Pannukakku. Prosty przepis na fińskie naleśniki

Naleśniki często kojarzymy z pancakes spopularyzowanymi przez amerykańskie filmy. Jednak nie tylko Anglosasi mogą pochwalić się pszennymi plackami z patelni. Pannukakku to tradycyjne fińskie naleśniki. Sprawdźcie nasz przepis i sami oceńcie za co kochają je Finowie.

Obraz
Źródło zdjęć: © Instagram.com | vegeviettelys

Pannukakku w przeciwieństwie do klasycznych naleśników przygotowuje się w piekarniku. Dzięki temu ich skórka jest chrupiąca, a środek lekko wilgotny i maślany. Piecze się je w dużej formie i kroi na mniejsze kawałki. Pannukakku, serwowane z owocami, cukrem pudrem, konfiturą lub syropem stanowią często element fińskiego śniadania. Jednak jest jeden dzień w roku, w którym zajmują specjalne miejsce w fińskiej kuchni. W nocy z 23 na 24 czerwca, podczas święta Juhannus, czyli nocy przesilenia letniego, Finowie spotykają się na piknikach, spotkaniach i ogniskach. Podczas tych wspólnych zabaw często towarzyszą im upieczone pannukakku.

Przepis na pannukakku

*Składniki: *

  • 300 g mąki
  • 500 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie: mąkę, mleko, jajka, cukier puder, sól oraz rozpuszczone i ostudzone wcześniej masło mieszamy na jednolitą masę. Wlewamy do blaszki wyłożonej papierem. Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. Upieczone ciasto kroimy na mniejsze porcje i podajemy z konfiturą, dżemem, cukrem pudrem, syropem lub świeżymi owocami.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm