Jak zrobić naleśniki? Z tym przepisem nawet pierwszy się uda

Jak przyrządzić idealne naleśniki i co do nich dodać, by zachwyciły wszystkich domowników? Najważniejsze jest smaczne ciasto – delikatne, cienkie, elastyczne i miękkie. Okrągłe placki z mąki, mleka i jajek stwarzają bardzo szerokie pole do kulinarnych eksperymentów. Można je bowiem przyrządzać na tysiące sposobów – z serem, owocami, warzywami, grzybami, szpinakiem, mięsem, złożone w zgrabne koperty, zrolowane, zapieczone pod beszamelem.

Jak zrobić idealne naleśniki
Źródło zdjęć: © Pixabay
Katarzyna Gileta

Naleśniki - dlaczego są twarde i gumowate?
Mąka, mleko, woda, jajka, szczypta soli to podstawowe składniki, z których zazwyczaj wychodzą idealne placki naleśnikowe. Sekret tkwi w proporcjach. Nie ma uniwersalnego przepisu na naleśniki - większość z nas robi je "na oko".

Jeśli ciasto jest za gęste, dodajemy więcej wody lub mleka, jeśli za rzadkie, dosypujemy mąki. Ale zamiast eksperymentować, możesz użyć sprawdzonej i prostej do zapamiętania receptury Magdy Gessler: 1,5 szklanki mleka, 1,5 szklanki wody, 2 jajka, 2 szklanki mąki, szczypta soli.

Sekretnym składnikiem pysznych naleśników jest woda gazowana, którą należy zastąpić tę zwykłą - dzięki temu trikowi ciasto będzie bardziej napowietrzone, a przez to delikatniejsze i smaczniejsze.

Jajka należy najpierw ubić mikserem lub trzepaczką i dodać do nich szczyptę soli. Następnie dosypujemy przesianą mąkę, mleko i wodę gazowaną, i wszystko starannie mieszamy.

Zobacz też: Japońskie naleśniki

Na czym smażyć naleśniki

1. Częstą praktyką jest smarowanie patelni kawałkiem słoniny.

2. Naleśniki możemy też usmażyć na maśle (najlepiej klarowanym) lub oleju kokosowym.

3. Żeby nie smażyć ich na żadnym tłuszczu, wystarczy dodać do ciasta ok. 2-3 łyżki oleju albo roztopionego masła.

4. Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni, z obu stron.

Naleśniki - jak podawać?
Naleśniki możemy podać zarówno ze słodkim, jak i wytrawnym farszem. Bardzo popularne są naleśniki z twarogiem. Ser biały mieszamy z cukrem waniliowym i i śmietaną lub żółtkiem.

Obraz
© Getty Images

Dżem i masło orzechowe to także świetne połączenie, nie wspominając już i kremie czekoladowym. Do słodkich naleśników pasują wszelkie owoce - banany, borówki, truskawki, jagody, maliny, jabłka.

Na obiad czy kolację możemy również przygotować wytrawną wersję. Bardzo popularne są naleśniki z parówką i żółtym serem, smażone w panierce i polane keczupem – proste i tanie, ale bardzo smaczne danie.

Do naleśników pasuje także farsz z mięsa i grzybów. Można je obtoczyć w jajku i bułce tartej, a następnie usmażyć na złoty kolor. Tym sposobem powstaną krokiety, idealny dodatek do czerwonego barszczu.

Do naleśników na sposób wytrawny pasują też inne nadzienia, np. z kapusty kiszonej, fasoli, soczewicy czy duszonych warzyw.

Przepis na naleśniki:

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli

Naleśniki - jak zrobić ciasto krok po kroku:

1. Jajka, cukier, sól i mleko wymieszać. Dodać mąkę, zmiksować.

2. Dolać wodę i wyrobić na gładkie ciasto.

3. Odstawić na pół godziny.

4. Smażyć na patelni - z obu stron, na złoty kolor.

Naleśniki gryczane - przepis

Składniki:

  • mąka gryczana 250 g
  • jajko
  • łyżka soli morskiej
  • 0,5 l wody
  • 2 łyżki smalcu

Naleśniki gryczane krok po kroku

1. Mąkę gryczaną przesiać do miski i zrobić w niej wgłębienie, do którego należy wbić jajko.

2. Dosypać łyżkę grubej soli morskiej i stopniowo dolewać pół litra wody, mieszając aż do uzyskania masy o gładkiej konsystencji.

3. Przykryć miskę z ciastem czystą ściereczką i odstawić w chłodne miejsce, na minimum dwie godziny, a najlepiej na całą noc.

4. Przed smażeniem wymieszać, dodając dwie łyżki stopionego smalcu.

5. Na patelni rozgrzać masło klarowane i wylewać partiami ciasto. Po chwili końcem noża oddzielić od patelni przypieczony brzeg naleśnika, przewrócić na drugą stronę i smażyć na złoty kolor.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce