Trwa ładowanie...

Jak zrobić ratatouille? Klasyk francuskiej kuchni

Ratatouille to proste, ale zarazem niezwykłe danie, które przypadnie do gustu nie tylko jaroszom. W ratatouille znajdziemy sporo pożywnych składników m.in. bakłażany, pomidory, cebulę, paprykę i cukinię. Wyjątkowy smak tych duszonych warzyw dopełnia tymianek, estragon, cząber i zioła prowansalskie.

Jak zrobić ratatouille? Klasyk francuskiej kuchniŹródło: Getty Images
d2gixec
d2gixec

Ratatouille - co to jest?

Przyjmuje się, że ratatouille pochodzi z prostej kuchni z rejonu Prowansji. Historia kolorowego połączenia bakłażana, cukinii i pomidorów jest jednak bardziej zawiła. Pierwsze wzmianki o warzywnym gulaszu z dodatkiem tymianku dotyczą rejonów północnych Włoch, które obecnie należą do Francji.

W obszernej książce kucharskiej "Kuchnia Prowansji" wydanej przez J. B. Reboul pod koniec 1900 roku, wśród 1100 tradycyjnych potraw prowansalskich ratatouille nie został bowiem wymieniony. Mimo podobieństwa pod względem doborów składników i formy podania, "ratatuj" popularnością przebija włoską peperonatę, hiszpańskie pisto, briam z Grecji czy węgierskie leczo.

Wersja klasyczna to po prostu pokrojone w większą kostkę cukinie, pomidory i bakłażany. Jest to bezmięsna wersja ragoût, czyli kawałków produktów duszonych w wywarze, doprawionych świeżymi ziołami. Warzywa do ratatouille najpierw są obsmażane w sporej ilości oliwy, a następnie przekładane do garnka do podduszenia wraz z ziołami. Tak przygotowane doskonale smakują solo, ale sprawdzą się też jako dodatek do pieczonej jagnięciny.

Najlepsze francuskie desery

Ratatouille - jak zrobić?

Składniki:

  • 500 g pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 papryki
  • 2 cukinie
  • 1 bakłażan
  • tymianek
  • liść laurowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 50 orzeszków piniowych
  • bułka tarta
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Pokrój też paprykę, cukinię i bakłażana. Posiekaj cebulę i czosnek.
  • W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj czosnek i cebulę oraz liść laurowy.
  • Smaż, aż cebula zrobi się szklista, około 2-3 minuty.
  • Po tym czasie dodaj pokrojone warzywa, zaczynając od papryki, następnie dodaj bakłażana, cukinię, a na końcu pomidory i tymianek. Duś około 10 minut, dopraw do smaku.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2gixec
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2gixec
Więcej tematów