Jak zrobić owsiankę? Śniadanie na sześć sposobów
Helena Rubinstein powtarzała, że owsianka to klucz do zachowania pięknego wyglądu. Jest sycąca, zdrowa, a do tego pożywna. Mimo to większość z nas kojarzy ją z nieatrakcyjną, szarą papką, którą przygotowujemy raczej z rozsądku niż dla rozkoszy podniebienia.
Tymczasem owsianka każdego dnia może smakować inaczej – wystarczy kilka trików, by całkowicie zmienić jej oblicze. Wybierzcie płatki, które najbardziej lubicie, i nie bójcie się trochę namieszać. Owies miksujcie z orkiszem lub gryką, a potem prażcie, namaczajcie przez noc albo posypcie brązowym cukrem. I bez względu na wszystko pamiętajcie, że każdą owsiankę koniecznie trzeba posolić!
Ta owsianka z pewnością nie przypomina szarej papki z sennych koszmarów. Gdy płatki już zmiękną, zdejmijcie je z palnika i dodajcie do nich łyżkę lub dwie mascarpone. Potem dołóżcie uprażone na złoto migdały i skarmelizowaną gruszkę. Owsianka będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli posypiecie ją ulubionymi nasionami lub pestkami.
Nie ma takiej drugiej. Nazywana surówką piękności, według słynnej bizneswoman, jeśli jest jedzona codziennie, gwarantuje piękne paznokcie, świetlistą cerę i mocne włosy. By zrobić tę owsiankę, płatki koniecznie trzeba namoczyć. Następnego dnia pokrójcie banana, jabłko i dodajcie cytrynę. A nieco goryczki i mocny sezamowy smak nadacie owsiance dzięki łyżeczce tahiny. Pst! Przepisu szukajcie na początku artykułu. I nie dajcie się zwieść tytułowi – odnowę warto zacząć o każdej porze roku.
Dzięki tej owsiance zaoszczędzicie rano mnóstwo czasu. Poprzedniego wieczoru zblendujcie płatki z mlekiem, bananem i masłem orzechowym. Potem przełóżcie je do wysokiego słoika i zalejcie sosem miodowo-cytrynowym. Przed podaniem wystarczy ułożyć na owsiance kilka plasterków banana i oczywiście kawałki czekolady.
Ciepłe i rozgrzewające – dania z piekarnika należą do naszych ulubionych. W tej wersji owsiankę zalejcie mleczkiem kokosowym, posypcie cynamonem i dodajcie pokrojone śliwki. Gdy będzie się zapiekać, wy możecie spokojnie zaparzyć kawę lub herbatę. Taki poranek nie może być zły.
Ta propozycja nie ma w sobie nic z minimalizmu. Gruszkę skarmelizujcie z odrobiną soku z cytryny i dodajcie do gotowych płatków. Owsiankę przed podaniem posypcie orzechami włoskimi, cynamonem i brązowym cukrem.
Miód i brązowy cukier będą dobrze kontrastować ze słonymi płatkami i z lekko kwaskowym grejpfrutem. Na początek upieczcie cytrusy, a potem ugotujcie owsiankę na ulubionym mleku. Przed przełożeniem do misek dodajcie do niej mascarpone i energicznie zamieszajcie. Aromat nada owsiance gałązka rozmarynu.