Smażenie na głębokim tłuszczu

Smażenie na głębokim tłuszczu może wydawać się bardzo szkodliwe, szczególnie dla osób, które dbają o zdrowie i prawidłową wagę swojego ciała. A jednak niechętnie z tego sposobu przygotowywania potraw rezygnujemy, bo smażone w ten sposób dania mają wyjątkowy smak. Jeśli więc nie chcemy wyeliminować z kuchni tej techniki obróbki żywności, nauczmy się kilku zasad, dzięki którym stanie się ona bezpieczniejsza dla zdrowia.

Smażenie w głębokim tłuszczu nie jest niezdrowesmażenie
Źródło zdjęć: © Pixabay

Zacznijmy od sprawy zasadniczej, czyli od rodzaju tłuszczu. Do głębokiego smażenia wykorzystuje się najczęściej oleje roślinne, przede wszystkim rzepakowy. Inne rodzaju oleju musimy sprawdzać pod kątem temperatury dymienia. Im wyższa (minimalnie 200 stopni C), tym lepiej, bo w procesie obróbki cieplnej olej nam się najzwyczajniej na świecie nie przypali.

W niektórych restauracjach wykorzystuje się również różnego rodzaju frytury. Jeśli już chcemy takich produktem zastąpić olej, wybierajmy te płynne.Bardzo istotna jest odpowiednia temperatura smażenia. Jest ona różna dla różnych produktów. Warzywa smażymy w temperaturze 160-165 stopni C, frytki z warzyw w 170-180 stopniach C, ryby i owoce morza w maksymalnie 175 stopniach C, a mięso w przedziale 165-175 stopni C.

Trzymanie się tej zasady spowoduje, że nasza potrawa będzie smaczna, nie przypali się, ale również nie nasiąknie tłuszczem. Dlatego też istotne jest, żeby najpierw odpowiednio rozgrzać tłuszcz, a następnie dopiero smażyć. Ogromne znaczenie ma też wielkość smażonych porcji. Jeśli będziemy smażyć zbyt dużo naraz, temperatura tłuszczu spadnie i nasze danie będzie nie tylko mniej smaczne i chrupkie, ale też przesiąknięte tłuszczem.

Produkty do smażenia powinny być zawsze odpowiednio przygotowane. Przede wszystkim muszą być osuszone. Inaczej tłuszcz pryska i może poparzyć. Dodatkowo woda obniża temperaturę tłuszczu na patelni. Jeśli smażymy krewetki, kurczaka czy rybę w panierce, koniecznie usuńmy jej nadmiar. Mąka bowiem bardzo szybko się pali, więc po usmażeniu kilku porcji w oleju pływać będą bardzo nieapetyczne i, co znacznie ważniejsze, niezdrowe spalone okruchy.

Jeśli będziemy korzystać z tej rady, nie będziemy musieli wylewać wykorzystanego tłuszczu. Można go bowiem przefiltrować, na przykład przez filtr do kawy i wykorzystać ponownie.Dobrze użytkowany tłuszcz, niezależnie od tego, czy jest to frytura czy olej, można bezpiecznie wykorzystać kilka razy.

I na koniec naczynie. To kolejna ważna zasada w tego typu smażeniu. Najlepiej używać naczyń specjalnie przystosowanych do głębokiego smażenie, posiadających w zestawie specjalnie dopasowany koszyczek, dzięki któremu szybko wyjmiemy usmażone kawałki jedzenia i łatwo je odsączymy. Zamiast takiego naczynia możemy wykorzystywać stalowe garnki. Emaliowanych lepiej unikać, bo emalia szybko pęka pod wpływem wysokiej temperatury. Świetnym rozwiązaniem jest również stalowy lub żelazny wok.

Bardzo szybko i równomiernie się rozgrzewa, a podczas smażenia praktycznie nie traci temperatury. Warto również zainwestować w dobry termometr. Dzięki temu znacznie łatwiej nam będzie tworzyć tą techniką zdrowe i smaczne dania.

**Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez [dziejesie.wp.pl](https://dziejesie.wp.pl/){:external}**

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny