodą z okiem z cytryny. Dodać przyprawy i zagotować.
  3. Przełożyć owoce do wyparzonych słojów. Zalać gorącym syropem.
  4. Pasteryzować ok. 20 minut.

Domowy ocet jabłkowy

Składniki:

  • 1,5 kg jabłek (mogą być też obierki, gniazda nasienne, pulpa powstała po przygotowaniu soku)
  • 1 l przegotowanej wody
  • 4-5 łyżek cukru

Przygotowanie:

  1. Jeśli używamy całych jabłek, należy je dokładnie umyć i osuszyć. Owoce pokroić na ćwiartki wraz z gniazdami nasiennymi.
  2. Jabłka lub ich resztki umieścić w dużym wyparzonym i suchym słoiku, a następnie zalać letnią, osłodzona wodą. Słoik przykryć czystą gazą, którą przymocować gumką recepturką albo sznurkiem.
  3. Odstawić w suche, ciepłe miejsce. Ważne, aby jabłka znajdowały się pod powierzchnią wody, w przeciwnym razie może pojawić się pleśń, a taki ocet nadaje się do wyrzucenia.
  4. Raz dziennie można zamieszać zawartość słoja za pomocą drewnianej łyżki. Fermentacja trwa od 2 do 5 tygodni.
  5. Kiedy woda przestanie się pienić, owoce z octem przelać przez gazę do szklanych, wyparzonych butelek, aby uzyskać czysty płyn.
  6. Prawidłowo wykonany ocet powinien mieć przyjemny zapach jabłek i słodko-kwaśny smak.
Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟