Jakich przypraw użyć do pizzy?

Pizza to dzisiaj bardzo popularna przekąska. Warto wiedzieć, że jej początki sięgają starożytnej Grecji, gdzie tworzono okrągłe placki przyprawiane oliwą i ziołami. Dopiero później dotarły one do dzisiejszych Włoch. Tutaj zaczęto urozmaicać przepisy dodając różne składniki. To we Włoszech nadano im nazwę "pizzy". Na całym świecie stała się popularną potrawą, bez której nie wyobrażamy sobie kuchni włoskiej.

Domowa pizzaAromatyczne dodatki do pizzy
Źródło zdjęć: © adobe stock | MANO

Przyprawy do pizzy – propozycje

Najpopularniejszymi przyprawami dodawanymi do pizzy są:

  • Tymianek podkreśli smak pizzy za sprawą delikatnego aromatu przypominającego goździki. Ostry i ciepły aromat tymianku doskonale łączy się z cytryną, czosnkiem czy bazylią. Za sprawą lotnego olejku – tymolu charakteryzuje się odświeżającym smakiem.
  • Oregano posiada ciepły i lekko gorzki smak, intensywność aromatu różni się w zależności od odmiany. Silny smak dobrej jakości oregano może nawet znieczulić język. Do potraw stosuje się zwykle liście w suszonej postaci, ponieważ posiadają lepszy smak. Nada pizzy unikatowy posmak.
  • Papryka czerwona doda przede wszystkim pikantności potrawie.
  • Bazylia charakteryzuje się silnym, ostrym, słodkim zapachem. Może tez mieć aromat anyżu i goździka. Pizza dzięki niej stanie się orzeźwiającą i apetyczną potrawą. Aromat bazylii pozwala na łączenie jej z pomidorami (można spotkać się z określeniem "zioło pomidorowe").
  • Czosnek nada naszej pizzy ostrości i specyficznego zapachu za sprawą olejku lotnego. Należy jednak zachować umiar w stosowaniu tej przyprawy, ponieważ intensywny aromat czosnku może podziałać nawet drażniąco.
  • Kolendrę cechuje słodki i aromatyczny zapach. Warto jednak wiedzieć, że jest on charakterystyczny wyłącznie dla dojrzałych nasion. Liście kolendry również mają specyficzną woń. Nasiona są słodkie i łagodne, można odczuć posmak pomarańczy. Komponują się z innymi ostrymi przyprawami. Kolendrę najlepiej kupić w całości, ponieważ jest wtedy krucha. Kolendra w postaci mielonej powinna być szczelnie przechowywana, żeby nie utracić aromatu.
  • Cząber to przyprawa o wyrazistym i pikantnym smaku. Wyróżniamy cząber letni (łagodniejszy) i cząber zimowy (mocniejszy).
  • Gorczyca doda pizzy aromatycznego, gorzkawego smaku w zależności od odmiany, którą użyjemy: biała (najłagodniejsza), czarna (ostrzejsza), brązowa (ostra, pikantna).
  • Cebula urozmaici smak pizzy za sprawą charakterystycznego aromatu. Generalnie ma ostry-gorzki smak. Delikatnie wzbogaci potrawę.
  • Rozmaryn to przede wszystkim silny, lekko sosnowy smak, odrobinę słodszy od mięty. Można doszukać się w nim posmaku imbiru. Idealnie podniesie oraz dopełni smak warzyw i przypraw zastosowanych w pizzy. Liści rozmarynu można użyć również do dekoracji.
  • Pieprz ziołowy doda ostrości pizzy, a ponadto wzbogaci ją o ziołowy aromat. Wysoce aromatyczna mieszanka sprawi, że pizza nie będzie mdła.

Stosowanie przypraw w pizzy sprawi, że urozmaicimy jej smak, a także wygląd. Dodatkowo wzbogacimy potrawę w witaminy i wartości odżywcze. Przyprawy są niezastąpionym dodatkiem w kuchni.

Zakręcone pizzerki. Obłędny przysmak nie tylko na imprezę

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów