Wybierając pieczywo należy kierować się tym, aby składniki, z których jest wypiekane, były jak najmniej przetworzone. Kluczową sprawą jest jakość użytej mąki. Najbardziej wartościowa jest ta o ciemniejszej barwie. W związku z tym faktem powinno się wyeliminować z kuchni gorszą mąkę na rzecz mąki razowej. Niestety, na początku stosowania może nie do końca smakować. Dlatego rodzice powinni zadbać o budowanie świadomości wśród dzieci i od najmłodszych lat przyzwyczajać do jej smaku.
O pszenicy wykorzystywanej do wyrobu pieczywa słyszy się w większości negatywne komentarze. Jednak dotyczą one pszenicy mocno przetworzonej, która traci wartościowe składniki. Wybierając ziarna jak najmniej przerobione dostarczamy organizmowi dużą dawkę błonnika, które daje uczucie sytości. To także źródło witamin z grupy B, która wpływa na koncentrację oraz m.in. żelazo i magnez, dzięki którym możemy cieszyć się ładnymi włosami i paznokciami.
POLECAMY RÓWNIEŻ:
href="http://kuchnia.wp.pl/slodkie-domowe-trufle-idealne-na-prezent-6054897690342529a"> Słodkie domowe trufle