Smacznego! Naleśniki orkiszowe z malinami i twarogiem z orzechów nerkowca

Maliny! Trudno się im oprzeć, niezależnie od pory roku. Pierwsze z nich już pojawiły się na sklepowych półkach, a to świetny moment, by wykorzystać je do przygotowania smacznych deserów. Dzisiaj spróbujemy naleśników orkiszowych z twarogiem z orzechów nerkowca, inspirowanych herbatą ziołową o smaku lipy z malinową nutą.

Naleśniki orkiszowe z malinami i twarogiem z orzechów nerkowca. Naleśniki orkiszowe z malinami i twarogiem z orzechów nerkowca.
Źródło zdjęć: © materiały partnera

Przygotowując naleśniki, wiele osób dobiera składniki "na oko", jednak ten odcinek zmobilizował Gosię do dokładnego sprawdzenia gramatury i doboru składników tak, by gotowe placki były rumiane i puszyste. Niezbędne będą jajka, mąka, sól, a także woda gazowana i mleko owsiane. Wszystkie te składniki wrzucamy do miski, miksujemy i połowa pracy już za nami. Aby każdy placek wyszedł równie dobrze, musisz pamiętać o dwóch rzeczach – dobrze rozgrzanej patelni i odpowiedniej ilości oleju. Pamiętaj, że lepiej wlewać go na patelnię trochę mniej, ale za to częściej. W ten sposób każdy placek, od pierwszego do ostatniego, będzie smakował równie dobrze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem

Twarożek z orzechów jest równie prosty w przygotowaniu. Pamiętaj, że nerkowce należy wcześniej namoczyć, najlepiej przez całą noc. Dzięki temu serek będzie aksamitny i delikatny. Namoczone orzechy lądują w blenderze razem z dodatkowymi składnikami – miodem, sokiem z cytryny i wodą. Po wymieszaniu czas przejść do rozgniecenia malin na gładką masę. Można co prawda wrzucić je od razu do blendera, ale pamiętajmy, że drobne pesteczki, z których składają się owoce, to doskonałe źródło błonnika, dzięki któremu nasze jelita będą w lepszej kondycji. Znacznie lepiej rozgnieść je widelcem i dopiero potem zmieszać z twarożkiem. To wyjątkowe danie zrobi wrażenie nie tylko na was, ale również na waszych bliskich. Dajcie się zaskoczyć i spróbujcie zrobić ten przepis w domu.

Partnerem jest Lipton
Źródło artykułu: Materiał Partnera
Wybrane dla Ciebie
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny