Jak zrobić zdrowe śniadanie w 15 minut?

Nie mam czasu – tak Polacy często odpowiadają na pytanie, dlaczego nie jedzą porządnego śniadania, które przecież powinno być najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Czy jego przygotowanie jest naprawdę tak czasochłonne? Nie! Oto kilka zdrowych i pożywnych propozycji, których przyrządzenie nie zajmie nam więcej niż kwadrans.

ŚniadanieŚniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia
Źródło zdjęć: © 123RF

Kanapka marokańska

Dzień możemy zacząć wprowadzając do kuchni trochę egzotyki. W kanapce marokańskiej najważniejszy element stanowi jajko poszetowe, w którym białko jest idealnie ścięte, zaś żółtko pozostaje płynne. Gotujemy w garnku litr wody i zakwaszamy ją octem lub sokiem z cytryny (około 2 łyżkami). Jajko (powinno mieć temperaturę pokojową) wbijamy ostrożnie do małej miseczki, wrzącą wodę mieszamy, by uzyskać wir, w środek którego wlewamy jajko, przestajemy mieszać i gotujemy jajko przez 3 minuty, a następnie wyjmujemy delikatnie łyżką cedzakową i odsączamy na ręczniku papierowym.

Żytnią bułkę smarujemy hummusem, nakładamy jajko, dodajemy gałązkę świeżej mięty i posypujemy zatarem, czyli mieszkanką przypraw: tymianku, prażonego sezamu i sumaku. Pyszne śniadanie gotowe.

Owsianka z owocami, bakaliami i amarantusem

Gotowane na mleku płatki z oczyszczonego ziarna owsa to smaczna oraz bardzo pożywna przekąska dostarczająca mnóstwo składników pokarmowych, które zapewniają przypływ sił i energii. Jeszcze lepszy efekt uzyskamy wzbogacając owsiankę rozmaitymi dodatkami.

Popularne błędy popełniane podczas smażenia jajecznicy

Przyjemnej chrupkości naszej potrawie nadadzą posiekane orzechy włoskie, zaś słodyczy – wymoczone wcześniej w wodzie daktyle oraz pokrojone w plasterki banany. Owsiankę warto też wzbogacić liofilizowanymi truskawkami oraz doprawić cynamonem. Po wyłożeniu na talerze posypujemy ją prażonymi ziarnami amarantusa, które charakteryzują się lekko orzechowym aromatem.

Twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką

Klasyka, która się nie starzeje. Dobrej jakości twaróg (najlepiej tłusty lub półtłusty) to skarbnica łatwostrawnych białek, czyli ważnego budulca tkanek i kości, niezbędnego także do wytwarzania enzymów, hormonów i ciał odpornościowych. Produkt zawiera również dużo wapnia i sporo witamin z grupy B.

By przygotować pyszne i pożywne śniadanie wystarczy wymieszać twaróg z jogurtem naturalnym, startą na tarce rzodkiewką oraz posiekanym szczypiorkiem, na koniec doprawiając solą i pieprzem. Twarożek świetnie smakuje ze świeżym pieczywem pełnoziarnistym.

Jaglanka z migdałami i pestkami grantu

Płatki jaglane uzyskuje się poprzez mechaniczne zgniatanie i obłuszczanie ziaren prosa. To produkt o dużych wartościach odżywczych, świetnie sprawdzający się jako baza pożywnego śniadania.

Szklankę płatków zalewamy mlekiem, krowim lub roślinnym (dwie szklanki) i gotujemy przez około 10-12 minut. Podajemy z prażonymi płatkami migdałów, pestkami granatu, ewentualnie ulubionymi owocami (np. jagodami, borówkami lub malinami). Polewamy miodem albo syropem klonowym.

Pasta kanapkowa z makreli

Wędzona makrela nie traci swoich cennych wartości odżywczych, dostarcza np. więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż łosoś poddany takiej samej obróbce. Dzięki tłustej konsystencji świetnie nadaje się do przygotowania pasty kanapkowej, którą możemy podać na śniadanie, z ciemnym pieczywem.

Jak ją przygotować? Rozgniatamy widelcem wędzoną makrele (wcześniej oczywiście obraną ze skóry i ości), a następnie mieszamy z posiekanym jajkiem na twardo i majonezem. Pyszne smarowidło uzyskamy również po utarciu na gładką masę makreli, 2-3 łyżek twarogu, drobno posiekanej cebuli i szczypiorku, jogurtu naturalnego oraz uprażonych ziaren słonecznika.

Budyń jęczmienny

Pyszna i rozgrzewająca propozycja, idealna na rozpoczęcie ponurego, zimowego dnia.

Przygotowanie budyniu jęczmiennego nie jest trudnym zadaniem. Pół szklanki kaszy jęczmiennej zalewamy mlekiem krowim lub roślinnym (ryżowym, migdałowym, kokosowym), dosypujemy 3-4 łyżeczki cukru trzcinowego oraz szczyptę soli, a następnie gotujemy pod przykryciem, na bardzo małym ogniu, przez 15 minut, do czasu, aż kasza wchłonie większość płynu. Gorącą masę dokładnie miksujemy, najlepiej w blenderze kielichowym. Podczas blendowania możemy jeszcze dolać trochę podgrzanego mleka, by uzyskać pożądaną gęstość.

Do budyniu warto dodać kilka kostek rozpuszczonej czekolady, banana, płatki migdałowe, świeże owoce (np. borówkę amerykańską). Świetnie smakuje z syropem klonowym lub miodem.

Zobacz też:

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce