Pannukakku. Prosty przepis na fińskie naleśniki
Naleśniki często kojarzymy z pancakes spopularyzowanymi przez amerykańskie filmy. Jednak nie tylko Anglosasi mogą pochwalić się pszennymi plackami z patelni. Pannukakku to tradycyjne fińskie naleśniki. Sprawdźcie nasz przepis i sami oceńcie za co kochają je Finowie.
Pannukakku w przeciwieństwie do klasycznych naleśników przygotowuje się w piekarniku. Dzięki temu ich skórka jest chrupiąca, a środek lekko wilgotny i maślany. Piecze się je w dużej formie i kroi na mniejsze kawałki. Pannukakku, serwowane z owocami, cukrem pudrem, konfiturą lub syropem stanowią często element fińskiego śniadania. Jednak jest jeden dzień w roku, w którym zajmują specjalne miejsce w fińskiej kuchni. W nocy z 23 na 24 czerwca, podczas święta Juhannus, czyli nocy przesilenia letniego, Finowie spotykają się na piknikach, spotkaniach i ogniskach. Podczas tych wspólnych zabaw często towarzyszą im upieczone pannukakku.
Trwa ładowanie wpisu: instagram
Przepis na pannukakku
*Składniki: *
- 300 g mąki
- 500 ml mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie: mąkę, mleko, jajka, cukier puder, sól oraz rozpuszczone i ostudzone wcześniej masło mieszamy na jednolitą masę. Wlewamy do blaszki wyłożonej papierem. Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. Upieczone ciasto kroimy na mniejsze porcje i podajemy z konfiturą, dżemem, cukrem pudrem, syropem lub świeżymi owocami.
Trwa ładowanie wpisu: instagram
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl