Sprawdzone przepisy
Domowy smalec to świetny dodatek do pieczywa. Doskonale sprawdzi się na wszystkich ogrodowych imprezach, ale też jako dodatek do kanapek serwowanych na śniadanie. Smakuje znakomicie z dobrym chlebem, zwłaszcza a w towarzystwie kiszonych lub małosolnych ogórków. Przygotowanie smalcu w domu nie jest trudne, a dobrze zrobiony zachwyci. Zwykły smalec wytapia się ze słoniny lub podgardla. Możemy jednak uszlachetnić go różnymi dodatkami. Oto kilka naszych propozycji.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Smalec z boczkiem
Wędzony smak smalcu uzyskamy dodając właśnie wędzony boczek. Kupując tę wędlinę, zwracajmy uwagę, by był wędzony naturalnie i nie nastrzykiwany sztucznymi substancjami i wodą. Składniki: kilogram słoniny, pół kilograma wędzonego boczku, dwie duże cebule, jabłko, dwie łyżki majeranku, pieprz do smaku. Pokrojoną w kostkę słoninę wrzucamy do garnka z grubym dnem, wytapiamy powoli na niewielkim ogniu. Do słoika zlewamy tłuszcz. Gdy skwarki się zrumienią wyjmujemy je. Do garnka wrzucamy pokrojony w kostkę boczek, posiekaną cebulę, pokrojone jabłko i smażymy, aż się zarumienią. Gotowe przekładamy do słoja, wsypujemy majeranek i inne ulubione przyprawy, mieszamy odstawiamy do wystudzenia, schładzamy w lodówce.
Smalec z mlekiem
Wydawałoby się, że dodatek mleka do smalcu jest kompletną pomyłką. A jednak: mleko sprawia, że smalec jest bardziej delikatny i ma piękny, biały kolor. Potrzebujemy: pół kilograma słoniny, dużą cebulą, duże jabłko, kilka łyżek mleka, majeranek. Słoninę kroimy w kostkę i wytapiamy w dużym rondlu. Gdy słonina już się stopi, dodajemy pokrojoną cebulę i jabłka. Gdy cebula zmięknie, wlewamy mleko, mieszamy i przelewamy smalec do słoików.
Smalec z mięsem
Wspaniałe smarowidło do chleba zrobimy, dodając do zwykłego smalcu pokrojone drobno mięso. Taki smalec zaskakuje bardzo wyrazistym smakiem. Składniki: pół kilograma słoniny, 200 gramów łopatki, 200 gramów karkówki, 100 gramów wędzonego boczku, kawałek kiełbasy jałowcowej, dwie duże cebule, jabłko, pieprz, suszone oregano, suszony majeranek, suszony czosnek, sól. Słoninę i boczek kroimy w drobną kostkę. Słoninę wytapiamy w garnku, aż skwarki będą przezroczyste. Na patelni smażymy boczek, dodajemy do słoniny. Mięso i kiełbasę kroimy bardzo drobno, podsmażamy i dodajemy do garnka ze słoniną. Dodajemy posiekaną cebulę, jabłko i przyprawy.
Wegetariański smalec z fasoli
Wegetarianie także mogą zrobić smalec. Oczywiście bez mięsa, słoniny i boczku, ale konsystencja takiego "smalcu" z warzyw jest bardzo podobna to tej klasycznej. Składniki: puszka białej fasoli, dwie cebule, kilka suszonych śliwek, dwa liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, dwa goździki, łyżeczka majeranku, łyżka sosu sojowego, sól i świeżo mielony pieprz, olej. Cebulę siekamy w kostkę i smażymy na oleju wraz z zielem angielskim, jałowcem, goździkami i liśćmi laurowymi. Fasolę odcedzamy, płuczemy i miksujemy z sosem sojowym, majerankiem i pieprzem. Śliwki kroimy drobno. Wszystko łączymy ze sobą i schładzamy w lodówce.