Ocet kokosowy – właściwości i zastosowanie w kuchni
Polacy wciąż najchętniej używają octu spirytusowego. A gdyby go zastąpić bardziej egzotycznym produktem? Na przykład octem kokosowym, który ma znacznie więcej wartości odżywczych i świetnie sprawdza się jako dodatek do marynat, dipów, sałatek czy surówek.
Ocet spirytusowy, czyli wodny roztwór kwasu octowego powstający w wyniku fermentacji spirytusu, od dawna gości w polskiej kuchni i jest wykorzystywany do marynowania warzyw, owoców czy grzybów albo jako dodatek do klasycznych zakąsek, np. galarety z nóżek wieprzowych. Jednak spożywany w nadmiarze podrażnia błonę śluzową żołądka, zaburza przyswajanie składników odżywczych, a badania naukowe wykazały także jego niszczący wpływ na czerwone krwinki.
Dlatego warto szukać zdrowszych alternatyw. W sklepach znajdziemy ocet winny czy balsamiczny, ale warto też wypróbować mniej znany w Polsce produkt, czyli ocet kokosowy, bardzo popularny zwłaszcza w krajach południowo-wschodniej Azji (szczególnie na Filipinach) oraz na wyspach Pacyfiku.
Ocet kokosowy - jak powstaje?
Istnieje kilka sposobów jego wytwarzania. Według najbardziej tradycyjnego ocet powstaje z zasobnych w składniki odżywcze soków pochodzących z kwiatów palm kokosowych, które przez rok dojrzewają i fermentują. Ocet produkuje się również z nektaru zbieranego z nacinanych łodyg drzewa palmowego, następnie poddawanego procesowi fermentacji przez około 60 dni.
Zobacz też: Zalety picia octu jabłkowego z miodem, imbirem i kurkumą
W naszym kraju najczęściej sprzedawany jest jednak ocet otrzymywany w wyniku fermentacji wody kokosowej z dodatkiem cukru i drożdży.
Dlaczego warto zainteresować się tym produktem?
Ocet kokosowy – wartości odżywcze
W Azji i na wyspach Pacyfiku ocet kokosowy od dawna uchodzi za remedium na liczne schorzenia, jest m.in. stosowany jako środek pobudzający trawienie, odkwaszający i oczyszczający organizm. Cenione są również jego walory kosmetyczne – poprawia wygląd skóry czy włosów.
Ocet kokosowy jest bogatym źródłem witaminy C i witamin z grupy B, dostarcza też solidnej porcji składników mineralnych, m.in. potasu, boru, żelaza, fosforu, manganu, magnezu czy cynku. Jego atut stanowi także wysoka zawartość polifenoli, dzięki czemu produkt wykazuje silne działanie przeciwutleniające – skutecznie neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników przyspieszających procesy starzenia organizmu i sprzyjających rozwojowi chorób układu krążenia czy nowotworów.
Dzięki składnikowi zwanemu fruktooligosacharydami ocet kokosowy jest skutecznym prebiotykiem, czyli pożywką dla dobroczynnych bakterii jelitowych, które regulują pracę przewodu pokarmowego, poprawiają przyswajalność składników mineralnych (pozytywnie wpływają na absorpcję wapnia, magnezu, żelaza, miedzi czy cynku) oraz odgrywają istotną rolę w zapobieganiu różnym schorzeniom.
Jak wynika z badań naukowych ocet kokosowy wspomaga działanie wątroby, przyśpiesza jej regenerację i chroni przed rozwojem stanów zapalnych. Skutecznie hamuje również apetyt, dzięki czemu jest zalecany w różnych programach dietetycznych.
Ocet kokosowy posiada niski indeks glikemiczny (35), co oznacza, że po jego spożyciu wolniej podnosi się poziom cukru. Powinny to docenić zarówno osoby zmagające się cukrzycą, jak i będące na diecie odchudzającej. Produkt ma neutralne pH, dlatego nie zaburza równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.
Ocet kokosowy – do czego użyć?
Ocet kokosowy ma bogaty, ostro-kwaśny smak. Jest świetnym zamiennikiem octu spirytusowego czy winnego. Może być ciekawym dodatkiem do przysmaków na zimno (np. sałatek, dipów i dressingów), ale także dań duszonych, sosów czy zup. Będzie smakowitą przyprawą do różnego rodzaju potraw orientalnych, w których chcemy uzyskać efekt słodko-kwaśny.
Warto wykorzystać go również do marynowania jarzyn, ryb, delikatnego białego mięsa i owoców morza. By przygotować prostą marynatę wystarczy połączyć w miseczce 150 ml octu kokosowego, 30-40 ml oleju roślinnego, 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę), kawałek świeżo startego imbiru, łyżeczkę miodu, szczyptę ostrej papryki i curry.
Jeśli szukamy pomysłu na dressing do sałatki zmiksujmy ocet kokosowy (1/4 szklanki) z oliwą (taka sama ilość), płynnym miodem (kilka łyżek), 4 ząbkami czosnku oraz sokiem z cytryny (1/3 szklanki), doprawiając solą morską i czarnym pieprzem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl