Jak zrobić naleśniki? Z tym przepisem nawet pierwszy się uda
Jak przyrządzić idealne naleśniki i co do nich dodać, by zachwyciły wszystkich domowników? Najważniejsze jest smaczne ciasto – delikatne, cienkie, elastyczne i miękkie. Okrągłe placki z mąki, mleka i jajek stwarzają bardzo szerokie pole do kulinarnych eksperymentów. Można je bowiem przyrządzać na tysiące sposobów – z serem, owocami, warzywami, grzybami, szpinakiem, mięsem, złożone w zgrabne koperty, zrolowane, zapieczone pod beszamelem.
Naleśniki - dlaczego są twarde i gumowate?
Mąka, mleko, woda, jajka, szczypta soli to podstawowe składniki, z których zazwyczaj wychodzą idealne placki naleśnikowe. Sekret tkwi w proporcjach. Nie ma uniwersalnego przepisu na naleśniki - większość z nas robi je "na oko".
Jeśli ciasto jest za gęste, dodajemy więcej wody lub mleka, jeśli za rzadkie, dosypujemy mąki. Ale zamiast eksperymentować, możesz użyć sprawdzonej i prostej do zapamiętania receptury Magdy Gessler: 1,5 szklanki mleka, 1,5 szklanki wody, 2 jajka, 2 szklanki mąki, szczypta soli.
Sekretnym składnikiem pysznych naleśników jest woda gazowana, którą należy zastąpić tę zwykłą - dzięki temu trikowi ciasto będzie bardziej napowietrzone, a przez to delikatniejsze i smaczniejsze.
Jajka należy najpierw ubić mikserem lub trzepaczką i dodać do nich szczyptę soli. Następnie dosypujemy przesianą mąkę, mleko i wodę gazowaną, i wszystko starannie mieszamy.
Zobacz też: Japońskie naleśniki
Na czym smażyć naleśniki
1. Częstą praktyką jest smarowanie patelni kawałkiem słoniny.
2. Naleśniki możemy też usmażyć na maśle (najlepiej klarowanym) lub oleju kokosowym.
3. Żeby nie smażyć ich na żadnym tłuszczu, wystarczy dodać do ciasta ok. 2-3 łyżki oleju albo roztopionego masła.
4. Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni, z obu stron.
Naleśniki - jak podawać?
Naleśniki możemy podać zarówno ze słodkim, jak i wytrawnym farszem. Bardzo popularne są naleśniki z twarogiem. Ser biały mieszamy z cukrem waniliowym i i śmietaną lub żółtkiem.
Dżem i masło orzechowe to także świetne połączenie, nie wspominając już i kremie czekoladowym. Do słodkich naleśników pasują wszelkie owoce - banany, borówki, truskawki, jagody, maliny, jabłka.
Na obiad czy kolację możemy również przygotować wytrawną wersję. Bardzo popularne są naleśniki z parówką i żółtym serem, smażone w panierce i polane keczupem – proste i tanie, ale bardzo smaczne danie.
Do naleśników pasuje także farsz z mięsa i grzybów. Można je obtoczyć w jajku i bułce tartej, a następnie usmażyć na złoty kolor. Tym sposobem powstaną krokiety, idealny dodatek do czerwonego barszczu.
Do naleśników na sposób wytrawny pasują też inne nadzienia, np. z kapusty kiszonej, fasoli, soczewicy czy duszonych warzyw.
Przepis na naleśniki:
Składniki:
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
Naleśniki - jak zrobić ciasto krok po kroku:
1. Jajka, cukier, sól i mleko wymieszać. Dodać mąkę, zmiksować.
2. Dolać wodę i wyrobić na gładkie ciasto.
3. Odstawić na pół godziny.
4. Smażyć na patelni - z obu stron, na złoty kolor.
Naleśniki gryczane - przepis
Składniki:
- mąka gryczana 250 g
- jajko
- łyżka soli morskiej
- 0,5 l wody
- 2 łyżki smalcu
Naleśniki gryczane krok po kroku
1. Mąkę gryczaną przesiać do miski i zrobić w niej wgłębienie, do którego należy wbić jajko.
2. Dosypać łyżkę grubej soli morskiej i stopniowo dolewać pół litra wody, mieszając aż do uzyskania masy o gładkiej konsystencji.
3. Przykryć miskę z ciastem czystą ściereczką i odstawić w chłodne miejsce, na minimum dwie godziny, a najlepiej na całą noc.
4. Przed smażeniem wymieszać, dodając dwie łyżki stopionego smalcu.
5. Na patelni rozgrzać masło klarowane i wylewać partiami ciasto. Po chwili końcem noża oddzielić od patelni przypieczony brzeg naleśnika, przewrócić na drugą stronę i smażyć na złoty kolor.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl