Płatki owsiane. Czego o nich nie wiemy i w jaki sposób je wykorzystać?
Owsianka – to jedno z najbardziej popularnych śniadań. Można robić ją na słodko, ale też na słono! Doskonale komponuje się z suszonymi albo świeżymi owocami. Warto jednak mieć na uwadze fakt, że jeśli chodzi o kulinaria, to płatki owsiane można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Warto – są bardzo zdrowe!
Czym właściwie są płatki owsiane?
Płatki owsiane są wytwarzane z ziaren owsa. Zanim jednak dojdzie do tego procesu, ziarna są czyszczone, obłuskiwane oraz prasowane. Zdarza się, że poddawane są też zabiegom parowym. Możemy rozróżnić kilka typów płatków. Główne z nich to: płatki owsiane zwykłe, górskie oraz błyskawiczne. Jeśli chcemy odżywiać się zdrowo, to najlepiej sięgać po te pierwsze, ponieważ są najmniej przetworzone. Tym samym mają najkorzystniejszy wpływ na nasz organizm. Z kolei górskie otrzymywane są z krojonego ziarna – tracą tym samym część produktów mineralnych. Nietrudno się domyślić, że najmniej zdrowe są te błyskawiczne. Nie dość, że powstają z krojonego ziarna, to jeszcze traktowane są parą – to właśnie dzięki temu od razu są gotowe do spożycia.
Płatki owsiane. Dlaczego powinniśmy je włączyć do swojej diety?
Jeśli chodzi o właściwości płatków owsianych, to są one nie do przecenienia. Oczywiście, są zdrowe – o tym wiemy wszyscy, ale często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że zawierają one podstawowe składniki pokarmowe. O czym mowa? O białku, tłuszczach, witaminach, solach mineralnych oraz oczywiście o błonniku. Co więcej, zmniejszają ryzyko zapadnięcia na różnego rodzaju nowotwory. Produkt ten jest także polecany osobom, które walczą z cukrzycą, ponieważ rozpuszczalny błonnik przeciwdziała nadmiernie szybkiemu wzrostowi glukozy we krwi. Nie można nie wspomnieć też o tym, że płatki owsiane mają korzystny wpływ na układ pokarmowy.
Niektórym wydaje się, że przez kaloryczność szkodzą naszej sylwetce – błąd! Podkręcają metabolizm i przyczyniają się do tego, że mamy energię na cały dzień. Musimy pamiętać, że owsianka jest źródłem węglowodanów złożonych, witamin, żelaza oraz przeciwutleniaczy. To właśnie te ostatnie spowalniają procesy starzenia. Chcecie zachować młodość i cieszyć się dobrym zdrowiem? Nie pomijajcie ich w swoim codziennym menu.
Co zrobić z płatków owsianych? Opcji jest więcej, niż może się wydawać
Płatki owsiane z dodatkiem jogurtu oraz owoców – to pierwsza rzecz, o jakiej myślimy. Tak naprawdę możliwości jest jednak znacznie więcej! Wzbogacać nimi da się jajecznicę, a nawet omleta - będą znacznie zdrowsze. Na dobrą sprawę możecie dodać garść nawet do zupy czy sosu. Doskonale komponują się też w sałatce - tej owocowej albo warzywnej. Sprawdzą się też jako posypka na różnego rodzaju mięsiwa czy też dania wegetariańskie. Smacznie i oryginalnie!
Zobacz też: Nocna owsianka
Jesteście też w stanie zrobić z nich mleko owsiane, ciasteczka, ciasta oraz przepyszną, domowa granolę. Jest znacznie zdrowsza, niż ta, którą kupujecie w sklepie. Każdego dnia możecie z kolei dodawać ją do mleka, jogurtu albo też zajadać się nią solo, traktując jako zdrową przekąskę. Poniżej znajdziecie przepis na taką, którą uwielbiam. Zrobicie ją z łatwością!
Składniki:
- 250 g płatków owsianych
- 100 g słonecznika
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g sezamu
- 3 łyżki miodu
- 150 ml soku jabłkowego
- 4 łyżki oleju z pestek winogron
Do podania:
- jogurt
- maliny
- borówki
Przygotowanie: do miski wsypać płatki owsiane, dodać ziarno słonecznika, posiekane orzechy włoskie oraz sezam. Dolać miód, sok jabłkowy i olej. Dokładnie wymieszać i rozłożyć na blasze piekarnikowej, wyłożonej pergaminem. Piec przez mniej więcej godzinę, od czasu do czasu mieszając (temp. 150 st. C). Wystudzić, po czym przesypać do zamykanego pojemnika. Podawać z jogurtem i świeżymi owocami. Jeśli ich nie posiadamy - z powodzeniem sprawdzą się te suszone.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl