Domowy smalec. Jak doprawić, by był najsmaczniejszy?

Obraz
Źródło zdjęć: © Getty Images

/ 5Sprawdzone przepisy

Obraz
© Getty Images

Domowy smalec to świetny dodatek do pieczywa. Doskonale sprawdzi się na wszystkich ogrodowych imprezach, ale też jako dodatek do kanapek serwowanych na śniadanie. Smakuje znakomicie z dobrym chlebem, zwłaszcza a w towarzystwie kiszonych lub małosolnych ogórków. Przygotowanie smalcu w domu nie jest trudne, a dobrze zrobiony zachwyci. Zwykły smalec wytapia się ze słoniny lub podgardla. Możemy jednak uszlachetnić go różnymi dodatkami. Oto kilka naszych propozycji.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 5Smalec z boczkiem

Obraz
© Pixabay.com

Wędzony smak smalcu uzyskamy dodając właśnie wędzony boczek. Kupując tę wędlinę, zwracajmy uwagę, by był wędzony naturalnie i nie nastrzykiwany sztucznymi substancjami i wodą. Składniki: kilogram słoniny, pół kilograma wędzonego boczku, dwie duże cebule, jabłko, dwie łyżki majeranku, pieprz do smaku. Pokrojoną w kostkę słoninę wrzucamy do garnka z grubym dnem, wytapiamy powoli na niewielkim ogniu. Do słoika zlewamy tłuszcz. Gdy skwarki się zrumienią wyjmujemy je. Do garnka wrzucamy pokrojony w kostkę boczek, posiekaną cebulę, pokrojone jabłko i smażymy, aż się zarumienią. Gotowe przekładamy do słoja, wsypujemy majeranek i inne ulubione przyprawy, mieszamy odstawiamy do wystudzenia, schładzamy w lodówce.

/ 5Smalec z mlekiem

Obraz
© Pixabay.com

Wydawałoby się, że dodatek mleka do smalcu jest kompletną pomyłką. A jednak: mleko sprawia, że smalec jest bardziej delikatny i ma piękny, biały kolor. Potrzebujemy: pół kilograma słoniny, dużą cebulą, duże jabłko, kilka łyżek mleka, majeranek. Słoninę kroimy w kostkę i wytapiamy w dużym rondlu. Gdy słonina już się stopi, dodajemy pokrojoną cebulę i jabłka. Gdy cebula zmięknie, wlewamy mleko, mieszamy i przelewamy smalec do słoików.

/ 5Smalec z mięsem

Obraz
© Pixabay.com

Wspaniałe smarowidło do chleba zrobimy, dodając do zwykłego smalcu pokrojone drobno mięso. Taki smalec zaskakuje bardzo wyrazistym smakiem. Składniki: pół kilograma słoniny, 200 gramów łopatki, 200 gramów karkówki, 100 gramów wędzonego boczku, kawałek kiełbasy jałowcowej, dwie duże cebule, jabłko, pieprz, suszone oregano, suszony majeranek, suszony czosnek, sól. Słoninę i boczek kroimy w drobną kostkę. Słoninę wytapiamy w garnku, aż skwarki będą przezroczyste. Na patelni smażymy boczek, dodajemy do słoniny. Mięso i kiełbasę kroimy bardzo drobno, podsmażamy i dodajemy do garnka ze słoniną. Dodajemy posiekaną cebulę, jabłko i przyprawy.

/ 5Wegetariański smalec z fasoli

Obraz
© Getty Images

Wegetarianie także mogą zrobić smalec. Oczywiście bez mięsa, słoniny i boczku, ale konsystencja takiego "smalcu" z warzyw jest bardzo podobna to tej klasycznej. Składniki: puszka białej fasoli, dwie cebule, kilka suszonych śliwek, dwa liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, dwa goździki, łyżeczka majeranku, łyżka sosu sojowego, sól i świeżo mielony pieprz, olej. Cebulę siekamy w kostkę i smażymy na oleju wraz z zielem angielskim, jałowcem, goździkami i liśćmi laurowymi. Fasolę odcedzamy, płuczemy i miksujemy z sosem sojowym, majerankiem i pieprzem. Śliwki kroimy drobno. Wszystko łączymy ze sobą i schładzamy w lodówce.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji