Jakie przetwory z jabłek przygotować na zimę? Zobacz nasze propozycje

Jabłka to jedna z najbardziej wartościowych owoców. Warto je jeść szczególnie jesienią i zimą, kiedy jesteśmy narażeni na sezonowe infekcje. Możemy z nich również przygotować pyszne przetwory na zimę. Zobaczcie nasze przepisy.

JabłkaNa przetwory najlepiej nadają się twarde i lekko kwaskowate jabłka
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Domowy sok jabłkowy

Składniki:

  • jabłka antonówki
  • cukier (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Jabłka umyć, usunąć ogonki i gniazda nasienne (nie obierać).
  2. Owoce przepuścić przez sokowirówkę.
  3. Sok przelać do garnka, zagotować, zdjąć szumowiny i w razie potrzeby dosłodzić.
  4. Wrzący sok przelać do wyparzonych butelek lub słoików, zakręcić i odstawić.

Pyszna szarlotka z cynamonem

Smażone jabłka do szarlotki lub naleśników

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka masła
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

  1. Jabłka umyć, obrać i pozbawić gniazd nasiennych.
  2. Owoce pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. w garnku o grubym dnie rozgrzać masło.
  3. Wrzucić jabłka, dodać cukier i cynamon, wlać wodę i dusić, aż owoce zmiękną i się rozpadną.
  4. Przełożyć gorące jabłka do wyparzonych i suchych słoików. zakręcić i odstawić do góry dnem do wystygnięcia.
Jabłka
© 123RF

Kompot z jabłek na zimę

Składniki:

  • 2 kg kwaśnych jabłek
  • 500 g cukru
  • 2 litry wody
  • sok z 2 cytryny
  • kilka goździków, kora cynamonu

Przygotowanie:

  1. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne.
  2. Owoce przełożyć do garnka, zalać wodą z okiem z cytryny. Dodać przyprawy i zagotować.
  3. Przełożyć owoce do wyparzonych słojów. Zalać gorącym syropem.
  4. Pasteryzować ok. 20 minut.

Domowy ocet jabłkowy

Składniki:

  • 1,5 kg jabłek (mogą być też obierki, gniazda nasienne, pulpa powstała po przygotowaniu soku)
  • 1 l przegotowanej wody
  • 4-5 łyżek cukru

Przygotowanie:

  1. Jeśli używamy całych jabłek, należy je dokładnie umyć i osuszyć. Owoce pokroić na ćwiartki wraz z gniazdami nasiennymi.
  2. Jabłka lub ich resztki umieścić w dużym wyparzonym i suchym słoiku, a następnie zalać letnią, osłodzona wodą. Słoik przykryć czystą gazą, którą przymocować gumką recepturką albo sznurkiem.
  3. Odstawić w suche, ciepłe miejsce. Ważne, aby jabłka znajdowały się pod powierzchnią wody, w przeciwnym razie może pojawić się pleśń, a taki ocet nadaje się do wyrzucenia.
  4. Raz dziennie można zamieszać zawartość słoja za pomocą drewnianej łyżki. Fermentacja trwa od 2 do 5 tygodni.
  5. Kiedy woda przestanie się pienić, owoce z octem przelać przez gazę do szklanych, wyparzonych butelek, aby uzyskać czysty płyn.
  6. Prawidłowo wykonany ocet powinien mieć przyjemny zapach jabłek i słodko-kwaśny smak.
Wybrane dla Ciebie
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą