Pannukakku. Prosty przepis na fińskie naleśniki

Naleśniki często kojarzymy z pancakes spopularyzowanymi przez amerykańskie filmy. Jednak nie tylko Anglosasi mogą pochwalić się pszennymi plackami z patelni. Pannukakku to tradycyjne fińskie naleśniki. Sprawdźcie nasz przepis i sami oceńcie za co kochają je Finowie.

Obraz
Źródło zdjęć: © Instagram.com | vegeviettelys

Pannukakku w przeciwieństwie do klasycznych naleśników przygotowuje się w piekarniku. Dzięki temu ich skórka jest chrupiąca, a środek lekko wilgotny i maślany. Piecze się je w dużej formie i kroi na mniejsze kawałki. Pannukakku, serwowane z owocami, cukrem pudrem, konfiturą lub syropem stanowią często element fińskiego śniadania. Jednak jest jeden dzień w roku, w którym zajmują specjalne miejsce w fińskiej kuchni. W nocy z 23 na 24 czerwca, podczas święta Juhannus, czyli nocy przesilenia letniego, Finowie spotykają się na piknikach, spotkaniach i ogniskach. Podczas tych wspólnych zabaw często towarzyszą im upieczone pannukakku.

Przepis na pannukakku

*Składniki: *

  • 300 g mąki
  • 500 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie: mąkę, mleko, jajka, cukier puder, sól oraz rozpuszczone i ostudzone wcześniej masło mieszamy na jednolitą masę. Wlewamy do blaszki wyłożonej papierem. Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. Upieczone ciasto kroimy na mniejsze porcje i podajemy z konfiturą, dżemem, cukrem pudrem, syropem lub świeżymi owocami.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny