Smażenie na głębokim tłuszczu

Smażenie na głębokim tłuszczu może wydawać się bardzo szkodliwe, szczególnie dla osób, które dbają o zdrowie i prawidłową wagę swojego ciała. A jednak niechętnie z tego sposobu przygotowywania potraw rezygnujemy, bo smażone w ten sposób dania mają wyjątkowy smak. Jeśli więc nie chcemy wyeliminować z kuchni tej techniki obróbki żywności, nauczmy się kilku zasad, dzięki którym stanie się ona bezpieczniejsza dla zdrowia.

Smażenie w głębokim tłuszczu nie jest niezdrowesmażenie
Źródło zdjęć: © Pixabay

Zacznijmy od sprawy zasadniczej, czyli od rodzaju tłuszczu. Do głębokiego smażenia wykorzystuje się najczęściej oleje roślinne, przede wszystkim rzepakowy. Inne rodzaju oleju musimy sprawdzać pod kątem temperatury dymienia. Im wyższa (minimalnie 200 stopni C), tym lepiej, bo w procesie obróbki cieplnej olej nam się najzwyczajniej na świecie nie przypali.

W niektórych restauracjach wykorzystuje się również różnego rodzaju frytury. Jeśli już chcemy takich produktem zastąpić olej, wybierajmy te płynne.Bardzo istotna jest odpowiednia temperatura smażenia. Jest ona różna dla różnych produktów. Warzywa smażymy w temperaturze 160-165 stopni C, frytki z warzyw w 170-180 stopniach C, ryby i owoce morza w maksymalnie 175 stopniach C, a mięso w przedziale 165-175 stopni C.

Trzymanie się tej zasady spowoduje, że nasza potrawa będzie smaczna, nie przypali się, ale również nie nasiąknie tłuszczem. Dlatego też istotne jest, żeby najpierw odpowiednio rozgrzać tłuszcz, a następnie dopiero smażyć. Ogromne znaczenie ma też wielkość smażonych porcji. Jeśli będziemy smażyć zbyt dużo naraz, temperatura tłuszczu spadnie i nasze danie będzie nie tylko mniej smaczne i chrupkie, ale też przesiąknięte tłuszczem.

Produkty do smażenia powinny być zawsze odpowiednio przygotowane. Przede wszystkim muszą być osuszone. Inaczej tłuszcz pryska i może poparzyć. Dodatkowo woda obniża temperaturę tłuszczu na patelni. Jeśli smażymy krewetki, kurczaka czy rybę w panierce, koniecznie usuńmy jej nadmiar. Mąka bowiem bardzo szybko się pali, więc po usmażeniu kilku porcji w oleju pływać będą bardzo nieapetyczne i, co znacznie ważniejsze, niezdrowe spalone okruchy.

Jeśli będziemy korzystać z tej rady, nie będziemy musieli wylewać wykorzystanego tłuszczu. Można go bowiem przefiltrować, na przykład przez filtr do kawy i wykorzystać ponownie.Dobrze użytkowany tłuszcz, niezależnie od tego, czy jest to frytura czy olej, można bezpiecznie wykorzystać kilka razy.

I na koniec naczynie. To kolejna ważna zasada w tego typu smażeniu. Najlepiej używać naczyń specjalnie przystosowanych do głębokiego smażenie, posiadających w zestawie specjalnie dopasowany koszyczek, dzięki któremu szybko wyjmiemy usmażone kawałki jedzenia i łatwo je odsączymy. Zamiast takiego naczynia możemy wykorzystywać stalowe garnki. Emaliowanych lepiej unikać, bo emalia szybko pęka pod wpływem wysokiej temperatury. Świetnym rozwiązaniem jest również stalowy lub żelazny wok.

Bardzo szybko i równomiernie się rozgrzewa, a podczas smażenia praktycznie nie traci temperatury. Warto również zainwestować w dobry termometr. Dzięki temu znacznie łatwiej nam będzie tworzyć tą techniką zdrowe i smaczne dania.

**Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez [dziejesie.wp.pl](https://dziejesie.wp.pl/){:external}**

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów