Jakie przetwory z jabłek przygotować na zimę? Zobacz nasze propozycje

Jabłka to jedna z najbardziej wartościowych owoców. Warto je jeść szczególnie jesienią i zimą, kiedy jesteśmy narażeni na sezonowe infekcje. Możemy z nich również przygotować pyszne przetwory na zimę. Zobaczcie nasze przepisy.

JabłkaNa przetwory najlepiej nadają się twarde i lekko kwaskowate jabłka
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Domowy sok jabłkowy

Składniki:

  • jabłka antonówki
  • cukier (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Jabłka umyć, usunąć ogonki i gniazda nasienne (nie obierać).
  2. Owoce przepuścić przez sokowirówkę.
  3. Sok przelać do garnka, zagotować, zdjąć szumowiny i w razie potrzeby dosłodzić.
  4. Wrzący sok przelać do wyparzonych butelek lub słoików, zakręcić i odstawić.

Pyszna szarlotka z cynamonem

Smażone jabłka do szarlotki lub naleśników

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka masła
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

  1. Jabłka umyć, obrać i pozbawić gniazd nasiennych.
  2. Owoce pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. w garnku o grubym dnie rozgrzać masło.
  3. Wrzucić jabłka, dodać cukier i cynamon, wlać wodę i dusić, aż owoce zmiękną i się rozpadną.
  4. Przełożyć gorące jabłka do wyparzonych i suchych słoików. zakręcić i odstawić do góry dnem do wystygnięcia.
Jabłka
© 123RF

Kompot z jabłek na zimę

Składniki:

  • 2 kg kwaśnych jabłek
  • 500 g cukru
  • 2 litry wody
  • sok z 2 cytryny
  • kilka goździków, kora cynamonu

Przygotowanie:

  1. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne.
  2. Owoce przełożyć do garnka, zalać wodą z okiem z cytryny. Dodać przyprawy i zagotować.
  3. Przełożyć owoce do wyparzonych słojów. Zalać gorącym syropem.
  4. Pasteryzować ok. 20 minut.

Domowy ocet jabłkowy

Składniki:

  • 1,5 kg jabłek (mogą być też obierki, gniazda nasienne, pulpa powstała po przygotowaniu soku)
  • 1 l przegotowanej wody
  • 4-5 łyżek cukru

Przygotowanie:

  1. Jeśli używamy całych jabłek, należy je dokładnie umyć i osuszyć. Owoce pokroić na ćwiartki wraz z gniazdami nasiennymi.
  2. Jabłka lub ich resztki umieścić w dużym wyparzonym i suchym słoiku, a następnie zalać letnią, osłodzona wodą. Słoik przykryć czystą gazą, którą przymocować gumką recepturką albo sznurkiem.
  3. Odstawić w suche, ciepłe miejsce. Ważne, aby jabłka znajdowały się pod powierzchnią wody, w przeciwnym razie może pojawić się pleśń, a taki ocet nadaje się do wyrzucenia.
  4. Raz dziennie można zamieszać zawartość słoja za pomocą drewnianej łyżki. Fermentacja trwa od 2 do 5 tygodni.
  5. Kiedy woda przestanie się pienić, owoce z octem przelać przez gazę do szklanych, wyparzonych butelek, aby uzyskać czysty płyn.
  6. Prawidłowo wykonany ocet powinien mieć przyjemny zapach jabłek i słodko-kwaśny smak.
Wybrane dla Ciebie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯