Jakie pieczywo wybrać? Jak ważna jest jakość mąki?

Cenne rady dietetyka

- Musimy nauczyć się wybierać pieczywo, które ma największą zawartość witamin i składników mineralnych - podkreśliła dietetyk Aneta Łańcuchowska. Jaka mąka jest najzdrowsza? Czy pszenica rzeczywiście jest niedobra dla naszego zdrowia?

Wybierając pieczywo należy kierować się tym, aby składniki, z których jest wypiekane, były jak najmniej przetworzone. Kluczową sprawą jest jakość użytej mąki. Najbardziej wartościowa jest ta o ciemniejszej barwie. W związku z tym faktem powinno się wyeliminować z kuchni gorszą mąkę na rzecz mąki razowej. Niestety, na początku stosowania może nie do końca smakować. Dlatego rodzice powinni zadbać o budowanie świadomości wśród dzieci i od najmłodszych lat przyzwyczajać do jej smaku.

O pszenicy wykorzystywanej do wyrobu pieczywa słyszy się w większości negatywne komentarze. Jednak dotyczą one pszenicy mocno przetworzonej, która traci wartościowe składniki. Wybierając ziarna jak najmniej przerobione dostarczamy organizmowi dużą dawkę błonnika, które daje uczucie sytości. To także źródło witamin z grupy B, która wpływa na koncentrację oraz m.in. żelazo i magnez, dzięki którym możemy cieszyć się ładnymi włosami i paznokciami.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Słodkie domowe trufle

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów