WP
Jakie pieczywo wybrać? Jak ważna jest jakość mąki?
x-news/Dzień Dobry TVN
abc gotowania

Jakie pieczywo wybrać? Jak ważna jest jakość mąki?

Cenne rady dietetyka
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
WP

- Musimy nauczyć się wybierać pieczywo, które ma największą zawartość witamin i składników mineralnych - podkreśliła dietetyk Aneta Łańcuchowska. Jaka mąka jest najzdrowsza? Czy pszenica rzeczywiście jest niedobra dla naszego zdrowia?

Wybierając pieczywo należy kierować się tym, aby składniki, z których jest wypiekane, były jak najmniej przetworzone. Kluczową sprawą jest jakość użytej mąki. Najbardziej wartościowa jest ta o ciemniejszej barwie. W związku z tym faktem powinno się wyeliminować z kuchni gorszą mąkę na rzecz mąki razowej. Niestety, na początku stosowania może nie do końca smakować. Dlatego rodzice powinni zadbać o budowanie świadomości wśród dzieci i od najmłodszych lat przyzwyczajać do jej smaku.

WP

O pszenicy wykorzystywanej do wyrobu pieczywa słyszy się w większości negatywne komentarze. Jednak dotyczą one pszenicy mocno przetworzonej, która traci wartościowe składniki. Wybierając ziarna jak najmniej przerobione dostarczamy organizmowi dużą dawkę błonnika, które daje uczucie sytości. To także źródło witamin z grupy B, która wpływa na koncentrację oraz m.in. żelazo i magnez, dzięki którym możemy cieszyć się ładnymi włosami i paznokciami.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Naleśniki w nowym wydaniu

Dania na odporność. Żurek, gulasz i jesienne desery

WP

Słodkie domowe trufle

WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP