Smacznego! Naleśniki orkiszowe z malinami i twarogiem z orzechów nerkowca

Maliny! Trudno się im oprzeć, niezależnie od pory roku. Pierwsze z nich już pojawiły się na sklepowych półkach, a to świetny moment, by wykorzystać je do przygotowania smacznych deserów. Dzisiaj spróbujemy naleśników orkiszowych z twarogiem z orzechów nerkowca, inspirowanych herbatą ziołową o smaku lipy z malinową nutą.

Naleśniki orkiszowe z malinami i twarogiem z orzechów nerkowca. Naleśniki orkiszowe z malinami i twarogiem z orzechów nerkowca.
Źródło zdjęć: © materiały partnera

Przygotowując naleśniki, wiele osób dobiera składniki "na oko", jednak ten odcinek zmobilizował Gosię do dokładnego sprawdzenia gramatury i doboru składników tak, by gotowe placki były rumiane i puszyste. Niezbędne będą jajka, mąka, sól, a także woda gazowana i mleko owsiane. Wszystkie te składniki wrzucamy do miski, miksujemy i połowa pracy już za nami. Aby każdy placek wyszedł równie dobrze, musisz pamiętać o dwóch rzeczach – dobrze rozgrzanej patelni i odpowiedniej ilości oleju. Pamiętaj, że lepiej wlewać go na patelnię trochę mniej, ale za to częściej. W ten sposób każdy placek, od pierwszego do ostatniego, będzie smakował równie dobrze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem

Twarożek z orzechów jest równie prosty w przygotowaniu. Pamiętaj, że nerkowce należy wcześniej namoczyć, najlepiej przez całą noc. Dzięki temu serek będzie aksamitny i delikatny. Namoczone orzechy lądują w blenderze razem z dodatkowymi składnikami – miodem, sokiem z cytryny i wodą. Po wymieszaniu czas przejść do rozgniecenia malin na gładką masę. Można co prawda wrzucić je od razu do blendera, ale pamiętajmy, że drobne pesteczki, z których składają się owoce, to doskonałe źródło błonnika, dzięki któremu nasze jelita będą w lepszej kondycji. Znacznie lepiej rozgnieść je widelcem i dopiero potem zmieszać z twarożkiem. To wyjątkowe danie zrobi wrażenie nie tylko na was, ale również na waszych bliskich. Dajcie się zaskoczyć i spróbujcie zrobić ten przepis w domu.

Partnerem jest Lipton
Źródło artykułu: Materiał Partnera
Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów